2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

"Laptop" 1987-ből

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Azt hiszem a cím mindent elárul

[ ÚJ TESZT ]

…Na jó “enyhe” túlzás, hogy laptop, hisz ez a számítógép csöppet sem hasonlít a mai, modern laptopokra, de annyi közös tulajdonságuk mégis van, hogy ebben a bemutatómban szereplő számítógép is már hordozásra szánt eszköz.
Had mutassak be nektek ezúttal egy hordozható számítógépet, ami nagyon sok fórumozó társunknál is idősebb, hisz a készülék az 1987-es gyártásának köszönhetően 22 éves.
A Gép Compaq Portable III-as nevet kapta, azaz a Portable széria 3. generációját képviseli. Ebből a típusból körülbelül 15 ezer darab készült, ami akkoriban egész soknak számított. Köszönhette a hozzáférhető árának, ami a mai árakhoz nézve még mindig óriási. Hisz példányonként 5000 dollárt kértek el, abban az esetben, ha 20MB-os HDD-vel kértük. Ez az összeg fel kúszott 5700 dollárra, ha 40MB-os merevlemezzel igényeltük.

Hát akkor ismerkedjünk meg közelebbről az antikkal!

Első látásra nekem egy mikrohullámú sütő jutott róla eszembe, de volt, aki nyomtatónak nézte.
A Kijelző a gép elején található, illetve itt helyezkedne el a gyári billentyűzete, ami sajnos már nincs meg, így egy másikkal kellett azt pótolnom.

A gép tetején van a fogantyú, mely segítségével hordozhatjuk magunkkal a számítógépet.

A hátulján található a tápkábel csatlakozója, közvetlenül mellette a bekapcsoló gomb, a soros, párhuzamos port, és a külső monitor csatlakozója

A baloldalon található egy szellőzőnyílás, ahol huzamosabb használat után meleg levegő távozik. Itt természetesen még nem a központi egység, illetve a videovezérlő termelt hő távozik, hanem a tápegységé, ami ennél a gépnél a házba belülre került.

A másik oldalon található az egyetlen adat beviteli eszköz, ami itt még "nagy floppy" formájában testesül meg. Akik nem tudnák, ezek a meghajtók 1, 2MB-os lemezt kezelnek, (A korábbi 360KB-os után ez is nagy előrelépés) a lemez mérete 5, 25”-os.

Viszonyításként a mérete összehasonlítható egy mára szintén kihalt, de még itt-ott előforduló 3, 5”-os kislemezzel, illetve egy DVD-vel

A gép kijelzőjét üzembe helyezés előtt célszerű kinyitni, a jobban láthatóság érdekében, de nem kötelező. Kinyitás után valahogy így néz ki:

Mi "lapul" a gépházban?

Na de még mielőtt üzembe helyeznénk-e matuzsálemi csodát, fussuk át, mi is lapul, azaz inkább ennél a gépnél mi is domborodik a borítás alatt:
A 10”-os kijelzője Gázplazma technológiával készült, ami a korai LCD megjelenítőket a porba alázta! Színvilága igen csak egyszerű, mert csak narancssárgás pirosat, és mást nem tud. Érdekes megoldás ez, mert felbontása a CGA megjelenítőjével megegyezik, azaz 640X400 ami akár 4 szín megjelenítését is lehetővé tenné, de mégis csak 1 színt tud, azaz a Herkules színvilágát idézi. Viszont a frissítése a technológiának köszönhetően tökéletes, továbbá a betekintési szöge is, akár a mai megjelenítőkkel vetekszik.
Sajnos a hordozható számítógépeknél mégis megszűnt ez a technológia, „köszönhető” a klasszisokkal magasabb fogyasztásának, illetve a magas veszélyes fém tartalmának. Elég sok ólmot tartalmaz. A kijelző magas hőtermeléssel is bír, 30perc használat után a kijelzőn lévő műanyagot, ha megérintem, szabályosan megéget.
A Processzor egy 12MHz-es 286-os, Mely kőkeményen csak 16bites utasításokkal boldogul.
Memóriából gyárilag 640KB-ot kapott, de egy korábbi tulajnak hála ezt sikerült megfejelni további 4MB-al, így 4, 65MB memória található a gépben.
Merevlemezből gyárilag 20 és 40MB-os darabok közül lehetett választani, de jelen helyzetünkben egy 130MB-os „lapul” a gépben, így a belső tárhely-el sem lesz gondunk.

