2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Logitech MX1000 - A Lézeregér

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A mai napig igen népszerű a Logitech első lézeres egere, a kicsit magas ára ellenére is...

[ ÚJ TESZT ]

Logitech MX1000 – A Lézeregér

Első írásom a logoutra. Kérlek kommenteljétek, és ha valakinek van ilyen egere, és más a véleménye bizonyos dolgokkal kapcsolatban, mint nekem, fogalmazza meg, és küldje el privátban, én pedig beillesztem a kis elemzésesembe, mint megjegyzést. Vágjunk is bele.

Tehát egy teszt szerűség lesz, felhasználói szemszögből, már elég régóta használom a rágcsálót (2007. Novemberben vettem). A mai napig igen népszerű a Logitech első lézeres egere, a kicsit magas ára ellenére is (én 12.200 Ft-ért vettem a [Lord Computer-ban]).

A kezdtek – Avagy miért kell nekünk lézer?

Minden úgy kezdődött, hogy a régi A4Tech WOP-35 egerem kezdte beadni a kulcsot 4 év használat után, döntöttem: nekem új egér kell, nem is akármilyen. Feltétel volt, hogy vezeték nélküli legyen (idegesített az állandó elfogyott a madzag jelenség, illetve visszacsúszott az asztalról hátrafelé, és néha magával vitte az egyébként pihe könnyű A4Tech-et.), illetve lézeres, és a görgő dönthető legyen oldalra, könnyítve ezzel a scrollozást oldalra (A4Tech-ben két görgő van). Na és persze kényelmes is legyen, hiszen naponta tapogatjuk, markoljuk (nem félreérteni :D, mellesleg pedig barátnőt is azért tapizunk, mert kellemes :D). Így esett a választás a Logitech eme csodájára.

Külsőleg

Nekem tetszik a forma, bár ez szubjektív. Fogása kényelmes, nem csúszik, hála a gumiszerű oldalaknak, a gombok ugyan nem nyomhatóak olyan könnyen, mint néhány „fragger” csodán (sokan mondják, hogy ez alapfeltétel FPS-ben, de az MX1000 nem gamer egér), de mégis kényelmesen használhatóak. A görgő nem a legprofibb, a középső katt nagyon erős, vagyis szokatlanul nagy erő kell a benyomáshoz, és néha előfordul, hogy közben akaratlanul gördítünk lefelé, vagy véletlen oldalra. Ellenben a görgő jobbra-balra döntése példaértékű könnyű, kényelmes. A görgő körül, vagyis előtte és mögötte helyezkednek el az úgynevezett Cruise Up, Cruise Down gombok.

Ezek arra szolgálnak, hogy megnyomásra görgő helyett lapozzunk velük (természetesen állítható az oldalszám, vagy akár át is programozhatóak más funkciókra, akárcsak a három oldalsó, és a görgő döntése is, akár mindenhová külön funkciót vagy tetszőleges gombokat rendelhetünk). A minőségük valami eszméletlen tré. Lötyögnek ide-oda, egyébként használhatóak, gyors lapozáshoz kiváló megoldás.

A bal oldali 3 gomb következik. Sorban fentről lefelé: Fel (Up), Document Flip (Alias ALT+TAB, csak ez külön ablakban van, és nem tűnik el, ha elengedjük a gombot, és sokkal jobban használható), Le (Down). Ezek is lötyögnek picit, bár alapvetően stabil, aránylag kényelmesen elérhetőek is. Közel a gombokhoz, csak fent helyezkedik el a 4 „állású” töltöttség jelző LEDsor. Először néztem, miért 4 állású, de kiderült a turpisság. A legalsó pirosan világít, ha „kritikus” a töltöttség (erre a szoftver is figyelmeztet), vagyis ha már csak kb. két óráig húzza az egér töltés nélkül.

