2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

KábelTV 1. rész - LANcity bullshit'98

  • (f)
  • (p)
Írta: |

LANcity/Bay Networks termékek egész várost ellátó kábelTV alapú hálózatokhoz. A Bay...

[ ÚJ TESZT ]

LANcity/Bay Networks termékek egész várost ellátó kábelTV alapú hálózatokhoz.

A Bay Networks LANcity terméke nyílt szabványú architektúrákon alapul és tökéletesen illeszkedő alkalmazás és topológia független megoldást kínál a kábelszolgáltatók részére. A Bay Networks Optivity hálózat menedzsment rendszere fentről lefele történő hierarchikus felügyeletet és monitorozást használ, hogy a felhasználó számára mindig elérhető és robosztus szolgáltatás álljon rendelkezésre.

Internet kapcsolat, otthoni távmunka, videokonferencia, weben szörfölés és ellátottság valamint a LAN-ok összekapcsolhatósága csak néhány a kábelTV adathálózaton keresztül elérhető szolgáltatások közül. A kábel nagy adatsebessége lehetővé teszi a háztartások, iskolák, irodák, önkormányzatok összekapcsolását, ezzel a globális internet részévé válnak.

A Bay Networks egy egész termékcsaládot kínál, mely a következőket tartalmazza: kábelmodemek, routerek, switch-ek, ATM kapcsolat lehetősége és hálózatmenedzsment. Ezek segítségével építhető fel az a szolgáltatás mellyel megvalósítható a felhasználói alkalmazások széleskörű kapcsolódása. Az információ áramlás sebessége több százszorosa a telefonmodemen elérhetőnek, ez az előfizetők előnyére válik mert olyan interaktív élményre tehetnek szert mely korábban nem volt lehetséges. Weboldalak nagyfelbontású grafikus tartalommal és nagy file-ok akár 10 Mbit-es sebességgel is elérhetőek akár 320 km-es távolságból. Otthoni webkiszolgálók, a szolgáltató adat és üzleti szervereinek nagysebességű elérése sem probléma mert a hálózat felfele irányban is nagy sebességet biztosít, így nem számít, hogy a tartalom a hálózat mely részén található.

A kábelszolgáltatók számára is előnyös, mert a LANcity kábelmodemek egyszerűen telepíthetők, és könnyű karbantartani a hálózati infrastruktúrát. A modemek plug-and-play technológiát használnak, a felügyelet SNMP protokollon alapul, és lehetséges integrált Operating System Support/Business System Support (OSS/BSS)-al való együttműködés, ezáltal a teljes rendszer telepítési és karbantartási költsége alacsony marad.

A csatorna karakterisztikája mind például az adási és vételi szint dBmV-ben (decibel millivolt) csak pár azon információk közül ami a LANcity modemekből kinyerhető SNMP hálózatmenedzsment segítségével. Sávszélesség megfelelő elosztása több szinten a kábelszolgáltatók számára lehetővé teszi, hogy a szolgáltatásokat többfelé bontsák megfelelő számlázási struktúrát alkalmazva. Mindegyik modem a LANcity Provisioning Server (LCn)-en keresztül kapja a sávszélesség beállítását, ezáltal teljesen testre szabható a felhasználói alkalmazás számára. Ezek könnyen módosíthatók, hogy megfeleljen a felhasználói igényeknek.

Hatékony hálózatmenedzsment építhető ki a Bay Networks Optivity Services használatával, ennek eredményeképp a működési költségek csökkenthetőek úgy, hogy a kábelszolgáltatónak rálátása van a hálózat működésének egészére. A LANcity kábelmodemek olyan információt is kaphatnak mellyel képesek megelőző lépésekre, hogy megakadályozzák a torlódást a hálózaton és ezzel hatékonyabban működjenek. A felügyelet és a hibakeresés is központosított, ezzel minimálisra csökkentve a szükséges telephelyi és technikusi személyzet létszámát. Az egész adatinfrastruktúra egy helyről felügyelhető mely kiterjed a felhasználó otthonáig, ennek segítségével megvalósítható a megelőző menedzsment és így nagy rendelkezésre állású szolgáltatásokat nyújthat a kábelszolgáltató az előfizetői részére.

A Bay Networks egy külön elérési protokollt használ ami a kábelTV-s adathálózatokra lett kifejlesztve. Ennek segítségével bármilyen forgalmi és hálózati feltétel esetén is kiugró teljesítmény érhető el a ranging és sávszélesség lefoglalás technikájával. Az UniLINK protokoll alacsony késleltetésű elérést biztosít, ha alacsony terhelés van a hálózaton, de robosztus módon és meghatározhatóan viselkedik nagy forgalom esetén. A nagy teljesítmény a robosztussággal párosítva megfelelő szabályozás felhasználásával mind az előfizető mind a szolgáltató hasznára válik.

