2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában

Ha többet szeretnénk kihozni régi LGA775-ös alaplapunkból és nem akarunk sokat költeni, tegyünk bele LGA771-es, négymagos Xeon CPU-t!

[ ÚJ TESZT ]

Megfelelő BIOS beszerzése

Azt tanácsolom, hogy az első lépés – Xeon behelyezés/foglalatmódosítás előtt – legyen az alaplaphoz elérhető legfrissebb BIOS letöltése és a deszka BIOS-ának frissítése. Az elromlottnak hitt Gigabyte EP35-DS4-es helyett sebtében beszerzett ASUS P5N-E SLI lapnál jártam úgy, hogy ősrégi BIOS volt rajta és semmilyen Core/Xeon CPU-val nem volt hajlandó elindulni, csak pörgette 100%-on a CPU ventilátort. Balatonról hazahoztam a fiúk gépét, az abból származó Pentium E2180-as CPU-val magához tért, és a legújabb gyári – majd később a módosított – BIOS-szal már „mindenevővé” vált.

Új CPU behelyezése/BIOS frissítése után érdemes egy CMOS törlést csinálni.
Az alaplapon található egy jumper, aminek a rövidre zárásával vagy a jumper pozíciójának áthelyezésével (pl. 1,2-ről 2,3-asra stb.) a CMOS törölhető. Az alaplapok leírásában ez mindig megtalálható. CMOS-resetet mindig kikapcsolt állapotban, áramtalanítva kell elvégezni, és indítás előtt a jumpert alaphelyzetbe kell visszatenni! Ha nincs a lapon CMOS jumper, akkor az elem kivételével is lehet törlést végezni: egy percre vegyétek ki és tegyétek vissza.


CMOS elem

Legtöbbször a gyári – utolsó – BIOS-szal elindul az alaplap a Xeon CPU-val. Előfordulhat azonban, hogy nem lesz Intel Speedstep/SSE 4.1 támogatás. Ezt könnyen ellenőrizhetitek a CPU-Z programmal. Az előbbi hiánya kellemetlen, mivel a CPU nem tud energiatakarékos üzemmódba kapcsolni és így sokkal jobban melegszik. Ilyenkor szükségünk lehet megfelelő BIOS beszerzésére, illetve ha nem találunk, a BIOS módosítására.
Előfordulhat, hogy a hiba ennél is súlyosabb, pl. a Windows 8 nem indul vagy telepítéskor lefagy (mikrokód hiányzik). Vagy már az alaplap indulásakor nem támogatott CPU hibaüzenet fogad minket.

A Bios-mod fórumon, ill. egy orosz honlapon számos alaplaphoz találhattok kész, Xeon-kompatibilis BIOS modot...(Gyakran XEON mod mellett SLIC változat is elérhető, ha valakinek kellene.)
Ezen alapon is van jó néhány kész Xeon BIOS MOD

Fontos, hogy a Xeon kompatibilis BIOS-t ne a Xeon, hanem egy a gyári BIOS által teljesen támogatott 775-ös CPU-val végezzétek, és csak a frissítés után tegyétek bele a Xeon CPU-t!

A legtöbb alaplap BIOS-a beépített flash alkalmazást tartalmaz a BIOS frissítés elvégzéséhez, előfordul azonban, hogy a módosított BIOS-t visszautasítja, de az ASUS P5NE-SLI lapom a gyárit sem volt hajlandó feltolni. Érdemes nagyon figyelni a pontos alaplaptípusra, a Gigabyte rengeteg hasonló nevű alaplapot gyártott, de a BIOS-ok nem kompatibilisek pl. P35-DS4 nem egyenlő az EP35-DS4-gyel!, EP-DS3 a EP-DS3L-lel stb,

Ha visszautasít a Flash tool, ellenőrizzük még egyszer az alaplap/BIOS típusát!
Beépített flash programmizéria esetén készítsetek egy bootolható USB meghajtót (FAT vagy FAT32), és DOS-os flash programmal frissítsétek a BIOS-t. Az alaplapok support oldalán mindig elérhető a BIOS-nak (Award/Phoenix/AMI) megfelelő flash alkalmazás. A HP USB DOS drive creator több helyen elérhető, pl. a BIOS-mod letöltés szekciójában is, de a cikk végén én is adok linket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.