2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

iPhone 4S áttekintés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Megpróbálok minnél több helyre kitérni, tévhiteket eloszlatni, és esetleg újakat alkotni! :)

[ ÚJ TESZT ]

Szóval akkor ahogy a címből is jól látható, a már nem is olyan nagyon friss hús iPhone 4S -ről lesz szó. Először is a flamelést elkerülendő leszögezném, hogy NEM vagyok érdekelt semelyik gyártónál, de még csak fanboy sem vagyok.

Kezdetek...

Az egész úgy indult, hogy senki nem gondolt arra, hogy 4S -t kapunk, mindenki az iPhone 5-öt várta.
De a szokásos, nyári megjelenést már jó előre elkezdték tologatni, illetve nem jelentették be, ergó eltolták.
Ilyenkor már rengeteg feltevés volt, melyek szerint lesz 4S, 5, illetve még egyéb iPhone típus is idén. Nem is olyan régen, szeptemberben az egyik iTunes illetve iOS 5 forrásban azonban találtak valamit a szemfülesek, ugyanakkor más valamit nem találtak amit szerettek volna. Utóbbi az iPhone5-re utaló kódnév lett volna, az első pedig a 4S volt. Ekkor már sokan le is mondtak az iPhone5-ről, és biztosra vették, hogy 4S jön csak. Igazuk lett.

De miért (csak) 4S?

Erre is rengeteg magyarázat létezik, a legújabb például az, hogy az iPhone5-öt már nem volt idejük késéssel sem idén befejezni, mivel még maga Steve Jobs nem találta megfelelőnek a prototípust.
Persze simán elképzelhető, hogy nem is akart az Apple idén piacra dobni egy teljesen új generációt. Utólagos okfejtés például az is, hogy ez mostmár mindig így lesz, 2 évente jön új generáció, évente pedig csak ráncfelvarrás, ezzel "segítve" a népet, hogy ne kelljen a hűségnyilatkozatokat megtörni, kötbért fizetni, mivel nincs minden évben mindenkinek "must have" készülék. (Én ezt kevésbé tartom valószínűnek, mivel a mai világban kinek az érdeke az, hogy a "pornépnek" több legyen?)

Mindenesetre én azt tartom a legésszerűbb feltevésnek, hogy nem is szándékoztak idén megjelentetni iPhone5 névre hallgató új generációt. Már nyáron is olvashattuk, hogy azért késik, mert szenvednek az Apple A5 kódnévre hallgató chip túlmelegedésével (mint tudjuk, ezt UC/UV -val, azaz underclock/undervoltage-al oldották meg). Tehát ha az iPhone5 -ről lett volna szó, és azt is A5 -el (kétmagos Apple által tervezett chip) akarták piacra dobni, akkor konkrétan az egész iPhone5 koncepció mehet a kukába, mivel jövőre a 2 mag nem lesz elég a világhódításra bárhogy is nézzük...
Szóval lehet válogatni bőven az okokból...

Ráncfelvarrás, innovatív új generáció vagy csak a szokásos?

Kezdeném azzal, hogy mi is változott az iPhone 4 -hez képest.
Az iPhone 4S megkapta az iPad2 2 magos Apple A5 chipjét, és az evvel járó 7x gyorsabb GPU -t is. Hardveres tekintetben szerintem elégedettek lehetünk, mivel hozta azt, amit a 2011-es év elvárt, 4 magosat meg nem is álmodhattunk volna még idénre. lehetnénk, ha nem ugyanazzal az 512MB DDRII rammal szúrták volna ki a szemünket. Nem is értem, nem tudnék még egy olyan készüléket mondani, ami kétmagos, és 1GB alatti rammal rendelkezik. az elmúlt hónapokban a Galaxy S2 laposra döngölt mindenkit mind számokban, mind teljesítményben, erre az Apple hagyja, hogy egy helyen számban jobb legyen, mint a közel fél évvel késöbbi üdvöskéjük...
És csodálkozunk, hogy a Diagnostics menüben jönnek a LowMemory warningok... Na jó, ezt elnézzük, majd megoldják szoftveresen, ebben biztos vagyok. Egyetlen hátránya az lesz, hogy amíg 1GB rammal mondjuk 100 program között lehetett volna váltogatni abszolút töltés nélkül, most csak 50 közt lehet.

Aztán kaptunk még plussz egy lencsét, meg +3MP -elt a kamerához. Én nem látok személy szerint jelentős javulást, eddig is nagyon szép volt, most is az. A videó-stabilizátor viszont nagyon komoly, tényleg rengeteget segít.

