2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Költséghatékony Core 2 Duo konfig

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Végre elérkezett az ideje annak, hogy én is beruházzak egy új konfigurációra. Korábban...

[ ÚJ TESZT ]

Végre elérkezett az ideje annak, hogy én is beruházzak egy új konfigurációra. Korábban - még a Socket 478 tündöklése idején - megtehettem, hogy alkatrészenként cserélek (és így nagyobb teljesítményű alkatrészeket vásárolok), de most ameddig lehetett húztam, hiszen mind az S478, mind az AGP port, és a DDR1 techológia is elavulttá vált, így mindent egyszerre kellett beszereznem. Mivel az összes fő alkatrész cseréjének költsége nem éppen a zsebpénz kategóriába esik (legalábbis számomra), 1 választásom maradt, egy költséghatékony, de a pénzéért a lehető legjobb teljesítményű gép építése.


[kép]


Szempontok

Az első és a legfontosabb szempont az ár. Nekem is - mint sok mindenki másnak - fix keretem volt a konfiguráció bővítésére (vagy inkább, majdnem komplett cseréjére).
Második szempont az intel processzor volt. Én már csak ilyen maradi vagyok, nekem a processzort még mindig az intel jelenti, továbbá erre még rátett egy lapáttal a Core 2 Duo tavalyi megjelenése is. Végre méltó utódot találtam a Northwood magos, 3GHz-n ketyegő Pentium 4-emnek. Persze a szűkös anyagiak miatt, eleve csak egy kissebb órajelű C2D jöhetett számításba, de a tesztek szerint így is biztos lehettem a jóval nagyobb teljesítményben.
És ha már intel, akkor legyen a chipset is az (újabb rigolya, hiába öregszem). A chipset (és a márka) kiválasztásánál - immár a második - szempont ugyancsak az ár volt. E miatt, bár kedvencem az Asus márka, úgy döntöttem, hogy egy olyan gyártót célzok meg, mely olcsóbban árulja az alaplapjait, de még - számomra - elfogadható minőségben. Így esett a választásom a Gigabyte-ra, melyet - a jó tuninglehetőségek miatt - egyáltalán nem bántam meg.
Természetesen ezek után memóriából csak DDR2 jöhetett szóba, számomra a Kingmax Mars megfelelő választásnak tűnt, majd az is maradt.
Végezetül néhány szót ejtenék a videokártyáról is. Már a Radeon 9x00-es sorozat megjelenése óta ATI ''rajongó'' vagyok. Sajnos az utóbbi időben csalódtam is benne, hiszem a vállalat a középkategóriában mindig csak késve tudott érdemben ellenfelet állítani az Nvidiának. Most viszont az X1950PRO-k megjelenésével úgy gondoltam, hogy végre egy jó ár/teljesítmény arányú kártyát vehetek a kezembe, viszont azt sem bántam volna, ha egy hasonló kategóriájú konkurens kártyát kaparintok a markomba. Végül az utóbbi történt, de csak annak okán, hogy épp nem volt kapható az általam áhított ATI kártya.

Nos, lássuk a részletes konfigurációt.


[kép]


Processzor

Egy dobozos, Intel Core2Duo E4300 került beszerzésre.
Ekkor jogosan felvetődik a kérdés: Miért dobozos és miért E4000-es sorozatú?
Nos, a konfigurációnk szempontjából fontos a költséghatékonyság, hiszen erről szól a cikk. A dobozos procik alig kerülnek többe, mint az OEM változataik, és mint látni fogjuk, a gyári hűtő nagyon jó szolgálatot tesz, még tuning esetén is. Az oka, hogy az E4300 magmérete jóval kissebb az E6000-es sorozaténál. Eleve csak 2MB cache-t építettek bele (Allendale mag) szemben a nagyobb testvéreivel, melyekben a cache fele le van tíltva, és kihagyták velőle a Virtualizációs Technológiát is, mely valljuk be, nem nagy érvágás egy desktop gépen. Eredmény? Kissebb fogyasztás és kissebb hőtermelés.
Ugyanakkor Az E4300-nak kissebb az FSB-je (266 Vs 200), ami miatt egy kicsit lassabb ugyan, mint a majdnem azonos órajelen ketyegő nagyobb testvére, viszont az alacsony FSB nem egyértelműen hátrány. Hogy miért? Majd meglátjuk később.
Még egy fontos szempont lehet az Allendale mellett, miszerint a legkissebb változatának (jelenleg csak ez létezik) is - az alacsony FSB miatt - magas a szorzója (9x). Az alacsony FSB-ből következik, hogy terheletlen állapotban - 6x szorzóval - csak 1200MHz-n jár (szemben a nagyobbak 1600MHz-jéval), ami szintén kevesebb fogyasztással és hőtermeléssel jár.


[kép]


Alaplap

Mint ahogy már korábban is írtam, bizonyos ''drágább'' gyártókat rögtön kizártam, hiszen a célom a költséghatékony PC építése. Viszont nagyon mélyen sem akartam süllyedni a budget kategóriába, ezért figyelmem a Gigabyte márkán akadt meg. Második szempont a chipset volt, és ha már itt is az intel az etalon számomra, olyan - még elfogadható áru - alaplapot választottam, melyet a későbbiekben is meg tudok tartani, teszem azt mondjuk egy 4 magos C2D felhasználásával. Ezért akadt meg a figyelmema P965-ös chipseten, és ezzel együtt a Gigabyte GA P965-S3-on. Árérzékenyebbeknek megfelelő a GA 945P-S3 is, amennyiben nem terveznek még ebbe a konfigurációba 4 magos CPU-t rakni. Később azt is látni fogjuk, hogy az 1033-as FSB-t támogató alaplapokkal is megfelelő tuning eredményt tudunk elérni, ugyancsak az E4300 alacsony FSB-je miatt. Tehát ennél a procinál jóval kissebb az esélye, hogy az alaplap lesz a gyenge láncszem.
Nekem végül is egy Rev 1.0-ás alaplapot sikerült beszereznem, melyről később kiderült, hogy szerencsésebb választás volt.


