2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Külföldön dolgozni...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kedves Olvasók! Kis cikkemben szeretnék rávilágítani arra, hogy bizony az élet külföldön...

[ ÚJ TESZT ]

Kedves Olvasók!

Kis cikkemben szeretnék rávilágítani arra, hogy bizony az élet külföldön sem fenékig tejfel.
Elöljáróban csak annyit, hogy 5. éve élek és dolgozok feleségemmel együtt Münchenben. Mivel az internetes "online streaming TV" -n kívül nincs nagyon lehetőségem magyar adásokat fogni (a lakótelepi ház pont úgy épült, hogy nem lehet rálátni a műhódokra...) elég gyakran olvasgatom az online hírújságokat és különböző blogsite-okat (a Logout pl. még a könyvjelzők között is ott van! :-) ).
Sajnos sokszor találkozom azzal a "kijelentéssel / kinyilatkoztatással / törvény erejű próféciával", hogy aki teheti menjen el külföldre (hát persze, hogy nyugatra!) és akár WC-takarítással is megkeresheti pár pillanat alatt a BMW-re valót...
Hát én a 3. munkaévemben tudtam egy 5 éves Opel Astra Caravan-t (kombi...) venni úgy, hogy szakmánkban elhelyezkedve (diplomás...) ketten gürcölünk heti 43,5 órát...
Félre értés ne essék! Nem panaszkodom! Csak megpróbálom a tényeket a helyükre tenni, hogy valóban tények legyenek és ne álmok.
Teljesen tisztában vagyok azzal, hogy otthon (mert Mo. az otthonom és nem No.!) még vagy 10 évig kellene dolgoznom a szakmámban, hogy megvehessem ugyanezt az autót. Tisztában vagyok azzal, hogy otthon soha nem tudtam volna első fizetésből rögtön kifizetni, hitel nélkül!, a mosógépünket. Ehhez csak annyit, hogy kedvesemmel meghatottan, néha a mosógép előtt leülve és a forgótárcsát bámulva mostunk az első egy-két hónapban, mindig a mosás végét várva, mert ekkor nem csalás nem ámítás!, a vadi-új mosómasina a program végét jelezvén vidáman elfüttyögi a "Pisztráng" című zeneművet! :-D
De térjünk vissza a munkalehetőségekre és magára a "külföldön élésre".
Ha van munka, akkor jó. Ez igaz otthon is és igaz itt is. Ha van munka, akkor meg lehet élni. A hangsúly azon van, hogy milyen színvonalon és milyen áron. Most őszintén megpróbálom leírni, hogy mi a különbség az otthoni és az itteni keresetem között.
Kérlek Kedves Olvasó, hogy amennyiben az otthoni dolgokat nem jól látom, kérlek hozzászólásoddal jelezd!
Otthon keresnék most nagyjából netto 85-95 ezer Ft-ot, + a feleségem is. Ez EUR-ra átszámolva olyan 760-800 EUR. Ebből a pénzből nem jönne le a rezsi + lakás, mert hihetetlen szerencsénkre apósoméknál tudnánk egy pici saját házikóban lakni (olyan 30 nm). Ebből a pénzből úgy tudnánk megélni, hogy csak az enni-inni valóra kellene költeni. Kezünkben maradna olyan 200-300 EUR havonta. Ezt eltennénk, hogy később, ha gyermekeket szeretnénk, legyen miből pelust venni... :-)
Itt keresek netto 1500 EUR-t, + a feleségem is. A 3000 EUR-ból a következő dolgokat kell kifizetni: lakásbérlet (820EUR), telefon (50 EUR), autóba benzin (80 EUR), enni-innivaló (500 EUR), konyhába + mosáshoz szükséges eszközök, úgymint mosópor, mosogatószer, stb. (20 EUR). Ez nagyjából úgy 1 teljes fizetés... És most jönne az a rész, hogy a megmaradó fizetést félre tesszük a gyermekekre. Hát a nagy ... ! Ugyanis ahogy az ember 1-2 fizetést félre tett, mondjuk el kell menni a fogorvoshoz. Ugyan van biztosításom, egy gyökérkezeléses cucc koronástul mégis 1000 EUR-ba kerül... Aztán elromlik az autóban a generátor (500 EUR!!!)... Máskor meg vizsgáztatni kell vinni az autót, ami lámpa + olaj + 1 biztosítékcserével olyan 300-400 EUR-ba került... Kedvesemnek sajnos új szemüveg kellett, mert a régi már nem volt éppen ép... 100 EUR megint el... Az autó éves adója 150 EUR, a biztosítás feles Cascoval (tessék megfogni a székkarfát!) 800 EUR... Ehhez még jönnek az egyéb apróságok, mint pl. karácsonyi ajándékok, születésnapok, stb... Amit el tudunk tenni valóban havonta, az olyan 400 EUR. Hát nem sokkal több mint otthon, igaz, hogy az életszínvonalunk itt jóval magasabb!
Mint mondtam nem panaszkodni akarok, hanem csak a tényeket a helyükre rakni. Hála Istennek jó egészségben vagyunk és munka is van. Mint már írtam, amíg munka van, addig jó!
Már csak egy utolsó kis szösszenet a munkához. Aki otthon nem bírja a melót az itt se fogja! Mert bizony itt talán még többet és jobban is kell dolgoznunk mint otthon kellene. Itt ugyanis meg kell mutatni, hogy bizony mi nélkülünk megáll az élet, mert azt a színvonalat és mennyiséget egy német az életben nem tudná felmutatni, amit mi itt minden nap csak úgy sugárzunk magunkból!
Otthon a fizetésemért (a kb. 400 EUR-ért) 26-28 órát kellene dolgoznom. Mint írtam, itt hivatalosan 43,5 -et, meg azt a keveset, amit mi még ráteszünk...
Kedves Olvasó! Nagyon remélem, hogy nem érted félre irományomat. Én őszintén megpróbáltam feltárni a külföldi munka előnyeit (sok van!) és hátrányait (mert ilyen is van!). Remélem, hogy írásom pár embert legalább pár pillantra elgondolgoztat, főleg olyanokat, akik szívesen tekintik a külföldi munkalehetőséget úgy, mint az egyetlen utat a Kánaán felé. Nagyon szeretném egyszer látni, hogy azok, akik így írnak, hogyan tudnának elboldogulni külföldön.

Azóta történt

  • Kolbászból a kerítés?

    Külföld, ismét, újabb szemmel. Messziről indítandó kis mondókába vágtam a vágnivalót,...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.