Egyik kulcsfontosságú szempontja a LANcity egész várost ellátó hálózatának a működési biztonság. A LANcity kábelmodemek az adatkapcsolati és hálózati rétegben alkalmaznak szűrést, így megakadályozható bizonyos tartalmak elérése a felhasználó számára. Hálózatmenedzsment és a működés szabályozása csak a hitelesített helyekről történhet szigorúan ellenőrzött szabályokkal
Mivel egyszerű iparági szabványra épülő architektúrájú a rendszer, a szolgáltató hatékonyan becsülheti a hálózat költségeit, amit az új előfizetők belépései jelentenek. Hálózati kapcsolat létesíthető kerületek, fejállomások, intézmények között, és Internet szolgáltatható a Bay Networks routereivel és switch-eivel melyek skálázható nagyteljesítményű hálózati hozzáférést biztosítanak kis, közép és nagy felhasználószámú telepítéseknél.

A Bay Networks kábelTV infrastruktúrája alkalmas a világ minden táján nagy volumenű telepítésre is és a kábelszolgáltatóknak csak egy gyártótól kell vásárolniuk az eszközöket, hálózatmenedzsmentet és a szolgáltatásokat.
A LANcity kábelmodem család több mint egy nagyteljesítményű kommunikációs eszköz. Ezek a termékek több olyan funkciót is tartalmaznak melyeket a Bay Networks vezetett be elsőként, hogy csökkentse a telepítés és fenntartás költségeit. Plug-and-play, SNMP menedzsment, és az OSS/BSS szerver csak néhány azon technológiák közül, melyek segítségével a kábelszolgáltatók robosztus és költséghatékony szolgáltatásokat kínálhatnak előfizetőik részére.

Szimmetrikus 10 Mbit-es kapcsolatával a LANcity kábelmodem alkalmazástól független kábelTV hálózati infrastruktúrát hoz létre. A technológia így már nem korlátozó tényezője a hálózaton nyújtott szolgáltatásoknak. A Bay Networks kábelmodemje segítségével mind a kábelszolgáltató mind pedig a felhasználók megtalálhatják a számukra készült „húzóalkalmazást” ami lehet távmunka, Internet hozzáférés, web oldal hostolása, videokonferencia, városi LAN összeköttetés, VPN, vagy VoIP. A szerverek bárhol elhelyezhetők a hálózaton miközben továbbra is megmarad a kliens/szerver modell. Egy városi munkacsoportos hálózat is kialakítható a kábelTV hálózat és a LANcity termékek segítségével. Olyan termelékenységet serkentő szolgáltatások is elérhetők mint például videokonferencia, rajztáblák egy távolról elérhető munkafelületen melyek elképzelhetetlenek voltak lassabb technológiákkal, de már a valóság a kábelTV-vel. Cégek számára informatív és interaktív weblapok kiszolgálása is elérhetővé válik lenyűgöző sebességgel, garantálva az elérhetőséget nagyobb közönség számára.

LANcity Kábelmodemek

LCP – egyéni kábelmodem
A távmunkások és a weben szörfölők most már sokkal nagyobb sebességű internet elérésre tehetnek szert mint ami a hagyományos modemes eléréssel lehetséges volt. Az LCP-t használva a nagyfelbontású képek és nagy méretű adatbázisok letöltése szinte élménnyé válik ellentétben a lassabb sebességű elérésekhez. Az LCP maximum 16 felhasználót támogat, teljes értékű adatkapcsolati és hálózati rétegben történő szűréssel, és segítségével mind egy kisebb irodában mind egy több számítógéppel rendelkező háztartásban elérhető a nagysebességű városi kábelTV-s hálózat.
Már meglévő PC munkacsoportok is élvezhetik a valós idejű interaktív tartalmat, ami lehetetlen lenne a lassú telefonmodemes eléréssel. A hatékonyság is úgy növekszik ahogy az információhoz való hozzáférés és csere sebessége növekszik, így kevesebb ideig tart az adatmozgás egyik helyről a másikra. Az LCP-16 akár 16 felhasználót tud kiszolgálni egy munkacsoportban, adatkapcsolati és hálózati rétegbeli szűréssel és mindezt a hálózati adminisztrátor felügyeletével.

