2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Komputer-onánia, avagy merjünk...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

...nagyot álmodni. Van egy blog a nagy magyar interneten, amit gyakran szoktam olvasni.

[ ÚJ TESZT ]

...nagyot álmodni.

Van egy blog a nagy magyar interneten, amit gyakran szoktam olvasni. Ennek van egy rovata, az autonánia, amely arról szól, hogy a szerzők éppen milyen autót szeretnének megvenni különböző használtautó-oldalakat böngészve, de igazából soha nem szánják el magukat, ezért inkább kiírják magukból ezt a frusztrációt. Nos, én egy hasonló sorozatot szeretnék elindítani Itt a Logouton, csak számítógép-konfigurációkkal a főszerepben. Remélem, többen is tollat ragadtok majd ennek hatására. Ha tényleg megteszitek, akkor ne felejtsétek hozzáadni az írásotokhoz a komputer-onánia kulcsszót.

Sokat gondolkoztam mostanában azon, hogy a laptop mellé be kéne szereznem egy asztali gépet, amely csendes, relatíve erős és mindezek mellet kisméretű, dekoratív jószág. Nagy-nagy szerencsémre a PC-ipar az utóbbi két-három évben gyorsabban fejlődött az igényeimnél, és nemrég tudatosult bennem, hogy egy ilyen jellemzőkkel bíró konfiguráció megépítése már nem is ütközik olyan akadályokba, mint régen. Lássuk csak, hogy is lehetne nekikezdeni egy ilyen projektnek.

A legkézenfekvőbb kiindulási pontnak a barebone PC-ket választottam, azokból is a könyvméretű kategóriát. Nem jönnek be ezek a Shuttle-féle idétlen kockák, a HTPC-k meg baromira drágák. A követelményeim a következők voltak: menjen bele Core 2 Duo processzor, és lehessen bővíteni PCI-E videokártyával (integrált a notimban is van, nem kell még egy). Hosszas keresgélés után összesen két barebone-t találtam, ami kielégíti az igényeimet. Az egyik az Asus P3-PH4C:

Dióhéjban annyit érdemes megemlíteni róla, hogy Intel 945 chipset van benne, és alacsony profilú PCI-E x16 VGA-val lehet bővíteni, valamint kiskereskedelmi áron 33000HUF környékén lehet hozzájutni. A másik versenyzó az MSI Hetis 965G:

Ez kicsit komolyabb a fenti Asus-nál, ebben már Intel G965 chipset dübörög, és teljes méretű PCI-E x16 VGA-val lehet bővíteni, ennek megfelelően az ára is magasabban helyezkedik el, 47000HUF környékén, ráadásul nagyon kevés helyen kapható még Magyarországon.

Ha megvan a váz, akkor már el lehet kezdeni VGA-t is nézni bele. Az alábbi szempontok alapján válogattam: legyen viszonylag erős, normális memóriával (64 bit kizárva), valamint legyen passzív a hűtése. Mint mondottam, nincsenek túlzott igényeim, valamint a tápegység teljesítménye és a kis méretű ház szellőzése is korlátozó tényező, ezért maradt a középkategória legalja, vagy az alsó kategória teteje, ahogy vesszük. Itt is két versenyző maradt, az egyik alacsony profilú, a másik teljes méretű VGA. Név szerint NX8500GT-MTD256EH, valamint NX8600GT-T2D256EZ.

Processzorban nem ismerek tréfát, a kiszemelt áldozat a Core 2 Duo E6420, ennél gyengébbet nem vagyok hajlandó megvenni a gépbe. A notimban 1.66GHz-es Core 2 ketyeg, hozzászoktam a két mag nyújtotta előnyökhöz, az asztali gép pedig csak ne legyen már gyengébb.

Memóriában nincs túl sok választási lehetőségem, csak azt vehetem, amit a gyártó előír nekem. Az optikai meghajtó nem tétel, ha figyelmen kívül hagyom a HD-DVD-t és a Blu-Ray-t. Arra viszont kíváncsi lennék, milyen HDD-t tudnátok ajánlani hozzá, ami lehetőleg minél nagyobb, SATA csatolóval rendelkezik, valamint csendes és hűvös.

Ahogy számolgattam, olyan 100000-130000HUF-ból meg lehetne valósítani mindezt, nem is tűnik olyan elérhetetlenül drágának. Monitorom, egerem, billentyűzetem van, azt nem kell vennem. Várom a cikk topikjába az ötleteket, kommenteket, hogy hozhatnám ki a legtöbbet ebből a projektből! Esetleg megtámogathattok nagykerárakkal, mert van lehetőségem onnan is vásárolni.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.