2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Intel inside, VIA outside?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ha igazak a híresztelések, komoly slamasztikában lehet most a VIA Technologies: az egykoron...

[ ÚJ TESZT ]

Ha igazak a híresztelések, komoly slamasztikában lehet most a VIA Technologies: az egykoron szebb napokat látott tajvani cég chipsetgyártó üzletága kvázi kényszerhelyzetbe került az utóbbi hónapok piaci alakulásai miatt, ráadásul azt csiripelik a verebek, hogy mostanában az Intel is szorongatja őket. A tét nagy: iparági források szerint egyenesen ezen áll, vagy bukik, hogy a VIA-nak lesz-e még valaha inteles alaplapi lapkakészlete. Közben az AMD gépezete is beindult, az alternatív gyártó mozgástere ezzel szép lassan beszűkülhet.

Tény, hogy a VIA háza tájáról az utóbbi időben nem sok forradalmi újdonság érkezett chipsetfronton – na nem mintha korábban a forradalmárszerep nagyon jellemző lett volna a cégre. Az elmúlt egy-két hónapban már a média is felfigyelt rá, hogy a számára akár kedvezőnek is tekinthető piaci helyzet kialakulása ellenére (az ATI, pardon AMD az előzetes fogadkozások ellenére szinte biztosan beszünteti az inteles lapkák gyártását) a tajvaniak csak ülnek ölbe tett kézzel, és örülnek az innovatívnak csöppet sem nevezhető P4M900-nak, és a kereskedelmi forgalomban soha meg nem jelent VT8251 déli hídnak.

Nevük elhallgatását kérő alaplapgyártói források (vajon mire ez a nagy titkolózás?) most egyenesen azt állítják, hogy az Intel zsarolja a VIA-t: ha a tajvaniak nem szüntetik be a pofátlanul alacsony fogyasztású C7 szériás CPU-k gyártását, akkor nem kapják meg az Intel újabb CPU-ival kompatibilis lapkák előállításához szükséges licenceket. Érdekes felvetés ez; a galád chipzilla ismét csattogtatja fogait, az AMD jogászainak máris megindulhat a nyálelválasztása – Hector Ruiz cégének kétségtelenül jól jönne egy ilyen kis addendum az Intel ellen éppen most zajló trösztellenes perben.

Így vagy úgy, a VIA régen alkotott újat chipsetfronton, és ezt jól magyarázhatja egy ilyen patthelyzet, mint ahogy az is tény, hogy a C7 széria a konkurencia legnagyobb bánatára túl jól sikerült, így az Intel partnerei közül néhányan nem átallják átgondolni, hogy nem-e-lenne-e jobb az UMPC-jükbe, vagy a médiaszerverükbe egy olcsóbb és energiatakarékosabb CPU-t építeni a drága és feleslegesen nagy teljesítményű Intel holmiknál.

Aztán az is lehet, hogy a VIA végül magára marad, és fityiszt mutatva a két nagy processzorgyártónak csak a saját CPU-ihoz gyárt majd lapkákat. Vagy a beágyazott platformok felé fordul. Akkor viszont nem sok teteje volt az anyavállalat szétbombázásának.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.