2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

LG KM900 Arena - szedjük szét...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

És rakjuk össze: Tippek, tanácsok - hogyan javítsuk házilag

[ ÚJ TESZT ]

Az eredeti cikk innen származik, kiegészítve a saját tapasztalataimmal. A leírásban az lcd cseréje a fő csapásírány, de ha mást akarsz cserélni, kiindulási alapnak jó lehet.
Jelen írás szerzője nem vállal semmiféle felelősséget, ha a telefonodban bármilyen kárt teszel!

Mire lesz szükségünk:

T6-os csillag csavarhúzó (ún. órás csavarhúzó megteszi), egy opening tool (esetleg gitárpengető vagy plasztikkártya, kétoldalas ragasztószalag)

1.

Vegyük le az akkufedelet, távolítsuk el az akkumulátort, a SIM-kártyát és a memóriakártyát is. A képen piros körrel jelölt csavarokat vegyük ki.

2.

A gitárpengetővel a bekapcsoló gombnál elkezdve nyissuk szét a telefon első és hátsó részét, kb. mint a képen.

Tipp:

A bekapcsoló és hangerő szabályozó gombok szeretnek kiesni ennél a műveletnél, tehát ügyeljünk rá, hogy ne tudjanak leesni, mert aztán sokáig keresgélhetjük :). Gond lehet még, hogy az adatkábel csatlakozója megakad a széthúzáskor, tehát erre figyeljünk. Amikor a tetje már szétjött, óvatosan kétfelé húzva szétpattan az alja is.

3.

Ha mindent jól csináltunk, a telefonunk most kb. úgy néz ki mint a képen. Pattintsuk ki a képen piros körel jelölt csatlakozót, egyszerűen fölfelé kijön. Ezután óvatosan vegyük le a fehér nyíllal jelölt ragasztószalagot.

Tipp:

A csatlakozót legegyszerűbb a gitárpengetővel kicsit aláfeszítve kivenni, de ez vonatkozik az összes ilyen jellegű csatlakozásra is. A szalagkábelt ne hajtogassuk, majd később!

4.

A piros körrel jelölt csatlakozóból ki kell venni a szalagkábelt. A csatlakozón lévő fekete részt fölfelé húzva nyitjuk a csatlakozót, ezután a narancs színű szalagkábel kihúzható.

Tipp:

A szalagkábelhez csatlakozó kis áramkör alja oda van ragasztva az alatta lévő felülethez, tehát először ezt kell felfeszegeni óvatosan, a szalagkábelt utána lehet kihúzni a csatlakozóból. Ha a csatlakozó nyitva van, könnyen kijön, ne húzgáld!

5.

Most húzd az áramköri lapot magad felé. Kell hozzá egy kis erőkifejtés, de óvatosnak kell lenni, hogy ne sérüljön meg a szalagkábel. Ha eddig eljutottál, a telefonod úgy néz ki, mint az alábbi képen.

Tipp:

Az áramköri lap alján bal oldalon van egy csatlakozósor, érdemes itt picit feszíteni a gitárpengetővel. Ezután már könnyen szétjön. Itt vigyázni kell a 3. pontban leírt csatlakozóval, picit meg kell hajlítani a szalagkábelt, hogy kijöjjön alóla a nyák.

6.

Az előbb említett alsó csatlakozó itt látszik, sötétkék körrel jelölve. A világoskék körrel jelölt csavart csavard ki. A két piros körrel jelölt csatlakozót fölfelé húzzuk ki, pici aláfeszítés megengedett. A fehér nyíllal jelölt szalagot vegyük le. A fehér körrel jelölt koax csatlakozót fölfelé húzzuk le, feszegetni nem szabad.

Tipp:

Itt csak annyi, hogy óvatosan a szalagkábelekkel.

7.

Óvatosan húzzuk ki a speaker modult. Ezután a piros körrel jelölt csatlakozót kinyitva (a fekete részt kell felnyitni, felfelé húzni) húzzuk ki az lcd kijelző szalagkábelét.
Tipp: A speaker modulon a jack aljzat szeret beakadni, de erőltetni nem szabad. Óvatosan addig kell mozgatni, mí egészen könnyen ki nem jön. Az lcd szalagkábelének a csatlakozója ugyanúgy nyílik mint a 4. pontban leírt csatlakozó, ha nyitva van, a szalagkábel könnyen kicsúszik, ne erőltesd.

8.

Az alsó áramköri lapot most óvatosan húzzuk el a telefon többi részétől. A képen piros körrel jelölt két csatlakozó szétjön a művelet során. A fehér körrel jelölt koax csatlakozót húzzuk le fölfelé. (én ezt kihagytam). A világoskék körrel jelölt két csavart vegyük ki. A fehér nyíllal jelölt ezüst ragastószalagot szedjük le.

