2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Indul a bakterház

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Fel sem teszem az ilyenkor szokásos kérdést, hogy "Emlékeztek még...?", hiszen...

[ ÚJ TESZT ]

Fel sem teszem az ilyenkor szokásos kérdést, hogy "Emlékeztek még...?", hiszen úgyis tudom a választ: Hát hogyne!

Valóban, ki ne emlékezne a híres mondatra: "Regős Bendegúz a becsületes nevem..."

Ha megkérdezik tőlem, hogy melyik a kedvenc filmem, a válaszom evidens: természetesen az Indul a bakterház! Bár a film 28 éves, így bizony alig kevesebb mint egy évtizeddel idősebb nálam, mégis még tippelni sem tudok, hogy hányszor láttam ezt a remekművet!

Hogy miért is remekmű?

A válasz rémesen egyszerű. Mondjatok egy olyan magyar filmet a '70-es évek végéről, '80-as évek elejéről, amellyel még ma is olyan sokat foglalkoznak, mint a Rideg Sándor regénye alapján filmrevitt Indul a bakterházzal!

Netán a Bujtor István filmek? Nos, egyszer-kétszer valóban meg lehet nézni a Hamis a babát, vagy a Pogány Madonnát, de többször nem.
De még mindig elnevetem magam azon, amikor a "Banya" (Horváth Teri) köpülővel esik neki a "Patásnak" (Haumann Péter), vagy mikor Regős Bendegúz (Olvasztó Imre) szalad a csősz elől.

S hogy mi a hab a tortán? Az, hogy nincs eszmei mondanivaló. Nincs politikai vonatkozás (ami lássuk be, 1980-ban az ilyesmi ritkaságszámba ment...), nincs semmi erőltetett poén, vagy másolt vonás (mint ami a mai német filmeket átitatja: Hangyák a gatyában, Szex, csajok Ibiza...)

Ja és szerintem Sanyi a ló hírneve vetekszik Kincsemével is! :-)

Egyszerűen nagyszerű film!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.