2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Környezetbarátság?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Csak fel szeretném hívni a figyelmet, hogy hova kerül az a sok elektronikus hulladék, amit mi "termelünk"

[ ÚJ TESZT ]

Nemrég láttam a tv-ben a "PC Temető" című műsort. Gondolom látták már páran, de akik még nem, azoknak szeretném bemutatni ezt a műsort, hogy hova kerül az a sok elektronikus hulladék, amit Észak-Amerika, meg Európa "termel".

Mostanában egyre nagyobb divat a környezet-barát élet, a környezet-barát eszközök. Szerintem ez az egész környezet-barátság ötlet jó, meg tényleg használjunk környezet-barát dolgokat, de azt úgy, hogy közben ne károsítsuk 10x jobban a környezetünket. Ez egy nagyon kitérő példa: vannak az ún. hybrid autók, amik ugye egy bizonyos sebességig árammal mennek, utána meg benzinnel. Ez szép, meg jó, de az akkumulátor gyártása, a töltése, és maga az elhelyezése jobban károsítja a környezetet, mintha olajjal működő autóval mennénk. Ugyan ez a helyzet az etanollal. Nos, visszatérve az eredeti témára, megcsinálják a környezet-barát telefonokat, pc-ket, mindenféle dolgokat. De amikor már úgy gondoljuk hogy nincs rá szükségünk, vagy eladjuk, vagy kidobjuk, de előbb-utóbb mindegyik a szeméttelepen végzi. Ezek a szeméttelepek viszont a harmadik világban vannak, Afrikában, Indiában, és még sorolhatnám. Ez a műsor Afrikáról, pontosabban Lagos városról szólt, hogy oda kerül a legtöbb veszélyes hulladék. Hivatalosan ez nem hulladék, hanem működőképes informatika eszközök, amiket azért küldenek, hogy a harmadik világbeli lakosok is be tudjanak lépni a digitális világba. De igazából ezeknek a 75%-a nem működőképes. trailer

Mi megvesszük százezer forintokért a legújabb notebook-ot, pc-t, mobilt, jó esetben két év múlva nem lesz rá szükségünk, kidobjuk. Ezeket elszállítják Afrikába, mint működőképes eszközök, de ennek több mint a fele ugye nem működik. Ezért ami nem működik, abbóll kinyerik az értékes dolgokat, és utána kidobják a konténerekbe, onnan megy a szeméttelepre, ott pedig elégetik. Nos, ez környezetbarát? NEM! De főleg nem, mert a műanyag, meg a veszélyes anyagok egyáltalán nem jók a környezetnek. Azt hiszik sokan, hogy nem érezni, és csak azok az emberek érzik ott Afrikában. De ez a sok füst nem jut ki az űrbe, nem tűnik el, ez jelen van mindörökké. Most lehet mondani hogy a nukleáris robbantások, meg kísérletek is szennyezik a környezet. Azok is szennyezik, de azokkal már nem tudunk mit csinálni. Az égetés helyett lehetne valami jobb megoldást találni. Ugyanis akik ott vannak az égetés területén, azoknál nagy az esélye a rákos sejtek kialakulásának. Az a baj, hogy sok ember nem törődik mások egészségével, csak a sajátjával. Hogy értsétek miről van szó, itt van pár kép:

Ez nem kicsit szennyezi a levegőt.

Így élnek az emberek azokon a helyeken. Ja és ezt is mind elégetik.

Ugyan az a sorsuk...

Több mint a fele nem működik. video

Ezek szerintem elég jól példázzák, hogy mik történnek ezekben az országokban. Mellékesen, ez a film, vagy sorozat, nem is tudom minek mondjam, most legyen dokumentum film, ez 2005-s. Ha akkor ekkora volt az elektronikus hulladék, akkor mi lehet most, 2010-ben? És mi lesz késöbb? Egyre több elektronikai cucc, egyre többen váltják le, mert új, meg húdejó, a régit kidobják, felhalmozódik a szemét, mert ennyit nem hiszem hogy el tudnak égetni. Persze ezek nagy részét újra lehet használni, de amit nem, azzal valamit kell csinálni hogy ne foglalja a helyet.

Végszó

Ez csak egy probléma a sok közül, de mivel minden egyre jobban irányul a technika felé, ezért kéne valami megoldást találni ezekre a problémákra. Szerintem sok embernek el kéne gondolkoznia, hogy cserélje-e havonta a kütyüit. A műsor hatására kicsit én is elgondolkoztam, hogy biztos kell-e nekem új mobil, ha arra amire használom, jó a mostani is. Persze én is kütyü-mániás vagyok, jó lenne a legújabb mobil a kezemben, akkor egy tablet pc, meg ilyenek, de ezekre nincs nagyon szükségem, ezért nem veszem meg. DE az amerikaiak megveszik az iPad-et, vesznek mellé egy iPhone-t, meg egy iPod-ot (bocsánat hogy az apple termékeivel példálóztam, ez jutott eszembe), máris van 3 dolguk, amire nincs szükségük, mert mind ezt egy készülék is el tudja végezni. Mondom, nekem is jöhetnének, de nincs rájuk szükségem, ezért minek vegyem meg? A legjobb lenne ha a telefonok, meg a legtöbb technikai cucc újra lenne hasznosítva, tudom hogy azt csinálják már, egy mobilt nyugodtan lehet újra használi, főleg a műanyagot. De majd meglátjuk mit fog kezdeni a világ ezzel a problémával.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.