Tipp:

A két csatlakozót érdemes óvatosan a gitárpengetővel megpróbálni széthúzni, ezután már könnyen kijön az áramköri lap. Az alsó csatlakozó szalagkábele nem nagyon van odaragasztva, nekem feljött, de óvatosan kezelve nem gáz, sőt az összerakásnál jól is jön. Az ezüst szalag nekem lejött teljesen, de később vissza lehet ragasztani. Amikor vesszük ki az áramköri lapot, akkor annak a bevágásából ki kell venni a koax kábelt, de rángatni tilos! Kicsit mozgatva általában könnyen kicsúszik. A kamera mellett lévő csatlakozót óvatosan hajlítsuk hátra, és dugjuk ki a nyák-on lévő lyukon, a mellette lévőt pedig felfelé hajlítsuk óvatosan.

9.

Ezután kb. így néz ki a telefonunk:

10.

Most jön az egész művelet egyik leg szemétparasztabb nehezebb művelete. le kell venni a touch screent körbefogó fém keretet. Ezt a gitárpengető segítségével tehetjük meg.
Tipp: Tudni kell, hogy a keret egy kétoldalas ragasztószalaggal van a többi résszel összeragasztva. Viszonylag könnyen lejön, ha mielőtt elkezdjük feszegetni, hajszárítóval körben megmelegítjük a fém keretet. Ügyeljünk, hogy a kétoldalas ragasztó a kereten maradjon. Nagyon feszegetni nem szabad, mert eldeformálódhat a keret. Inkább újra kell melegíteni.

11.

Most kb. úgy néz ki a telefon mint a lentebbi képen. A következő ismét kényes művelet. lesz. Melegítsük körbe a touch-screen széleit a hajszárítóval, mivel ez is kétoldalas ragasztószalaggal van rögzítve. Ezután gitárpengetővel kezdjük el szépen leválasztani a touch-screent, a jobb oldalánál kezdve. Ha a művelet sikerült, hajtsuk ki a touch screent balra, ügyelve a szalagkábelekre. (alsó kép)
Tipp:Igyekezzünk, hogy a ragasztószalag a touch-screenenen maradjon. Nekem ez nem sikerült, összerakásnál szívtam is vele. Akárhogy is van, ügyeljünk, hogy ne gyűrődjön össze és ne tapizzuk túl sokat, mert nem fog visszaragadni... Nagyon kell vigyázni, hogy feszegetés közben ne nyomjuk túl mélyre a szerszámot ;) mert megsérülhet az LCD kijelző, de ha azt akarjuk cserélni, ugyis mindegy. Érdemes megjegyezni, hogy az érintőgombok (felvesz, kocka, lerak) megvilágítására használt műanyag alkalmatosság hogy volt berakva a touch-screen alá, sokat segít az összerakásnál.

12.

Az LCD kiszedése. Ez már szinte sétagalopp, ha idáig eljutottunk. A képen piros körrel jelölt két műanyag rögzítőt kell kiszedni, ezután az LCD-t balról megemelve kivehető.
Tipp: Legkönnyebben úgy jönnek ki a rögzítők, ha megfordítjuk a cuccot, és hátulról a két lábát összenyomva kitoljuk mindkettőt.

13.

A végeredmény:

Összeszerelés, végszó

A telefon összeszerelése fordított sorrendben történik.:D

Tanácsok az összeszereléshez:

- Berakáskor az új lcd szalagkábelét ne felejtsük el átdugni az erre a célra szolgáló nyíláson.
- Ha van lehetőségünk rá, cseréljük a kétoldalas ragasztókat.
- Ha valami nem megy elsőre, ne erőszakoljuk, csak óvatosan.
- Összerakásnál amikor az áramköri lapot tesszük vissza, érdemes az LCD szalagkábelét elsőként a helyére rakni, a többi könnyebben megy.
- A speaker modul elég érzékeny a hajtogatásra, tehát ezt kerüljük. Összerakásnál is könnyedén a helyére lehet csúsztatni. Ne felejtsük el becsavarozni :)
Ha valami nem működik amikor összeraktad, akkor érdemes a csatlakozókat újra átnézni, mert valamelyiket nem jól dugtad össze. (nekem kép nem volt előszörre, aztán meg kép volt, hang nem :) )

Végül: Remélem valaki hasznát veszi a leírásnak, nekem is jól jött volna. :D Én legtöbbet a kétoldalas ragasztóval szívtam, mire visszaraktam a touch-screen alá. Röpke órás történet volt csak az összerakás.

fagyallo kolega kiegészítése, szerintem hasznos...

az érintő nagyon sérülékeny, a gyári előírás szerint az LCD cseréjekor azt is cserélni kell. Én 1-2 percig szoktam melegíteni hőlégfúvóval 150°C-on, úgy könnyen lejön. A felső nyákot (SIM, microSD..) középen egy ragasztó is rögzíti az alsóhoz, ha még rendesen ragad, jókora ellenállást tud kifejteni, nehogy megszakadjon valakinek a keze és kettétépje! A kék színű ragasztókat összeszerelésnél nem szabad kihagyni, nélküle az érintő fóliája testel a hátlappal és nem fog működni. Összerakáskor az érintőt bele kell rakni a fém keretbe és együtt a helyükre illeszteni az elemeket, így pontosan fog passzolni.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.