2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Linux Mint 9, avagy mentolos Ubuntu

Ismerkedjünk meg egy ígéretes Ubuntu derivatívával, a Linux Mint 9 Isadorával!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Bevezető

Miután a Linux disztribúciók történetében viszonylag ismeretlen marketing csinnadratta közepette megjelent az Ubuntu 10.04 LTS, számos, ámde apró olyan desing és funkcióbeli újítást hozott magával, ami miatt többek is - szerintem jogosan - felhördültek. A legtöbb ilyen viszonylag könnyen orvosolható még egy laikus számára is, hisz elég csak témákat telepíteni (példa 1, példa 2), a megfelelő kulcsszavakat használni a kedvenc keresőjében, vagy venni a fáradtságot, és kérdezni.

Ubuntu 10.04 LTS

Jómagam is túltettem magam a témabeli megújulásokon, és szépen testre szabtam. Azonban van egy számomra kínkeserves dolog, amellyel akárhogy próbálkoztam, nem tudtam kedvelhető formába hozni. Ez pedig az indicator applet nevű panelalkalmazás. Ez olyasmi módon akarja megújítani az értesítési területet, ahogy azt a Windows 7 esetében is tapasztaltuk. Az utóbbi esetében sem tökéletes, hisz a jól megszokott dolgokat egyes fejlesztők ész nélkül kezdték lecserélni az újra, így egy hely helyett a suberbarral kombinálva két helyen is megtalálhatjuk néha a programikonjainkat. Persze a felhasználói visszajelzések után kezdik is helyrepofozni a dolgot, egyre kiforrottabb. A Linux világ is elindult ezen a vonalon és egyelőre az átmeneti időszakban van. Azok az alkalmazások, melyek fel lettek készítve az indicator applet megfelelő használatára már jóval korábban, igenis szépen és áttekinthetően használják ki annak a funkcióit.

A Rhythmbox és az indicator applet

Ebben az átmeneti időszakban, míg ki nem forrnak az újítások, gondoltam ideje más disztribúciókat is kipróbálnom, azoknál mi a helyzet, nem utolsó sorban a kíváncsiságom miatt is. Először próbálkoztam a legközelebbi derivatívával, a Kubuntuval, de valahogy hiába tud rengeteget a KDE 4.4 mindamellett, hogy nagyon szép, még mindig nem jön be igazán.

Jöttek a szárnypróbálgatásaim a Fedora megjelenés előtt álló 13-as számot viselő béta verziójával, melyről a PH! lapcsalád Vladi nevű oszlopos Fedora rajongó tagja tudna mesélni. Ezúton is köszönetet nyilvánítok neki a megértésért, amivel segítette a folyamatot! Ez a próbálkozás elbukott (sajnos) a megfelelő hardvertámogatás hiányában. Habár a disztribúció kellemesen és elfogadhatóan funkcionált, a videókártya gyorsítási funkcióját képtelen voltam életre kelteni, és gépet nem azért vesz az ember ugyebár, hogy ne használja ki amennyire csak lehet. Egy Ati Mobility Radeon HD5470-ről van szó, melyhez az új Ubuntu "asztal alatt" kapott megfelelő vezérlőt az AMD-től. Igaz, ez is erősen béta állapotú, de nekem eddig nem volt vele gondom, működik.

Tehát ismét visszatértem az Ubuntu 10.04-es alapokhoz és a döntés a Linux Mint 9-es verziójára esett, melyet RC, azaz Release Candidate állapota óta használok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Linux Mint Debian Edition 4

    Mennyire alkalmas a hétköznapi használatra illetve hogyan szuperál egy gyenge (régi) számítógépen az LMDE4?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.