2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Lőttek a karácsonynak. És nekünk is.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ki gondolta volna akár néhány évvel ezelőtt is, hogy Jézuska egy ''szép'' napon tiltólistára...

[ ÚJ TESZT ]

Ki gondolta volna akár néhány évvel ezelőtt is, hogy Jézuska egy ''szép'' napon tiltólistára kerül? Mert hogy Nagy-Britanniában ez történt a minap. Az angol sajtóban ''A karácsonyi énekeknek vége'' címmel jelent meg erről összefoglaló írás. Íme:

A politikai korrektségéről híres Nagy-Britanniában a karácsonyt a magánszférába száműzték. A vállalatok többsége lemond a karácsonyi ünnepségekről, mert túl nagy lenne a veszélye annak, hogy más felekezetekhez tartozók az eseményt sértőnek éreznék, s ezért akár perelnének is.

A Peninsula ügyvédi iroda körkérdése szerint a megkérdezett cégek 80 százaléka lemond a karácsonyi rendezvényről, mert a multikulturális Nagy-Britanniában szinte kínosan ügyelnek arra, hogy senki se érezze magát a karácsonyi rendezvények miatt kirekesztve vagy éppen zaklatva.

Egyes brit nagyvárosokban már tiltják a hatóságok a karácsonyi díszeket a bevásárlóközpontokban és a sétálóutcákban. Emellett a hagyományos karácsonyi rendezvényeket szekularizálják- nyilatkozta Peter Dole, a Peninsula munkatársa. Politikai korrektség uralkodik a brit televízióban is: a királynő mellett az idén egy teljesen elfátyolozott muzulmán nő is beszédet mond karácsonykor.

De nemsokára a munkaidő utáni ünnepségek végleg kimennek a divatból. Az íróasztalon elhelyezett, karácsonyi hangulatot árasztó apróságokat sem nézik jó szemmel. A megkérdezett munkaadók 74 százaléka tiltja a karácsonyfát és a karácsonyi díszeket, attól tartva, hogy az sérti a más vallású munkatársakat. Ez közel 71 százalékos emelkedést jelent a tavalyi évhez viszonyítva. Így Nagy-Britannia második legnagyobb bankja, a Royal Bank of Scotland arról tájékoztatta a londoni belvárosban dolgozó munkatársait, hogy a karácsonyi díszítéseket biztonsági okokból nem engedélyezi.''

Mindehhez csak annyit tennék hozzá, hogy egészen borzasztó, amit az európai társadalmak művelnek magukkal mostanság. Rosszul értelmezett toleranciából saját maguk alatt vágják a fát, most már egyértelmű, hogy az út, amelyre Európa a politikai korrektség jegyében az utóbbi két évtizedben lépett, zsákutca. Méghozzá olyan zsákutca, amelynek a végén nem egy fal ágaskodik, hanem egy feneketlen szakadék tátong - ez foglya elnyelni az úgynevezett modern kontinens civilizációját szőrőstül-bőrőstül, tokostul-vonóstul, kinek hogy tetszik.

Szóval tessék fölkészíteni a gyerekeket, hogy ne éljék bele magukat az európai polgár szerepébe, mert életük nagy részét már nem ebben a formációban fogják leélni. De hogy mi jön az Európai Unió után, azt egyelőre senki sem tudhatja. Az viszont bizonyos, hogy a mostaninál kihívásokkal telibb világ.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.