Megszületett Siri az iOS5 -el karöltve, az elsőnek itthon nem sok értelme van, a második pedig röhögve fut még a 2 generációval ezelőtti gépen is. Ezzel persze arra célzok, hogy igen jól optimalizált az iOS megint!
Hát úgy körülbelül ennyi lett volna az újítás, nemde? - Hát nem! Ne felejtsük el, hogy tavaly komoly gondokkal küszködtünk. Igen, az antenna-gate-re gondolok. Jó lefedettségnél ez semmi gondot nem okozott, de normál (3-4 "csík") mellett a 3G hálózatot simán eldobta az iPhone4, és ami talán még nagyobb gond, hogy gyenge-normál lefedettségű 2G/EDGE területeken még a 2G is odaveszett nem egyszer! Ez amilyen váratlanul jött tavaly, úgy el is tűnt idén szerencsére (vagy éppen az Apple szerencséjére?).
Ezek ismeretében mindenki eldöntheti, hogy az alcímben említett 3 kategória közül melyik igaz az
iPhone 4S -re, én az utolsóra szavazok, mert azért több ez mint ráncfelvarrás, hardveresen igen komoly javítások, újítások történtek.

Hol maradnak a tévhitek, városi legendák?

Az idén nagy port kavaró sárgás kijelzőre egy példa (a jobb oldalon lévő 4S -nek bizony más a tónusa akárhogy is nézzük...)

Sehol. Idén is jut az Apple-nek fejfájás bőven (remélhetőleg odafigyelnek ránk...). Az első komoly tévhit, hogy iPhone 4S-en is simán ki lehet lőni a 3G kapcsolatot. Hát nem! Mivel world-phone (gsm-cdma egyben), sajnos a Qualcomm chip nem teszi lehetővé a választást, ha elérhető, akkor mindig 3G hálózaton van a telefon.
A másik, immár visszatérő probléma a sárgás kijelző, amit el is neveztek "yellow gate" -nek. Sok esetben ez tényleg csak az Apple által firtatott ragasztó száradás miatt van, tehát amint megköt a ragasztó, ez elmúlik, 1-2hét. De sajnos saját tapasztalatból mondom, hogy vannak sárgásabb kijelzők. Először egy fekete, 32gb -os iPhone4S -em volt, egyenes az Apple.hu -ról. Ennek igencsak sárgás volt a kijelzője 1 hét után is. Visszaküldtem, és vissza is kaptam a pénzem minden indoklás nélkül.
És akkor elérkeztünk a következő ponthoz, a "battery gate" -hez. Több tízezer felhasználó panaszkodik az akksi időre. A kérdés az, hogy jogosan-e? Már a bemutatónál szemet szúrt, hogy az eddigi 300 óra stand by 200órára csökkent az iPhone4S esetében. Sajnos ez teljesen igaz. A folyamatosan, kikapcsolhatatlan 3G kapcsolat, és a 2magos tablet chip befűt az ~1400mAh -ás akkunak. Közel sem lesz olyan, mint az iPhone4, de jobb mint az iPhone3GS. Ez a kategória szerintem az, amiben az összes többi mai telefon van (Galaxy S2, HTC Sensation ...). Tehát azért nem szar a 4S, csak hát nem olyan brilliáns mint a sima 4. Na meg persze mindenki nem ért hozzá, minden vackot bekapcsol, folyamatosan kommunikál a 3G kapcsolaton, folyamatosan GPS -lekéréseket csinál, emaileket kér le a netről, és csodálkozik...
Fontos: rengeteget segíthet, ha az automata - időzóna beállítás ki van kapcsolva!
Settings - Location Services - System - Time-zone

Így első ránézésre, olvasásra elég bajosnak tűnik az a kevéske upgrade megkaparintása, ugye? A folytatásban segítek még a döntésben!

Tulajdonságok bővebben, tapasztalatok

Igazából próbáltam néhány tényszerű, de mégis személyes tapasztalatot belecsempészni a cikkbe eddig is, de úgy tűnik van igény többre, véleményre is. Szóval ez a szekció nem globális, az én, és 1-2 ismerősöm tapasztalatait rendszerezi, lehet, hogy ami itt "így" van, az olvasónál teljesen máshogy, és vica versa. De az alábbi történetek valós eseményeken alapul, nem külföldi fórumokról átvett badarságok! :)

Akkumulátor- és üzemidő

Ugye hardveres téren nem sokat változott az akksi, kapott kemény 12mAh -át plusszba, meg egy biztonságosabb, 2 csavarral (eddigi 1 helyett) rögzített szalagkábeles csatlakozót. Konkrét elektronikai mérést sajnos nem áll módomban végezni (nem lenne hiteles), de reménykedjünk, hogy a minősége ugyanolyan, mint az iPhone 4-é volt, tehát ez a probléma-faktor kilőve.

