2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

KS-0 gömbfej csájná módra

  • (f)
  • (p)
Írta: |

KS-0, Letu, Gitai, iShoot és Keep gömbfejek. Avagy talán Benro KS-0?

[ ÚJ TESZT ]

Pár hete ment a fotó állványos topikban az eszmecsere egy neves gyártó, jelen esetben a Benro egyik gömbfejének a lehetséges kínai változatáról. A témát én vetettem fel mivel már megérett az állványom cseréje, és úgy döntöttem, hogy külön vásárolok fejet és állványt is. Természetesen a magyar boltok és web-shopok után az Ebay-en is szétnéztem. Ekkor tűnt fel ismerősként egy gömbfej, amit több néven, több értékesítő is árul. Ezt a gömbfejet már többször szemügyre vettem a Benro honlapján, mivel megfelelt az én elvárásaimnak, így nem volt ismeretlen a számomra. Viszont meglepett, hogy az Ebay-en köszön vissza rám több különböző néven. Az egyáltalán nem meglepő, hogy a Kínaiak hamisítanak valamit, és az sem, hogy ugyan arról a gyártó sorról lekerülő terméket értékesítenek esetleg más néven. Ők már csak ilyenek. A dolog ott kezdett el bennem motoszkálni, hogy a Benro alapjában véve kínai cég, miért pont őket kell hamisítani? Mertem remélni, hogy itt is az utóbbiról van szó, és csak a gyártósorról lepottyanó terméket csomagolják újra.

Ő lenne itt az eredeti Benro KS-0 gömbfej.

[link]

Tehát akkor nézzük az Ebay-en fellelhető társait. Ha valaki rákeres az oldalon, akkor ugyan azt a fejet több néven is meg fogja találni: KS-0, Gitai, Keep, Letu, iShoot. Valószínűleg csak a matrica más. A specifikációk mind ugyan azok és megegyeznek a Benro fej specifikációjával. Miután megtaláltam a nekem legmegfelelőbb értékesítőt, azonnal meg is rendeltem és fizettem is. Meglepetésemre 9 nap alatt megérkezett Hong-Kongból a fej. Általában legalább 2 hét szokott lenni egy szállítás. Maga a fej nem volt túlzottan becsomagolva. Egy sima gyorszáras műanyag tasakban volt, és egy fehér papír dobozban amin se logó, se megnevezés, se semmi. Ami rögtön feltűnt, hogy a papírdoboz bár új, mégsem ennek a terméknek a doboza, egy picit kicsi rá. Drága kínai barátaink nem sokat foglalkoztak a csomagolás tervezésével. Ilyen volt, nagyjából jó rá. A másik, hogy az enyémen semmi féle matrica vagy jelölés nem volt, hogy ez melyik termék lenne, pedig a Gitai-t rendeltem. Ez mondjuk nem gond, nagy valószínűséggel mind ugyan az. A fejet kézbe véve először az anyagminősége tűnt fel, ez kellemes csalódás volt.

Adatlapja szerint 8 kilogrammot bír, ránézésre talán így is van, én nem fogom elérni ennek a súlynak a felét sem, tehát ezzel nem lesz gond. Első érzetre olyan mintha az egészet egy darab fémből akarták volna megcsinálni. Műanyagot csak a tekerő gombok fogásánál találni. Amúgy a tekerőgombok határozottan, és egyenletesen járnak. Nem akadnak, nem szorulnak, és nincs holtjátékuk sem. Nagyon könnyen lehet velük dolgozni. A gyorscsere talpat becsúsztatva kell betolni a fejbe, amit mindkét oldalról megtehetünk. Itt is egyenletesen és simán lehet mozgatni a fejbe a talpat, még is pontosan kell oda illeszteni a vájatokhoz mert rendesen kivan számolva a helye. Ilyenkor van egy biztosító pöcök amibe bele akad automatikusan. Ez azt a célt szolgálja, hogy ha kioldjuk a szorító éket akkor ne csússzon ki a talp gépestől. Tehát mint azt már írtam a talpat egy ék szerű megoldással kell rászorítani a fejre.
Kivételnél van egy kis rugós pöcök amit be kell nyomni, hogy a lazítás után kitudjuk venni a talpat a fejből. Ha már a talpról van szó. Egy darab anyagból van, ez jó pont. Ami talán egy picit hátrány, hogy a behajtó csavar nem füles, hanem sima csavar fejes. Tehát kell valami amivel betudjuk hajtani a gépvázba. Erre tökéletesen megfelel egy pénzérme. Ez mondjuk engem annyira nem zavar mert nem igen kell levennem a vázról, hiszen nincs útban semminek, még az akkut is gond nélkül lehet cserélni, nem takarja el a fedelet. A fejnek van egy úgynevezett panoráma funkciója. Vagy is a központi tengely körül ellehet forgatni 360 fokban, amit segít az alsó részén feltüntetett fok skála. Lineáris panorámák elkészítéséhez tökéletes. Itt is egyenletesen és kellemesen lassan, de ugyan akkor nem erővel kell forgatni. Érezni, hogy csillapítva van.

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Összességében meg vagyok elégedve, nyugodtan tudom ajánlani bárkinek aki nem riad vissza az Ebayes vásárlástól. Bőven 10000 forint alatt hozzá lehet jutni egy jól használható gömbfejhez. Aki nem gyakran használ állványt és csak hobbiként fotózgat, annak megérheti egy ilyen gömbfej. Esetleg ha valakinek van eredeti Benro KS-0 gömbfeje és még Budapesti is, akkor azzal szívesen találkoznék, hogy megnézzem tényleg mi a különbség a kettő közt.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.