2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Lángolj fel a lelkünkben

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Azt írja a jövő évi Pekingi Olimpia egyik legfőbb szponzoraként ismert cég legújabb sajtóközleményében...

[ ÚJ TESZT ]

Azt írja a jövő évi Pekingi Olimpia egyik legfőbb szponzoraként ismert cég legújabb sajtóközleményében, hogy jóvoltából „új gondolkodók” is vihetik majd az olimpiai lángot. Szándékosan nem írok cégnevet, egyrészt mert tökmindegy, és majdnem mindenki tudja, hogy ez a fáklyás futkosás a szponzorok haknija, másrészt a termékeik amúgy nagyon rendben vannak. Aki akarja úgyis kitalálja, melyik vállalatról van szó.

Van azonban a közleményben egy rövid lista, ami mintegy definiálja, kik is lehetnek ezek az „új gondolkodók”:

A *** fáklyavivőit számos, az olimpiai játékok szervezőbizottságának ajánlása alapján a *** által meghatározott kritérium alapján választják ki.:
-Legyen az olimpiai szellemiség híve és kötelezze el magát a mozgalom céljainak megfelelően;
-Támogassa a 2008-as Pekingi Olimpiai Játékokat;...



Hát akkor gondolkodjunk:

Halálbüntetés:
Kínában továbbra is szabnak ki és hajtanak végre halálos ítéletet erőszakkal nem járó bűncselekményekért is. Továbbra sem nyilvánosak a halálbüntetési statisztikák, annak ellenére, hogy hivatalos nyilatkozatok szerint azóta, hogy a Legfelsőbb Bíróság 2007. január elsejével visszakapta felülvizsgálati jogát, az ilyen büntetések száma 10%-kal mérséklődött.
A családtagokat és az ügyvédjüket továbbra sem engedik a halálraítélthez, sőt még az elítélt állapotáról sem informálják őket.
Friss hivatalos információ szerint a halálbüntetés alkalmazása gyakran önkényes: az ország különböző részeiben a bíróságok különböző kritériumok szerint döntenek.

Önkényes fogvatartás:
Egyre inkább használják a vádemelés nélküli fogvatartás intézményét arra, hogy ''megtisztítsák'' Pekinget az olimpia idejére. Ennek része a ''kábítószeresek kényszerrehabilitációja'' és a kisebb súlyú bűncselekmények elkövetéséért kiszabott ''munkával való átnevelés'' is.

A média szabadsága:
A belföldi sajtóval szemben ismétlődnek a szigorú fellépések; írókat és újságírókat börtönöznek be, a kritikus médiumok alkalmazottait elbocsájtják és kiadványokat tiltanak be.
Széleskörűen cenzúrázzák az internetet, honlapokat tiltanak be; nemrég a Xiamen városában szervezett tiltakozásokat új szabályok bevezetésével igyekeztek elhallgattatni: minden internet-felhasználónak saját néven való regisztrációt írtak elő.

Forrás: Amnesty International Magyarország

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.