2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Massachusetts, the Bay State

A New England (Új-Anglia) gyűjtőnéven ismert vidék az USA északkeleti partjának csücskén helyezkedik el.

[ ÚJ TESZT ]

New England érdekességei

New England eléggé európai jellegű, ami éghajlatában és növényzetében is megmutatkozik. Virít az orgona, a cseresznye, a ribizli és minden Magyarországon is jól ismert növényfaj, amik az USA délebbi részein nem élnek meg. Nagyon híres New England almája is. A képre kattintva Boston európaiságával szembesülünk.

Az USA-ban New England az elsők között élvezte az ipari forradalom vívmányait, és jelenleg is fontos ipari, kereskedelmi, egyetemi, gyógyászati és technikai világközpont. Az amerikaiak legismertebb becenevét, a yankee-t (jenki) is eredetileg az Új-Angliába kivándorolt angol ajkúakra aggatták először.

John Steinbeck Új-Angliáról szóló beszámolójában a következőket írja: "Ha egy idegen átutazó titokban meg akarja figyelni a helyi lakosságot, akkor erre a legalkalmasabb hely a templom és a kocsma." New England néhány városában azonban nincsenek kocsmák, amik a korai ébredéseknek voltak köszönhetők. Ezek az ébredési mozgalmak Jonathan Edwards döbbenetes prédikációjával kezdődtek 1741-ben, a massachusettsbeli Northamptonban. Ez az esemény később egész Észak-Amerika történelmére kihatott. Kattints a következő képre.

A csaták és nélkülözések súlyosan demoralizálták a népet, de Jonathan Edwards olyan életszerűen ecsetelte a bűnt és annak következményeit, a pokol terrorját, hogy az emberek a templom üléseibe és oszlopaiba kapaszkodtak, hogy nehogy megnyíljon alattuk a föld. Az őszinte Istenkeresést és bűnbánatot hatalmas, egész városokra kiterjedő megváltozás (megjavulás) követte - az emberek tömegesen hagyták el a bűnös szokásaikat. Olyannyira, hogy még a lovaikat is újra kellett idomítaniuk, mert a régen használatos káromkodós parancsszavakat elhagyva, az állatok eleinte nem hallgattak a szép szóra. :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.