2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

LG LF5400 TV bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bemutató az LG LF5400-ról, ami nem volt könnyű, mivel a gyártó oldaláról is hiányzik néhány fontos adat.

[ ÚJ TESZT ]

Külső, adatok, kép

KÜLSŐ

Szürke, tükröződésmentes keret, a szürke festékben vannak csillámló részecskék is, ez leginkább csak nagyon közelről feltűnő, normál távolságból inkább csak sima szürkének látszik. Két egyszerű, közepesen tükröződő fekete talp. A tévén a vissza fogott piros LED kikapcsol, amikor a TV be van kapcsolva, ez egy nagyon jó megoldás.

Javaslat a gyártóknak és minden embernek
A legjobb megoldás a teljesen tükröződésmentes, fekete színű műanyag keret lenne, mivel a szem számára ez okoz legkevesebb ingert. Ez azért jó, mert az agyban sokkal kevésbé tudatosul a fekete színű keret jelenléte, ami többek között még nagyobb beleélést is jelent. Ugyanez vonatkozik a talpakra.

ALAPADATOK
Képernyő méret: 43 col, 108 cm

A teljes tévé szélessége: 97 cm

Felbontás: 1920*1080

Tükröződés: tükröződő panel van benne.

Panel: a gyártó oldalán nincs róla adat, az alacsony input lagból és a betekintési szögekből ítélve arra tippelek, hogy VA panel lehet benne. A betekintési szögei jók a tévének, oldalról nézve is normális a kép, akkor tűnik csak fel a különbség egy IPS panelhez képest, amikor szinte teljesen oldalról nézzük.

Képfrissítés: a gyártó oldalán nincs róla adat, pár helyen 300 Hz-et írnak.

LED világítás: a gyártó oldalán nincs róla adat, sok helyen EDGE LED-et írnak, érzésem szerint ez egy helyes adat lehet.

3D: nem tud 3D-t.

Csatlakozók: antennabemenet, 2 db HDMI bemenet, 1 db USB bemenet, 1 darab SCART ki- és bemenet, komponens bemenetek, és egy TV-kártya foglalat a fizetős csatornákhoz.

A TV egyetlen igazi hiányossága, hogy nincs rajta jack audio vagy például egy optikai hangkimenet. A SCART csatlakozón kijövő hang kizárólag az antennával fogható tévéadás hangját adja ki. Olyan SCART csatlakozó kell hozzá, amin van egy kimenet/bemenet átkapcsoló gomb. Ez voltaképpen annak probléma, aki külön hangszórót használ a TV mellé és a konzolján vagy a médialejátszóján nincs egy külön hangkivezetés. Aki például számítógépről játssza a filmeket és a játékokat, annak voltaképpen mindegy, mert akkor egyszerűen a számtógéphez köti a hangfalakat.

Érdekesebb technológia: Triple XD Engine, javítja a színeket, kontrasztot, segít abban, hogy ne legyen tompa hatása a képnek.

KÉP
Felhősödés szempontjából a képe szép egybefüggőnek látszik. Ha egyszínű hátteret állítunk be, akkor persze látszik, hogy közel sem annyira tökéletes, mint egy jóféle PC monitornál. Egyébként sosem láttam olyan tévét, aminek annyira jó, egybefüggő képe lenne, mint a PC monitoromnak.

A kép sarkaiban és szélein nem látszik sötét folt és sötét csík, ezt a szörnyű jelenséget én direct LED-es tévéknél sokszor láttam. Például az LG42LB670 tévénél. Itt van róla egy példa videó:

A képen nem látszik bevilágítási probléma, itt arra gondolok, amikor tévéknél a széleken látszani szokott a háttérvilágításból adódóan egy nem odaillő világítás, főleg akkor, amikor fekete szín van.

Mennyire fekete a fekete? A panel feketéjével, kontrasztjával nagyon meg vagyok elégedve, úgy vettem észre, hogy a 2014-es és 2015-ös LCD tévék már simán hozzák azt a feketeszintet, ami teljes megelégedéssel tölt el. Nem érzem már azt, hogy ettől mélyebb fekete kellene, pedig láttam az LG OLED tévéjét is.

A tévén a kép alapbeállításait nagyon hülyén konfigurálták be, a színeket is, de még a fényerőt is, mivel alapból Eco módra van állítva. Később külön kitérek részletesen arra, hogy szerintem hogyan kell beállítani.

A panele tükröződik, vagyis ha a hátunk mögött van egy ablak, akkor bizony előfordulhat, hogy a megfelelő élményt úgy érhetjük el, ha a filmet naplemente után nézzük.

Arra gondoltam, hogy több képet is csinálok a tévéről, miközben egyszínű háttért mutat, de a fényképezőgép nagyon más képet mutat, mint amit emberi szemmel lehet látni. Azért egy képet beteszek, ez a kép is nagyon csal, nem azért világosabb a közepe, mert középen ennyivel világosabb lenne a tévé képe, hanem egyszerűen azért, mert kb. oda esik a kép közepe; ha a tévé jobb oldala esne a kép közepére, akkor a jobb oldala lenne világosabb.

Megbízható forrásból nincs adat a TV képfrissítési frekvenciájáról, de ez nem is igazán probléma, mivel egyébként sem annyira fontos, mint amennyire a marketing rákapott. Például a PC monitornál még mindig 60 Hz van. LCD-nél a nagyobb képfrissítési frekvencia arról szól, hogy a képkockák között több vagy gyorsabb átmenet legyen, egyfajta trükközés, hogy folyamatosabbnak érzékeljük a képet.

Ennek nem sok értelme van, hiszen akkor lenne folyamatosabb a kép, ha például 30 k/m-es helyett 60 k/m-es lenne a film, szóval ez egy egészen másfajta folyamatosság. Szemkímélés szempontjából nincs, vagy nagyon minimális a jelentősége. A CRT monitoroknál és tévéknél látott nagyon szemfárasztó villogás az LCD monitoroknál nincs. De persze LCD monitoroknál is van villogás, csak ezek sokkal enyhébb villogások, például a háttérvilágításé, ezek már olyanok, amiket csak kamerafelvétellel vagy egyéb eszközök segítségével tudunk tetten érni.

Ha így se látunk semmi villogást, akkor nagyon szemkímélő LCD monitorunk van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.