2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Kicsi házikó ATX-hez, GMC R-2 Toast

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ilyen házam van most már több mint egy éve és szeretném megosztani veletek, eddig szerzett tapasztalataim

[ ÚJ TESZT ]

Hol is kezdjem.
Szükségem lett egy kis méretű házra, mert éves szinten kétszer költözöm.
Most jönne az a kérdés, hogy akkor miért nem veszek egy notebookot. Azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a számomra megfelelő noti 250-300 ezer forintot kóstálna,
amire sajnos nincs pénzem. Tehát maradt az a megoldás, hogy megtaláljam a lehető legkisebb házat amibe még full ATX-lap is belefér.
Ekkor jött képbe a GMC R-2 Toast, hogy miért is, mert méretei meglepően kicsik
180 x 350 x 420mm



A ház több színben is kapható, fekete,bordó , zöld, narancssárga, pink, szürke, kék és fehér.

A házat kiszedve a dobozból az tűnik fel elsőre, hogy kisebb a ház mélysége, mint a magassága. Hogyan is lehetséges ez?
Vegyük le az oldallapot, hogy fényt derítsünk a turpisságra.



[kép nagyban]

Az oldallap eltávolítása csavarhúzó nélkül sem okoz nehézséget, mert hátul kis hengeralakú fogantyúk vannak a csavarok végén, amik segítségével könnyedén eltávolíthatóak. Itt megjegyzem, hogy elég masszív a gép (3,5Kg) és a csavarmenetek sem szakadnak meg pedig kb. 80-100-szor távolítottam el a gépház oldalát a folyamatos szerelgetés miatt az elmúlt egy évben és továbbra is tökéletesen passzol.
Az oldallap eltávolítása után azt vesszük észre, hogy jobbról hiányoznak a megszokott merevlemez és optikai meghajtó tároló rekeszek!?



[kép nagyban]

Akkor most hova is lehet ezeket elhelyezni?A merevlemezek számára egy fém keretet kapunk, amibe 2db fér el. Miután beleszereltük a keretbe a winchestereket a szokásostól
eltérő módon függőleges helyzetben tudjuk a házba jobb oldalra felülre,vagy alulra beszerelni, erre a célra kialakított kis sínbe kell belehúzni és oldalról egy csavarral rögzíteni.



kép nagyban

Sajnos csak egy keretet mellékeltek, pedig kettő sín van kialakítva. Ezzel kapcsolatban azt tapasztaltam, hogy mivel a két winchester pár mm-e van egymástól ezért átadják egymásnak a hőt,
célszerű azt szerelni kívülre amelyiken a Windows van és a belső merevlemezt tárolásra használni és bekapcsolni az energia gazdálkodásnál, hogy kikapcsoljon pár perc után(így nem melegszik annyira) .
Ezzel a HDD-k elhelyezése megoldódott, de ezek után hová kerül az optikai meghajtó?
A gépházat kívülről szemlélve feltűnik egy négyzet alakú bemélyedés, ami első ránézésre arra hivatott, hogy kicsit feldobja és érdekesebbé tegye a gépház kerekded letisztult formáját.
A bemélyedésben van egy karika ami szép fényes és ez a rész van felülről kéken megvilágítva, a karika közepén van egy GMC felirat díszeleg. Később kiderült ez a bemélyedés azért lett kialakítva, mert ide fog kinyílni az optikai meghajtó tálcája, miután lepattintottuk a gépház elejét és beszereltük a DVD-meghajtónkat.



kép nagyban

Tulajdonképpen ennek köszönhető a gépház 35Cm-es mélysége. Most merül fel bennünk az a kérdés, hogy így függőleges helyzetben működni fog a DVD-RW-nk?Nem fog így kiesni a lemez?
A cég állítása szerint ebben a helyzetben hatékonyabban tud olvasni az optikai meghajtó.
Igazából ezt nem tudom megerősíteni, de cáfolni sem, eddig nekem nem volt vele problémám és azóta sem rontott egy lemezt sem az íróm ami most már 4 éves(pioneer dvd rw dvr 108)
Még vissza van az a kérdés, hogy a lemez ebben a függőleges helyzetben nem esik ki, vagy bele a meghajtóba?
A házhoz kaptam felragasztható "pöcköket", amik azt a célt szolgálják, hogy a tálcára ragasztva megakadályozzák a lemez kiesését, de nekem nem kellett pioneer DVD-RW-hez felragasztanom, mert azon alapból voltak ilyen tartó pöckök kialakítva. Még egyszer sem esett bele lemez a meghajtóba.
A kinyitó gomb a ház oldalára került, ami egy kis mechanikai megoldás segítségével nyomja meg a gépház elejében lapuló író gombját és ekkor látványosan kinyílik a tálca.

Térjünk át a belső kialakításra, rengeteg csavarhely áll rendelkezésre az alaplap behelyezésére és gond nélkül sikerült is behelyezni a teljes ATX méretű alaplapot.
A normál ATX méretű Chieftec tápom is szépen bekerült a helyére gond nélkül,
alatta található hely 2db 8Cm-es ventilátornak, GMC kedveskedett nekünk és itt találhatunk egy előre beszerelt 8Cm-es ventilátort, amit én eltávolítottam, mert túl hangosnak találtam, továbbá még a gépház aljába van lehetőségünk egy 8Cm-es ventilátort szerelni. A gép hátulján van kialakítva 7db bővítő kártya hely.



Az oldalsó lapon középső szellőző meg van hosszabbítva egy csővel és egy tölcsérrel
így a hagyományos proci ventije kívülről nyerheti a friss levegőt.


[kép nagyban]

Ezt 2db csavar tartja és könnyedén el lehet távolítani,én ezt meg is tettem, mert nekem Arctic Cooling freezer 64 PRO-m van és az nem férne be tőle, alulra raktam át a tölcsért, így videó kártya jut friss levegőhöz.
A gépház tetején elöl találhatjuk meg a reset gombot,továbbá 2db USB kivezetést, egy jack-et a mikrofonnak és egyet a fülhallgatónak.

Azt még meg kell említenem, hogy 26cm-es videokártyánál hosszabb nem fér be a házba.
Remélem ezzel a cikkel tudok segíteni a döntésben azoknak akik kis méretű házat keresnek,
minimális kompromisszummal.
Itt vannak még képek a ház hivatalos oldaláról:

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.