2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Nincs kettő négy nélkül

Két mag magasabb órajelen vagy négy mag alacsonyabban? A válasz hamarosan kiderül...

[ ÚJ TESZT ]

Kis bevezetés

A fenti cím egyre inkább igaz az AMD-re, mivel nagyon sok olyan processzort árul, amely nem azt tartalmazza, amit ráírnak, hanem esetenként többet is. Nemrégiben személyesen is találkozhattam egy ilyen példánnyal, így hát ennek apropóján elérkezettnek láttam az időt, hogy megírjam első cikkemet.
A történet ott kezdődött, hogy 2009 karácsonya előtt öcsém gépet akart fejleszteni. Neki egy régi alaplapja van, de csak procira volt pénze, így megnéztük, melyik a legerősebb, amit még támogat a lap. Ez az Athlon 64 x2 5200+ volt. Szétnéztünk a neten, és az Aqua-ban találtunk egy 5000-eset, mondom neki, az 5200-es felára nem éri meg, apró tuning, és jó lesz az 5000-es is, így rendeltünk egyet 13000 pénzért. Miután megjött, hazavitte és belerakta a gépébe, de nem indult el vele a masina, pedig előtte fel lett rakva a szükséges bios is. Küldött a rendelésről képeket, meg a prociról is és érdekes felfedezést tettem. A processzor dobozára csak az volt írva, hogy „Athlon x2 5000”, az alapórajel pedig 2,2 GHz volt, nem pedig 2,6 GHz, mint az az eredetileg kiszemelt processzor specifikációján szerepel.
Ekkor kezdtem el kutakodni az neten egy kicsit, hogy mi is akkor ez valójában. Így tudtam meg külföldi fórumokon, ill. itteni fórumtársunktól, HERR Z-től, hogy ez nem is az, mint aminek mutatja magát. Legközelebb idén január végén találkoztunk, ekkor elhozta a processzort is. Belepakoltuk az én alaplapomba, hogy fény derüljön arra, milyen processzor is ez igazából, ill. hogy mit is tud valójában a kicsike.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.