Több felhasználós spanning tree kábelmodem (LCb)
A LANcity több felhasználós spanning tree kábelmodeme egy vállalati kábeltv modem aminek a segítségével megvalósítható a vállalati hálózatok, iskolai rendszerek, és intézmények összekapcsolása a városi kábeltv rendszeren keresztül sokkal nagyobb sebességgel mint a telefonos modemek. Mivel a nagy állományok és multimédiás tartalmak cseréje felgyorsul így interaktívabb és ösztönzőbb környezet jön létre, tehát a termelékenység is hatékonyabb lesz. Az LCb egy IEEE 802.1d szabványnak megfelelő spanning tree bridge.

Biztonság

A LANcity kábelmodemek teljes értékű bridge-ként működnek, melyek csak az ismert célcímekre továbbítanak adatot. A kábelTV hálózaton utazó adatok izolálva vannak az eszköz ethernet portjáról hacsaknem direkt ez az eszköz a címzett. Ez a továbbítási mód megakadályozza az információhoz és a tartalomhoz való jogosulatlan hozzáférést, biztosítva ezzel a felhasználók és az üzemeltetők adatainak biztonságát és titkosságát a kommunikáció alatt. Ezen felül csak a megfelelő jogosultságokkal rendelkező személyzet férhet hozzá az adathálózat beállításaihoz. Minden egyes kábelmodem beépített hitelesítési és azonosítási algoritmussal rendelkezik, ami megakadályozza a nem hitelesített eszközök hálózathoz való csatlakozását. A LANcity kábelmodemek több olyan kritikusan fontos biztonsági funkcióval is rendelkeznek mint például a működési csatornán belőli több biztonságos csatorna elkülönítése, a működési paraméterek központi hitelesítése, a hozzáférés korlátozása címszűrés alapján, biztonságos SNMP menedzsment, csomag alapú szűrés, és teljes körű szűrés mind az adatkapcsolati mind a hálózati rétegben.

Funkcionalitás
Még a legrosszabb körülmények között is képes robosztus működésre ami az adó és a vevő kiváló RF tulajdonságaiból, és az automatikus jelszint szabályzásból következik. A rendszer felépítéséből adódóan megszűnik a forgalom torlódása, mert minden kábelmodem bizonyos időközönként beállítja magát az optimális működéshez. A távoli SNMP menedzsment előnyeképp a modemektől származó információ segítségével az üzemeltető személyzet bármely modemen végezhet hibaelhárítást akár távolról is.
A LANcity kábelmodemek különböző funkcióin keresztül a legjobb teljesítményt nyújtják a felhasználók számára. Ezek a funkciók tartalmazzák az adaptív kiegyenlítést ami kompenzálja a csatorna zajait, automatikus adatátvitel szabályozás, amivel elkerülhető az adatcsatorna torlódása, és 10BASE-T ethernet csatlakozás. Továbbá ez a termékcsalád kiváló RF karakterisztikával, adatsebességgel, sávszélesség ellátottsággal és plug-and-play modemekkel rendelkezik.

Konfigurálás és menedzsment
A LANcity kábelmodemek szabványos SNMP protokollon keresztül felügyelhetőek. Mindegyik modem rengeteg információt tartalmazó kábeltTV MIB (Management Information Base)-et szolgáltat, ami tartalmazza az adás és vétel szintjét dBmV-ben, a hibás és hibátlan csomagok számát. Az LCn támogatja az automatikus szoftverfrissítést ami a hálózaton keresztül OSS/BSS-es valósítható meg.
A kábeltv adathálózatok vezető tervezője és gyártójaként a Bay Networks egy alkalmazásfüggetlen megoldást kínál ami minimalizálja a telepítés és fenntartás költségeit. A LANcity kábelmodemeket és a Bay Networks routereit, switcheit, hubjait valamint a hálózatfelügyeleti megoldásait kombinálva mind a kábelszolgáltató mind az előfizető egy teljes hálózatot átfogó, nagysebességű és magas rendelkezésre állású kommunikációs szolgáltatáshoz jut.

Pár megjegyzés a cikkhez (fordításhoz):
- A LANcity egy DOCSIS előtti kábeltv rendszer amit '96-ban felvásárolt a Bay Networks
- A Bay Networks-öt '98-ban felvásárolta a NORTEL
- Később a NORTEL teljesen átállt a DOCSIS szabványú eszközök gyártására (ARRIS néven)
- A fordítás azért született, mert egy cég talált jópár (gondolom pár ezret) LANcity modemet, és fel akarják használni egy hálózatnál, és ehhez kellett kiindulási anyag
- Maga a szöveg pedig szép tanulsága az ezredforduló (jobban csengene a dotkom lufi kipukkanása előtti, de ez túl trendi) előtti szokásos üres marketing dumának, mivel alig tartalmaz konkrétumot, de legalább jó hosszú.
- A dokumentum leghasznosabb része a végén található 1,5 oldalas száraz technikai specifikáció :D

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.