A képen látható az új, 2 csavaros lefogatású akksi

Akkor még 2 lehetőség maradt, mégpedig a telefon többi hardverének működése, illetve a szoftver. Kezdjük a könnyebben tesztelhetővel, azaz a szoftverrel. Jelenlegi 4S elődje egy (illetve több, de nem egyszerre) iPhone4 volt. Természetesen már a GM verzió ott virított rajta. Igazából minden beképzeltség nélkül állíthatom, hogy az elsők közt voltam, akik maguktól rájöttek, hogy az időzóna állítás kikapcsolása fényéveket javít az akksin. Szóval a kezdeti nehézségek legyőzése után nekem jobb teljesítményt sikerült kicsikarnom a több mint 1 éves vasból. Tovább bírta, és jobban teljesített. Tehát ha azt a csekély, szinte lehetetlen kis hülyeséget figyelmen kívül hagyjuk, hogy míg az iPhone 4 -re a kezdetektől rá tudták heggeszteni az iOS5 -öt, és tesztelni vele, optimalizálni, addig a 4S -re csak kb. 2 hónapjuk lehetett. Ezzel arra szeretnék kilyukadni, hogy talán még lehet javítani a 4S hibáján, mindössze az idő kérdése. Nah de abban megegyezhetünk, hogy nem az akku, és nem is a szoftver a jelentős kukac az almában.

Apple A5, iPhone4S -ben 800MHz és -?? V UC/UV

Mi maradt még? A többi hardver. Tudtommal az A5 -re panasz nem volt iPad2 -ben, pedig ő sem kapott sokkal nagyobb akksit mint elődje, az iPad, és az iPhone 4S -ben ugye még UC/UV (underclock/undervoltage) is van a túlmelegedés megelőzése végett. Akkor igazából már csak egy kis chip maradt, ami tud érdekesen viselkedni, és ez pedig a Qualcomm által fejlesztett GSM-CDMA chip. Reménykedjünk, hogy rendesen teszi a dolgát, és ott nem vesztünk értékes perceket, de ami biztos, hogy nem támogatja az on-demand hálózatválasztást, azaz nem tudjuk megmondani neki, hogy mi csak 2G hálózaton szeretnénk pötyögni, kutyának sem kell a 3G. Mivel iPhone -ról van szó, kommunikál a világhálóval ha kell, ha nem. Megnéztem, még 10 perc sem telt el, és közel fél MB -ot le illetve feltöltött 3G -n keresztül. Pedig hozzá sem nyúltam, nincs semmi notificationöm, semmi push email, semmi ilyesmi. Itt lehet a probléma, így használva az iPhone4 -et, bizony ő sem bírná sokáig.

Nekem értelmes használattal, 50% automata fényerővel 5 órát simán, de inkább 6, esetleg 7órát sikerült kicsikarnom belőle. Természetsen ezek USAGE idők, azaz ezalatt végig használatban volt. Emelett volt még standby is jócskán, a nap fennmaradó része igazából. Ebben az időben volt játék, netezés wifin, 3g -n (csak arra az időre engedélyezve a cellular data-t), telefonálás, minden apróság. Szerintem ez elég korrekt, nem hinném, hogy bármelyik Android (így akaratlanul is elinítva a komment lavinát) bírna ennyit, többet meg semmiképp.

Ismerősöm is iPhone4 -ről váltott, nála rosszabb a helyzet. Ő főként 5 óra környékére becsli a használatot, de tartja magát ahhoz, hogy használható, szerethető kütyü, nem cserélné le.

Egy másik ismerősöm iPhone 3GS -ről váltott egy nagy ugrással, és ő teljesen elégedett. Csak akkor kezdte el nézegetni a százalékokat, amikor én beszéltem neki problémánkról a 4S -el. Állítása szerint sokkal jobb a 3GS -hez képest, én pedig hiszek neki.

Szóval csak 3 ember példáját nézve is megoszlanak a vélemények, ez persze használattól és használótól is függ, de mindenesetre használható, arról nem beszélve, hogy valamennyit még javulni is fog a helyzet.

