2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

LUMIA 800 és tévhitek a WP7 mobilról

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Tesztalanyunk egy Nokia Lumina 800, történetünk pedig egy Androidos készülékből való átköltözés.

[ ÚJ TESZT ]

Tesztalanyunk egy Nokia Lumina 800 (legfrissebb oprendszer), történetünk pedig egy Androidos készülékből való átköltözés.

Előtte persze sokat olvastunk az interneten, hogy a szükséges funkciókat biztonsággal tudja e kezelni a készülék, de a talált információk nagy része féligazság vagy konkrét tévedés volt.

Az egész folyamat szép bizonyítéka annak, hogy ami az internetes fórumokon, blogokban és vélemény oldalakon fent van, az nagy gyakorisággal csak nyomokban tartalmaz releváns információt.

Jellemzően a hibás vélemények okai:
- egy korábbi verzióról írtak, de pontatlanul jelölték a verziószámot
- tapasztalat és háttértudás hiánya.

Információk és tévhitek

A WP7 telefonokhoz kötelező a mobilnetes előfizetés, különben nem működik: - Nem igaz.

A mi speciális előfizetésünkre nincs most mobilnet aktiválva. A tér, ahol mozgunk, nagy részben WiFi lefedettséggel rendelkezik, nem látjuk értelmét külön fizetni a netért. A készülék vidáman beállítható, szinkronizálható és frissíthető WiFi kapcsolatról.
Csak az válasszon mobilnetes előfizetést hozzá, akinek tényleg fontos az útközben email-t megkapni, Facebook falat olvasni vagy bármi online dolgot művelni. Értem én a fanyalgókat, hogy akinek ilyen okostelefonja van, az ki is akarja használni, de erre azt mondom, hogy aki nem tud elszakadni az internettől 30 percre sem, az fizessen a netkapcsolatért, a többieknek felesleges. A készülék működik és használható nélküle.

A WP7 telefonokhoz kötelező a WindowsLive account, anélkül el sem indul: - Nem igaz.

Nem jutott eszembe a fiókom azonosítója, mert ritkán használom. Már rég kész voltam a beállításokkal, a szinkronizálással, és használtam a készüléket, amikor végre aktiváltam a WindowsLive –ot.

Az viszont igaz, hogy a programok letöltéséhez kell majd és még számos remek funkciót ad. Szóval nem kötelező, de ajánlott.

A WP7 készülék nem ismeri fel a Google névjegyeket: - Nem igaz.

A beállítások menüben pillanatok alatt beállítható a Google fiók és azonnal lerántja a névjegyzéket és az email -eket. Gyakorlatilag bármilyen névjegyzéket képes kezelni a Lumia 800, szinte korlátlan fiók beállítható. Windows, Yahoo, Google, Facebook, stb.

Sőt, nagyon okos funkció, hogy a telefon névjegyzékében pár pillanat alatt össze lehet kötni ugyanazon ismerősöd telefonos, GooglePlus, Facebook vagy bármilyen névjegyét és onnantól egy személynek kezeli azt.

A WP7 telefonokon nem lehet Google naptárat szinkronizálni: - Már nem igaz.

A Mango már képes többfajta naptár használatára és szinkronizálására. Arra viszont figyelni kell, hogy több Google naptár esetén be kell állítani külön ezt.

Google naptár beállítás és szinkronizálás WP7 készüléken:

1. beállítások/setting
2. email+fiókok/email+account
3. Google (előtte természetesen létre kell hozni)
4. Itt be tudod jelölni, hogy szinkronizáláskor milyen adatbázist használjon: névjegyek, email, naptár.

Ha egyszerre több Google naptárt használsz, elsőnek csak az alapértelmezett naptár bejegyzéseit fogod látni. Ha van külön pl. céges naptárad is, tedd a következőket:

Több Google naptár beállítás és szinkronizálás WP7 telefonon:

1. a telefon böngészőjével látogass el a "m.google.com/sync" oldalra.
2. lépj be a saját Google azonosítóddal
3. és ott tudod elvégezni a szinkronizálás finombeállításait, bejelölni több naptárat, és testre szabni a folyamatokat

A WP7 telefonon alapértelmezettként ott a Facebook: - Nem igaz.

A Lumia 800 alapesetben nem tartalmazza a Facebook alkalmazást.
Ha létrehozzuk benne a Facebook account –unkat, akkor szinkronizálja az ottani névjegyzékünket, képeinket és azonnal láthatjuk ismerőseink bejegyzéseit a névjegyeknél.

Ha teljes értékű Facebook alkalmazást szeretnénk, le kell töltenünk hozzá. Pár pillanat és ingyenes.

Én ezt nagyon jó megoldásnak tartom. A korábbi Android mobilomról nem tudtam eltávolítani a gyárilag telepített Facebook, Twitter és egyéb közösségi oldalak gyári alkalmazásait. Egyiket sem használtam és csak feleslegesen foglalták a memóriát, ráadásul folyamatosan elindultak a háttérben, lassítva a készüléket. A Nokia Lumia 800 esetében ezt szépen megoldották.

Sokan azért választanának Nokia telefont, mert úgy gondolják, a Nokia megszokott logikus menürendszere és szoftveres felépítése megkönnyíti a használatot.

Ez a Windows Phone készülékeknél sajnos már nem igaz. A Lumia 800 menürendszere egyetlen megszokott Nokia funkciót sem tartalmaz, egy az egyben a WP7 kezelőfelületét kapjuk. Ez azonban nagyon jól használható és testre szabható.

Mindenkinek van olyan hagyományos Nokia vagy Symbian funkciója, melyet hiányolni fog. Nekem például a különböző csengési módok előre definiálása és az azok közötti villámgyors váltás. Igaz, ez az Android korábbi verzióiban sem volt benne.
(A Lumia 800 készüléken alapesetben csak két csengetési mód között lehet választani: beállított / csak rezgés. Illetve lehetséges a csengetési hangerő módosítására a hangerő-szabályozó gombokkal.)

A különböző megszokott és hiányzó funkciókat ingyenesen letölthető alkalmazásokkal pillanatok alatt be lehet állítani.

Összességében azt lehet elmondani a Nokia Lumia 800 készülék használatáról, hogy nagyon könnyen testre szabható és sok szolgáltatás nyújtó készüléket kapunk. De alapesetben nem halmozzák tele felesleges dolgokkal, csak azt kapjuk, amire valószínűleg szükségünk lesz.
- A kezdő felhasználó nem veszik el a rengeteg beállítás és funkció sűrűjében.
- Aki pedig többre vágyik, pillanatok alatt letöltheti a szükséges alkalmazást ingyen.

Remélem tetszett a cikk. Ha bármi kérdés illetve észrevétel van, nyugodtan privát üzenetben jelezzetek.

Készítette: SpaceboyDesign

Azóta történt

  • Nokia Lumia 520

    Kellemes meglepetés a Lumia „leggyengébb” terméke, szerintem ár/érték arányban a lehető legjobb.

  • ASUS MyPal A620 - egy régi barát

    10 éves Pocket PC - ebben még volt anyag? Nem használhatatlan, de mindenre van ugye újabb, szebb, jobb...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.