Használjuk valamire

Természetesen az volt az első lépés, hogy bekapcsolás után minél felhasználható barát gépet faragjak belőle, így gyorsan felkerült a DOS 5. 0-n felül a gépre egy Windows 3. 1 operációs rendszer. Azaz ez még nem volt különálló Oprendszer, inkább egy DOS-ra épülő GUI.

A kijelzőn nagyon érdekesen hat ebben a narancssárgás színvilágban a Microsoft Windowsának a logója, de legalább nem kellemetlen a szemnek a megjelenítő fénye, még hosszú távon sem.

Telepítés után természetesen felkerült egy Windows Commander (A Total Commander korábbi neve) 4. 03-as verzió is a könnyebb fájlkezelés végett, és a gép kapott egy soros port csatlakozású hanyatt egeret is, aminek igencsak szokni kell a kezelését, de ha belejön az ember, nagy feeling.

Gyorsan kipróbáltam a Paint-ot is, jelentem, működik 2 színű megjelenítőn is.

Ha már van fent Windows, akkor használjuk valami értelmes dologra is, már amennyi kitelik egy 286-ostól, és egy Word is telepítésre került, méghozzá a 2. 0-s verzió

Igaziból, ha nagyon nem lenne más, teljesen korrektül lehetne a gépet szövegszerkesztésre használni, akár ezzel a korai példányú Word-el is, mert már ebben is nagyon sok minden megtalálható, ilyen például a helyesírás ellenőrző, a különböző betűstílusok, és méretek, vagy akár a középre, jobbra, balra zárás.

Játékok

Pár játékot is természetesen felmásoltam, s játszogattam nosztalgiázás céljából. Lássuk csak mivel:

Első a Prehistorik nevű ügyességi játék, egy ősember-el kell a játékban menni, és a bunkóval kell lecsapni az ellenséges dínókat, macikat, és egyéb őslényeket, amikért étel lesz a jutalmunk.

Na de mi felnőtt férfiak nem szeretjük az ilyen gyerekeknek szánt játékokat ugye?
Nekünk vérbeli szimulátor való. Így hát a Stunts is felkerült.

Ebben a játékban különböző akadálypályákon kell végig menni a kiválasztott járgánnyal, anélkül, hogy összetörjük autónkat.

A sebességet is jól meg kell választani, hogy sikeresek legyenek az ugratásaink. Szerencsére az autó kiválasztásához kapunk némi segítséget, mert a program a kiválasztani kívánt autónak leírja a tulajdonságait, hogy gyorsul, mi a maximális sebessége, és a borsos árát is.

A játékot elindítva a műszerfal előtt találjuk magunkat, s nincs más dolgunk csak élvezni a sebességet, és az izgalmas pályákat.

Felkerült a gépre, a napjainkban is sikeresnek számító Simcity sorozat legelső része is.
Már itt is elég kemény feladat volt jól vezetni a felépített városunkat, hisz lehetőségek már itt is voltak dögivel, s egy esetleges rossz döntés akár az egész városunkat csődbe keverheti.

Összegzés

Igaziból nagyon nagy élmény volt a gép használata még számomra is. Korábban a legkisebb teljesítményű PC, amit használtam az egy 386-os volt, és annak is tragikus volt a sebessége, de ez még nagyobb „büntetés” volt. Bocsánat, nem akarok senkit sem megsérteni, csakis jó értelemben mondtam, elvégre nagy retro kedvelő vagyok.
Csak arra akartam célozni, hogy teljesítménye megmosolyogtató, ez abban is megnyilvánult, hogy egy 1, 5MB-os ZIP file-t a gép több mint egy percig csomagolt.
Párhuzamos porton akartam adatot mozgatni a gépre, de egyrészt nem jött össze, hozzá teszem, nem is küzdöttem vele nagyon sokat, mondhatni semmit, inkább flopy-zgattam, s ott is örültem, mikor már elértem a 28KB\s-es adatátviteli sebességet.
A kijelző színvilága is igen érdekesen hatott rám, s a játékokban bizony csak azért ismertem fel bizonyos tárgyakat, pl. a Simcity-ben az úton közlekedő autókat, mert már láttam jobb megjelenítőn, s emlékeztem, hogy az, pontosan mi is…
Mégis ezek a mára megmosolyogtató adatok/teljesítménynek köszönhetem ezt a csodálatos élményt, amit ez a gép nyújtott használata során.
Aki kedveli a retro-t én, mindenképpen javaslok neki is egy hasonló beszerzését, hogy újra átéljék az emberek a PC-k hajnalát, illetve a fiatalabbak pedig megtapasztalhassák saját bőrükön

Végén pedig szeretném megköszönni ezt a csodát MasterDeeJay-nek!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.