2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Kaspersky Internet Security 2010

A vírusvédelem úttörőinek biztonsági csomagja.

[ ÚJ TESZT ]

Telepítés

Mivel a tesztkonfiguráción Windows 7 64 bites változata fut, ezért az ezzel kompatibilis angol nyelvű szoftververziót (9.0.0.736) telepítettem. A magyar nyelvű verzió remélhetőleg 1 hónapon belül megjelenik erre a platformra.
Windows XP-re valamint Vistára elérhető a magyar lokalizáció az alábbi oldalon:
http://www.2f.hu/letoltes/szoftverek/kaspersky/index.html

A KIS szolgáltatásai röviden, a teljesség igénye nélkül:

- Vírusok, trójaiak, férgek, egyéb kártevők, kém- és reklámprogramok szűrése
- Rootkit-ek, bootkit-ek és egyéb összetett fenyegetések elleni védelem
- Személyes adatok lopása billentyűzetnaplózók, képernyőlopók, vagy adathalász próbálkozások elleni védelem.
- Botnetek elleni védelem
- Zero-day támadások elleni biztosítás (új és még ismeretlen fertőzések megelőzése)
- Tűzfal
- AntiSpam
- Szülői felügyelet
- Reklámkép szűrő
- Azonnali üzenetküldők védelme.
- A telepített alkalmazások ellenőrzése a Security Application Monitor segítségével
- Safe Run (biztonságos futtatás) üzemmód (*)
- A személyes adatainkat az Identity Information Controller védelmezi az illetéktelen hozzáféréstől
- Urgent Detection System a gyorsan terjedő férgek megfékezésére
- Proaktív védelem az ismeretlen kártevők ellen.
- Játékos üzemmód
- Virtuális billentyűzet: a billentyűzetfigyelők a billentyűzeten keresztül bevitt adatokat naplózzák, így tulajdonítva el banki és belépési adatainkat. Ennek kiszűrése érdekében van ez a funkció, ugyanis a virtuális billentyűzet segítségével, az egérrel adhatjuk meg a jelszavainkat és a belépéshez szükséges adatinkat, így megelőzve, hogy azok kiszivárogjanak.

*– Ez hasonló a Sandboxie nevű alkalmazáshoz. Az adott programot egy izolált, azaz elkülönített környezetben futtathatjuk, így az nem fér hozzá a rendszerhez, fájljainkhoz és semmilyen módosítást/kárt nem tehet a használat során.

Zöld ablakkeret jelzi számunkra, hogy a program safe üzemmódban fut

Rengeteg szolgáltatást kapunk, amit oldalakon keresztül lehetne sorolni. Bővebb infó a kaspersky.hu oldalon.

A Kis telepítője 73,5 megabyte nagyságú. A telepítési folyamat könnyen lezajlik, szinte csak a tovább gombra kell kattintanunk, minden mást elvégez helyettünk a program. Akik egyénre szeretnék szabni a telepítést, meghatározni, hogy milyen komponensek települjenek fel és hova, azok a kezdő ablakban a Custom Installation-t bepipálva bővített telepítési lehetőségeket érhetnek el. Alap esetben az összes elérhető komponens települ a Program Files mappába.
Az ember azt hinné, hogy ekkora telepítőnél azért fel kell áldoznunk elég méretes lemezterületet, de meglepő módon annyira nem. Feltelepülve összesen 45 megabyte területet foglal el a biztonsági csomag a Program Files mappában. További fájlokat helyez a Program Data könyvtárba, aminek mérete körülbelül 140 megabyte. Ez jónak tekinthető, főleg ha megszemléljük, hogy milyen sok komponenst és funkciót kapunk ezért cserébe.

A fájlok másolása és a rendszerbe való beépülés után jól megszokott elő beállítási varázslót kell végigfuttatnunk. A fenti képen láthatjuk, hogy adhatunk meg egyéni jelszót, ami a szoftver beállításait védelmezi, hogy illetéktelen személy azt ne módosíthassa kénye kedve szerint. Ez nagyon jól jön publikus számítógépek esetében, vagy otthon, amikor különböző szakmai ismeretekkel bíró emberek használják a számítógépet.

Lehetőségünk van a detektálási hatókört is megszabni, hogy milyen típusú kártevőket figyeljen a KIS. Itt érdemes mindegyik lehetőséget kiválasztani a legjobb védelem érdekében. Azonban ilyenkor bevonjuk a körbe a kéretlen alkalmazásokat is.
Ilyen például a Hoax programok, amik dezinformációt terjesztenek, nem valós eseményekre alapozva, vagy a felhasználókat akarják megtéveszteni.
A végeredményt tekintve ezek ugyanúgy károsak lehetnek a felhasználókra nézve. Azonban ide tartoznak azok a programok is, amelyek a felhasználás módja szerint lehetnek károsak és hasznosak is.
A legjobb példa ezekre a különféle távoli adminisztrációs vagy távoli asztal programok, mint pl. a különféle VNC változatok is. Ezek munkaeszközként felhasználva hasznosak lehetnek az adminisztrátorok számára, de fordított esetben egy otthoni felhasználó gépén, annak tudta nélkül futva biztonsági kockázatot jelenthetnek.

Ami a „Compressed” fájlokat illeti, arról szeretnék pár szót említeni. A vírusírók előszeretettel csomagolják be megírt vírusaikat futtatás közbeni tömörítő algoritmusokkal, amivel az a céljuk, hogy megelőzzék a program mielőbbi visszafejtését és ez által a működésének kielemzését. Ezzel az a céljuk, hogy a vírusvédelmi szakemberek dolgát megnehezítsék az ellenszer megalkotásában, ezzel is időt nyerve a terjedésnek.
Vannak bizonyos tömörítő eljárások, amikről erős joggal feltételezhető, hogy káros programot rejtenek magukban, ugyanis azokat hivatalos és megbízható fejlesztők nem alkalmazzák.

A védelmi szint megállapításának második lépcsője, hogy eldöntsük, miként védelmezzen minket a KIS. Ide legfőképp a viselkedés alapú elemzés és a tűzfal tartozik. Az első lehetőségünk, hogy felhatalmazzuk a programot, maga döntsön a szakértelmet igénylő műveletekről és alkossa meg a szabályokat egy-egy program futásával kapcsolatban, illetve maga tegye meg az ajánlott lépéseket probléma esetén. A kezdő és haladó felhasználóknak ajánlott ez az opció használata. Kipróbáltam, nem okozott gondot, sőt, megkönnyítette a munkát.
A szakértők választhatják a második lehetőséget, akkor viszont több rákérdezéssel kell számolniuk, azaz több mindenen nekik kell dönteni.

Lehetőségünk van a védelmi csomagunkat a lehető legfrissebb védelemmel indítani, frissíthetjük a program adatbázisát. Itt szeretnék egy javaslatot alkalmazni: válasszuk a második lehetőséget, így egyénre szabva a frissítés funkcióját. Az optimális és lehető legaktuálisabb védelem érdekében állítsuk a frissítés gyakoriságát minden órára. A Kaspersky szinte minden órában ad ki új frissítéseket, de 2 óránként minimum.

A varázsló a telepítés végén analizálja a rendszerfájljainkat, megbízható programok után kutatva. Ezáltal is csökkentve a szükséges vizsgálatok idejét és teljesítmény igényt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.