2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában

Ha többet szeretnénk kihozni régi LGA775-ös alaplapunkból és nem akarunk sokat költeni, tegyünk bele LGA771-es, négymagos Xeon CPU-t!

[ ÚJ TESZT ]

LGA771-es Xeon CPU / LGA775-ös foglalat módosítása

Mindkét CPU-típuson található bevágás és ennek megfelelően kis pöcök a foglalaton, azonban az Intel máshova tette az LGA775 és az LGA771 esetében. Ha a CPU-t – kis arany háromszög a bal alsó sarokban – pozícióba helyezzük, akkor az LGA775-ös CPU-n a kis kör alakú bevágás bal oldalon alul és felül, míg az LGA771-es CPU esetén a processzor tetején bal és jobb oldalon található.

Ha az LGA771-es Xeont módosítatlan LGA775-ös foglalatba akarjuk behelyezni, akkor a CPU-n el kell készíteni a megfelelő bevágásokat. Egy lelkes honfitársunk ilyen kész Xeonokat árul az OLX-en. (Képet tőle nyúltam le.) Egyébként kétségkívül ez a profibb megoldás, de egy multifunkciós kis masina (Dremel vagy egy klón) szükséges hozzá. Vagy tűreszelő segítségével kézi reszeléssel is mgoldható.

Skil 1116-os gépecske, most nagyon jó áron kapható 60 tartozékkal együtt. Segítségével elkészíthető a Xeon processzoron a két szükséges bevágás. Saját magam is kipróbáltam.

Másik lehetőség az LGA775-ös foglalat módosítása – bár ez nem veszélytelen művelet –, aminek eszközigénye csupán egy éles szike. Az LGA775-ös foglalat két műanyag pöckét le kell vágni és a műanyag törmeléket ki kell fújni. A foglalat (Socket T) lábai (tüskéi) nagyon sérülékenyek, könnyen elhajlanak, így nem érdemes közéjük nyúlkálni. Elhajlás esetén nem érintkeznek az LGA771/775 CPU megfelelő kivezetésével (pad), és ez hibás működést okozhat.


Módosítatlan LGA775-ös foglalat


Egyik pöcök levágva


Második pöcök levágva

Pöckök levágás után óvatosan bele kell próbálni az LGA771-es CPU-t. Természetesen az LGA771-es CPU bal alsó sarkában látható kis háromszögnek – az LGA775-ös CPU-hoz hasonlóan – a foglalat bal alsó levágott sarkához kell kerülnie. Valamint a két kis háromszög is mutatja a helyes irányt.


Megfelelő LGA775/771 CPU behelyezés

Ha esetleg nem indulna a lap, a CPU-t ki kell venni és újra beletenni, mivel a pöckök levágása miatt az illeszkedés nem biztos, hogy tökéletes.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.