[kép]


RAM

A megfelelő ár/minőség arány volt az elsődleges szempont, az órajel itt már nem volt igazán lényeges, hiszen a 200MHz belső buszos Core 2 Duo alapórajelen csak 400MHz-n hajtja meg a ramot. Tehát így a leglassabb DDR2-ben (533MHz) is marad némi tartalék akár a 33%-os tuninghoz is. Nos, mivel bíztam benne (és a tesztoldalak tapasztalatai is ezt mutatják), hogy az a kis tuning nem áll meg a 33%-nál, úgy döntöttem, hogy az alig drágább 667-es ramokat szerzem be. Így esett a választásom a Kingmax Mars 667MHz-ra, melyből egyből 2db 1GB-os modult vásároltam. Ezzel akár a 66%-os tuning is elérhető a nélkül, hogy a memóriát a specifikációja fölé kéne húzni (és esetleg ram feszültséget emelni).


[kép]


Videokártya

Elérkeztünk a videokártyához. Manapság olcsón juthatunk középkategóriás VGA-hoz, akár ATI-ban, akár Nvidiában gondolkodunk. Jelenleg ATI-nál az X1650XT/X1950GT-PRO vonalat, Nvidiánál pedig a 7800GT-GTX/7900GS vonalat érdemes megcélozni. Mindenki válassza azt, ami legjobban megfelel szájízének. Én - hosszú ATIs évek után - egy Inno 7800GTX 256MB kártyát vettem, melyben - szerencsére - pozitívan csalódtam.



Tuning

A lényeg, legalábbis sokak számára, főleg egy hardveres portálon. És az első számu ok, hogy E6300 helyett miért E4300-t vegyünk. Hogy jobban megértsük, előszőr is nézzük meg a következő táblázatot. A tuningos értékeket csak a számunkra érdekes mezőkben töltöttem ki.


[kép]


A táblázatból egyértelműen kitűnik az E4300 előnye, amennyiben tuningolni is szeretnénk újdonsűlt gépünket. 33%-os tuningnál az FSB épp 266, ami annyit jelent, hogy processzorunk tulajdonképpen egy E6600 sebességével működik, jóval olcsóbban. Persze erre azt is mondhatnánk, hogy de az E6600-t is lehet tuningolni, viszont jelen esetben a költségek megtakarítása volt a célunk. És ez még csak egy minimális tuning Core 2 Duo fronton. 50%-osnál még jobb a helyzet, hiszen a kistestvér beéri az E6700-t is. És mi kell mindehhez? Olcsó alaplap (hiszen a +33% tuning 1033-as FSB-t jelent, melyre minden C2D alaplap képes), valamint olcsó - akár 533-as - memória. Ugyanehhez a tuninghoz az E6300 esetén már garantáltan gyorsabb memória, és drágább alaplap kell. És ha minden kötél szakad, és sehogy sem jön össze legalább 33%, még mindig próbálkozhatunk FSB PIN moddal, mely az E4300 két lábának összekötéséből áll, és máris van egy E6600 processzorunk, féláron.
Végezetül fel szeretném hívni a figyelmet arra is, hogy mind a 33%-os, mind az 50%-is tuningot alap magfeszültségen, és az EIST valamint a C1E bekapcsolva hagyásával értem el. Tehát a processzor továbbra is visszaveszi a szorzóját és a feszültségét terheletlenül, így kevesebb áramot fogyasztva és hőt termelve. Az sem utolsó szempont, hogy a gyári intel hűtő tökéletesen megfelelő egy ilyen tuninghoz, amennyiben nem emeljük a feszültséget.
A PIN MOD leírás, valamint egy részletesebb tuning útmutató (Gorneck oldalán) megtalálható a linkek között.


[kép]


[kép]



Értékelés

Számomra az E4300 a legjobb vétel manapság. Viszonylag költségkímélő, mégis árához képest meglepően magas teljesítményű konfiguráció állítható össze a segítségével. Természetesen - amennyiben belefér a költségvetésbe - senkit sem akarok lebeszélni a nagyobb processzorok vásárlásáról. Mégis, érdemes megfontolni, hogy melyik Core 2 Duo sorozatból választunk, hiszen az Intel még idén tervezi további E4000 sorozatú processzorok megjelentetését magasabb szorzóval. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy az E4300 ára csökkeni fog a közeljövőben.


Linkek

Processzorok
* E4300 ''Allendale'' specifikáció [link]
* E6300 ''Conroe'' specifikáció [link] [link] (2 fajta stepping)
* A validált 50%-os, E4300 tuning eredmény [link]
* Orthos teszt az 50%-os tuninggal [link]
* E4300 FSB PIN MOD [link]

Alaplapok
* Gigabyte GA 945P-S3 [link]
* Gigabyte GA 965P-S3 [link]
* Gigabyte GA 965P-DS3 [link]
* Gigabyte GA 965P-DS4 [link]

Hasznos teszt- és mérőprogramok
* SuperPI mod [link]
* Prime 95 Orthos (beta) [link]
* Intel Thermal Analysis Tool [link]
* CoreTemp (beta) [link]

Hasznos linkek
* Gorneck23 Gigabyte S3/DS3/DS4 oldala [link]
* Core 2 Duo Temperature Guide (angol) [link]

PH!-s linkek
* Nagy Core 2 Duo topic [link]
* Core 2 - Tuning topic [link]
* 965P-DS3/DS4 topic [link]

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.