2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Jóképességű NONAME router OYE-0001 azonosítóval

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Régóta keresek routert, ami olcsó, de viszonylag erős hardverrel rendelkezik (a gyors WiFi és Ethernet nem cél).

[ ÚJ TESZT ]

A szoftver

Bootloader:
Szerencsére a router gyártója gondoskodott a bootloader webes elérhetőségéről, ahol hibás frissítés esetén újrahúzhatjuk az FW-t, így nem kell soros portos mókoláshoz szétszedni. Persze ha a bootloadert is agyonütjük, akkor ez már nem segíthet. De ha megmaradunk az OpenWRT-nél, és csak ezt frissítgetjük, akkor nem lehet gond, hiszen az openwrt sysupgrade-ek nem nyúlnak a bootloaderhez. Tehát próbálkozhatunk nyugodt szívvel különböző buildekkel.

Bootloader elérése: LAN - PC, PC DHCP-n, router nyomógomb folyamatosan nyom, router áram alá helyez, nyomógomb tart 3-4 mp-ig majd elenged, PC-n webböngészőben meghív a 192.168.8.1.
Kinai szöveges weboldal jön be, de egy tallózási lehetőség van, ahol megkeressük a feltölteni kívánt fw-t, és elindítjuk a weboldalon található egyetlen gombbal. Szerencsére nem kell magyarázat hozzá :).

FirmWare:
Az eredeti firmware is OpenWrt, és meglepetésemre nem valami nagyon régi AA build, hanem kicsit régi BB :). A "gyári" szoftverbe elég sokmindent belepréseltek, így elég kevés a maradék hely a flashen (kb. 3 MB), de szerencsére ott van az SD foglalat, amivel kibővíthetjük a memóriát úgy, hogy az USB portot sem foglaljuk. Igaz hogy "fdisk" és "e2fsprogs" van benne, de csak parancssorból tudunk meghajtót formázni. És van benne pár teljesen felesleges csomag is (pl: Atheros WiFi-támogatás).

A 128 MB ram miatt egész jól használható SAMBA/DLNA/FTP szervernek is, és a Transmission kliens is szépen elszaladna rajta, de ezt már magunknak kell telepíteni. Ezeken kívül még 1000 féle dologra alkalmas az OpenWrt, csak utána kell járni a megoldásnak....

A gyári szoftver helyett én inkább feltennék egy végleges OpenWRT CC buildet és utána telepítenék rá mindenféle olyan szolgáltatást, amit használni akarok, de sajnos végleges verzió nincsen, csak trunk. Ez viszont folymatosan változik, így nem átlagfelhasználónak való. (Még OY-0001 néven található az fw, de már jeleztem, hogy ez elírás, hiszen a router címkéjén és az eredeti szoftverében is OYE-0001 szerepel.)

Ha valakit érdekel, én csináltam hozzá saját BB buildet, elérhető a többi épített FW mellett. Az elérhetőségekről és a tartalmáról a logoutomon lehet olvasni. A kibővítéshez (extroot), formázáshoz és még sok mindenhez van webes segítség, de a rengeteg beleforgatott szoftver ellenére még maradt 7 MB szabad hely a 16 MB-ból.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.