2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Laptop hdd hűtése

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mostanában hamar felment 57 fokra a merevlemez hőmérséklete a Hard Disk Sentinel szerint...

[ ÚJ TESZT ]

Mostanában hamar felment 57 fokra a merevlemez hőmérséklete a Hard Disk Sentinel szerint , ilyen melegen már tartottam az adatvesztéstől, kénytelen voltam kikacsolni a laptopot. Mivel kikapcsolt állapotban nehézkes a használata, jobbnak láttam más megoldást keresni.

A laptop egy Acer Aspire 5024WLMI, 80 gigabájtos Seagate Momentus 4200.2 ATA merevlemezzel. A laptopot használtan kaptam, de nem volt sok program rajta az előre telepített Windows XP-n kívűl. Feltettem rá a vmplayer-t, így fut a háttérben a Linux, webfejlesztéshez ez kiváló környezet.

Mivel ölben tartva használom, ezért régóta teszek alá tartó lapot. Előszőr egy polcdarab volt, azután fabrikáltam egyet magamnak, a szellőzőknél kivágva, de nem használt eleget.

Néztem laptop tartókat, de olyat nem akartam venni, amiben ventilátor van, mert zajos, meg minek fogyassza az áramot.

Végül találtam egy nagyon jó tartót, fémhálós, úgyhogy szabadon jár a levegő a laptop alatt, ráadásul meg is emeli a gépet, úgyhogy a ruhám se akadályozza a levegő útját.

Sajnos, ez se segített.

Észrevettem, hogy FAT32-es a winchester. Nem gondoltam volna, hogy az előre telepített gépen FAT32 van, logikátlannak tűnik Windows XP-t ezzel használni, úgyhogy átkonvertáltam NTFS-re. Lássuk hogyan.

Alapos törlés

Mindent, ami nem szükséges, leszedtem a hdd-ről. Programok, régi állományok, cache tartalma, stb.

Alapos defrag

Többször is futtattam az XP beépített defrag programját. Nézegettem a neten ingyenes programok után, de minddel kapcsolatban írtak furcsak eseteket, úgyhogy nem próbálkoztam.

Konvertálás NTFS-re

(ez alapján)

A command promptból
CONVERT C: /FS:NTFS

Majd mindkét kérdésre Y-t válaszolva a következő rendszerindításkor átalakította a fájlrendszert. Nem volt sok idő, nem figyeltem pontosan, de max. 10 perc lehetett.

A Linux optimalizálása tmpfs-sel

A háttérben vmware player-ben folyton fut a linux, web és adatbázis szerverrel. A linux a logjait a merevlemezre írja, úgyhogy ez rendesen megterheli a hdd-t, érdemes a logokat és az ideiglenes állományokat memóriában levő fájlrendszerre írni.

Nézzük milyen könyvtárakat tegyünk tmpfs-re:

/var/log
/var/run
/var/lock
/tmp

Pl. így:

for i in /var/log /var/run /var/lock /tmp; do
echo "creating tmpfs for $i"
mount -n -t tmpfs tmpfs $i
done

Sajnos, a /var/log -ban kellenek könyvtárak, amik hiányában nem indul pl. a mysql, se az apache. Ezeket létre kell hozni. Kézzel is lehetne, de érdemesebb a "régi" /var/log tartalmát átmásolni:

1 LOG=/var/log
2 OLDLOG=/mnt/log

3 mkdir -p $OLDLOG 2>/dev/null
4 mount --bind $LOG $OLDLOG

5 for i in $LOG /var/run /var/lock /tmp; do
6 echo "creating tmpfs for $i"
7 mount -n -t tmpfs tmpfs $i
8 done

9 cp -R -p $OLDLOG/* $LOG
10 find $LOG ! -type d -exec cp /dev/null '{}' ';'

3-4. sorok: elkészítem a /mnt/log könyvtárat és rámountolom a /var/log-ot, ami még a hdd-n levő verzió.
9. sor: a régi var/log tartalmát felmásolom az új /var/log-ba, ami még üres
10. sor: a /var/log/-ban levő fájlok tartalmát kitörlöm, de a fájlokat nem. Azért jó ez, mert így kevesebb hely fogy a memóriából.

A scriptet olyan helyre kell tenni, ami bootoláskor a megfelelő időben lefut. Debianon jó erre pl. a /etc/rc.boot könyvtár.

Figyelni kell arra, hogy ha olyan alkalmazást telepítünk, ami könyvtárat hoz létre a /var/log-ban, akkor ezt elveszítjük újraindításkor. Ezért másoljuk az új könyvtárakat a /mnt/log-ba.

tmpfs helyett használhatunk mást is. A RAMFS-nek előnye, hogy nem használja a swap-et. A ramdisk kötött méretű, ami lehet előny is meg hátrány is.

A Linux további optimalizálása

A Linux minden fájl hozzáféréskor módosítja a fájl attributumokat, olvasáskor is. Ezt nyugodtan kikapcsolhatjuk az fstab fájl segítségével:

/dev/hda1 / ext3 defaults,noatime,errors=remount-ro 0

Itt a noatime a lényeg, ami a legutolsó hozzáférés nyilvántartását tiltja le.
Érdemes ezt minden hdd-ről mountolt fájlrendszerre megadni.

Záró gondolatok

A linux optimalizálása előtt 53 fok körülire csökkent a merevlemez hőmérséklete, utána 47 fokra. További hdd pihentetés lenne elérhető, ha pl. usb-s háttértáron lenne a linux.
A linux swap fájlját is jó lenne kikapcsolni, de ha elég memóriát adunk a vmware player-nek, akkor ez felesleges.

A linux optimalizálásának egy kellemes mellékhatása, hogy a linuxon futó webszerver jelentősen felgyorsult.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.