Death grip, avagy a bal kéz támadása

Igazából nincs mit mondani róla, tavaly volt, idén nincs. Talán még annyit, hogy természetesen lehet úgy szorongatni, hogy lemenjen 1 csík esetleg, de ez bármelyik telefonra igaz. Az alábbi videó jobban tudja szemléltetni, mintha írnék róla:
http://www.youtube.com/watch?v=vpZPvWXbrtY

Vibrátor (nem, nem kell aludni küldeni a kissebbeket se, nem 18+ :) )

Erről ugyan az Apple nem nyilatkozott, de a szemfülesebbek kiszurták, hogy máshogy rezeg az idei iPhone, mint a tavalyi, holott ugye halandó ember azt gondolná, ugyanaz a bele, csak az A4 chippet letépték, az A5 -öt meg ráragasztották. Hát nem! Az egész belseje gondosan át lett gondolva a tavalyi GSM verzióhoz hasonlítva. A CDMA iPhone4 verzió mintegy átmenetet képez kettőjük közt, de még ott is akadtak problémák. Na de visszakanyarodva témánkhoz, másfajta rezgőmotort kapott, sokkal nagyobb helyet foglal, erősebb, határozottabb, de lassabb, mélyebb hangot ad ki. Akivel eddig konzultáltam, tetszett neki a kis újítás.

Siri - kellesz te nekem?

Az idei Apple bemutatón a Siri játszotta az egyik legnagyobb szerepet. Nem akarom én lehúzni, de a látszat csal! Nem lett a felturbózott iPhone4 (azaz a 4S) egy intelligens kis asszisztens robot. Az egész nyers hangfájlt fogja, becsomagolja, 'oszt' átdobja a nehézfiúknak, az Apple szervereinek. Ott történik az értelmezés, feldolgozás, és csak a parancsot küldi vissza 4Sünknek. Tehát igazából ez az újítás bármikor bekövetkezhetett volna, illetve az iPhone4 is teljesen alkalmas lenne erre (a 3GS már nem olyan biztos, mert az a 2 mikrofon bizony jól jön, szebb a hangminőség, könnyebb felismerni a hangfájlt). A nehézfiú szervereken futó értelmező program viszont már más tészta, az már valami! Egyébként ezt a küldözgetést nem lehet észrevenni, nem késik sokat, hamar érkezik a válasz, még 3G kapcsolaton is, nem hogy WiFi -n. De felmerülhet a kérdés: kell ez nekünk itthon? Nem is tud magyarul, nem tud keresni helyeket csak az USA -ban stb... Mindenesetre én, és már előrébb említett ismerőseim is teszteltük a dolgokat. Hármonkból ketten kéttannyelvű angol suliba járunk, a harmadik pedig konkrétan kinnt él Londonban, tehát a nyelvtudás megvan, egy anyanyelvi, és két felsőfokú. Meg kell mondjam, meglepően jól megértett minket Siri, nem gondoltam, hogy ilyen jól tud értelmezni. Azért voltak mellékapások, és sajnos van olyan, hogy egy mondatól egy szót 2x-3x is félrehall. De ez van, még csak béta, majd lesz jobb is...

Retina kijelző 3,5" incsen újra

Nagyításban is nagyszerűen látszik a retina/nova hatalmas előnye... (jobb oldalon a retina, előtte 3 sima lcd / amoled)

Még idén is megdöbbentő a retina. Színei, kontrasztja, fényereje az AMOLED -ével vetekszik, egyedül talán a fekete szín mélységénél marad el objektív vélemény alapján is. Fogyasztása sokkal jobb, és ahhoz, hogy egy AMOLED kijelző RGB subpixel technikát használva elérjen egy ekkora ppi (pixelsűrűség) számot, kell még jópár év. Ugyan a Samsung Nexus S 300ppi fölé szökik, de PENTILE subpixel technikával, ami így igazából mondhatni sza*t sem ér :) Azért egy 4" -os kijelzőt el tudnék képzelni, de nagyobb nekem nem kéne például.
Létezik a legenda, miszerint a fekete 4S -ek egy része sárgás kijelzővel született meg. Sajnos ezt alá kell támasszam, az első 4S -em nekem is fekete volt, és sárgásabb a mostani fehérhez képest. Illetve másik két fehér "tesójának" is ilyen, hidegebb, vagyis normálisabb tónusa van. Kinek a pap, kinek a papné. Ha nem hasonlítottam volna másikhoz, valószínűleg nem panaszkodtam volna...
Szóval lehetne egy hajszállal nagyobb, de szebb, jobb nem lehetne! Sok sikert a sárga kijelzők elkerüléséhez! :D

Home gomb

Ez is egy rejtett kis újítás, megkapta az iPod touch 4 egyetlen előnyét az iPhone 4-hez képest, a szigetelt home gombot. Hasznos lehet, nem ragad be olyan könnyen, talán a nagy nyári meleg sem olvasztja majd meg, nem árt neki a kosz.

Aktuális befejezés

11.28 frissítettem jónéhány képpel, illetve kissebb javításokkal is a cikket

Azóta történt

  • iPhone 4 pár év után

    4 év után is bátran felveszi a versenyt az androidos alsó-középkategóriás telefonokkal, az anyaghasználata pedig kiváló.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.