Ránézve az egér aljára, nem sok mindent találunk itt, 4 gumitalp, az elmaradhatatlan márka jelző matrica, ki-be kapcsoló kapcsoló (na ez értelmes kifejezés volt…), és a vezeték nélküli kapcsolat reset gombja. Összegezve: az anyaghasználat elsőrangú, nincs recsegés, nem csúszik ki a kézből, és kellemes a formatervezés, mivel szó szerint megtartja az ember kezét. Itt érezhető másodszor, hogy Logitech-ről van szó (először az árnál vettem észre, hogy milyen márkát válaszottam :D)

Belsőleg

Az optika a világ első lézeres optikája, amit egérbe szerelve forgalmaznak (bár 3 kiadás is készült az MX1000-ből, nekem a 3ik van, annyiban térnek el, hogy javították a lézer szenzor kisebb hibáit)., és ezt büszkén hirdetik a dobozon (ami egyébként csili-vili) , hogy „World’s 1st Laser Mouse”.

Valamint alul a szenzor körüli ezüstös részen is ott figyel a 20x jelző, ami arra utal, hogy 20x érzékenyebb, mint optikai társai. A szenzor egyébként fix 800dpi-s.

De ennek ellenére halálosan precíz, könnyen kivitelezhetőek vele a legkisebb mozdulatok grafikai szerkesztés közben is, nincs „véletlen elugrik a kurzor a helyéről” effekt, még akkor sem, ha picit megemeljük és arrébb rakjuk (néhány fórumozó panaszkodott erről a jelenségről). Fontos itt megemlíteni, hogy a szenzor nagyon érzékeny az apró koszra is, ami akadályozza a lézer útját, nemrég egy hajszál került az érzékelő alá, pont középre, és össze vissza járt a kurzor mozgatás közben, lassan. Először azt hittem hibás lett az egér, de az aljára pillantva kiderült a hiba, miután elvettem a hajszálat, az egér megjavult, minden ment tovább gond nélkül. Az egér FastFR átvitelt használ (gyors rádiós átvitel, 2.4GHz, nem Bluetooth-os), vagyis nincs (érezhető) lag (késés) mozgatás közben, mindenre azonnal reagál. Hatótávolsága 10 méter körül van, és innen tökéletesen működik is, késés nélkül (más kérdés, hogy innen nemigen látni, mit is csinálunk pontosan, de ettől tekintsünk most el) Kivétel, ha fél óra után nyúlunk hozzá, akkor egy másodperc kell neki, mire feléled a szundiból. (ez nem az átvitel hibája, hanem a takarékos mód miatt van) Az akkumulátorról nem tudok adatokat mondani, mivel nem szereltem szét, az egér alján 4.2 Volt, 800mA szerepel, gondolom erre vonatkozóan. A full töltöttséget teljesen lemerült állapotból két óra alatt éri el, és ezzel napi 5 óra használat mellett (állandóan bekapcsolva) 5-6 napig tudja tartani, utána újra enni kér. Érdekes még az egér súlya, ami hozzávetőleg 130gramm, szintén sokan azt mondják, hogy FPS-re könnyű egér kell, de mivel ez nem játék egér, és nem is csak játékra használom, így erre nem tudok mit mondani, én megszoktam (Az A4Tech után irdatlanul nehéznek tűnt).

Konklúzió

Pro:

Kényelmes, gumi oldal
8 programozható gomb
Precíz lézerszenzor
10 méter hatótáv, rádiós mivoltához képest nincs lag

Kontra:

Az ára (még mindig)
A Cruise gombok illesztése
A súly (kb 130 gramm, kinek sok, kinek elég)

Összességében : meg vagyok elégedve az MX1000-el, eltekintve a gyatra gumi talpaktól, amik kopnak, valamint az érzékelő körüli ezüst díszről is, ami bal oldalán szintén kopik picit, valamint a pár lötyögő gombtól. Egy nagyon megbízható és precíz, akár még játékra is használható egeret kapunk a pénzünkért. Kárpótol a minőségi anyaghasználat, és a komfortérzet használat közben. Ha értékelnem kellene 100/85 pontot kapna.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.