2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

IMacWear Unik okosóra

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hogy mi a hosszú aksiidő titka? Hát a zafírüveges Unik, ami nagyon unique. De feketét vegyetek, az menőbb!

[ ÚJ TESZT ]

Tesztüzem

A leírása amúgy is kissé hiányos szerintem, vannak kérdések, amikre még most sem tudom a választ, de a dolgok nagy részét azért sikerül kisakkoznom egyedül is. Az első, amit megjegyeznék, még mielőtt elfelejtem, az az, hogy nem foszforeszkálnak elég hosszú ideig. Én amúgy egy random kiválasztott, olcsó Casio órát használok, ami nagyjából 10 éve került 12 ezresbe, és azóta is remekül működik.

Azon a kis olcsóságon olyan hosszú ideig világítanak még a dolgok, hogy ez az okosóra a közelébe sem ér. Akármikor ránéztem sötétben a Casióra, még egyszer sem volt olyan, hogy ne láttam volna, mennyi az idő, mondjuk, 5 percre pontosan. Ennek sajnos hamarabb elmegy a fénye, és mivel a digitális rész nem ír ki pontos időt, ezért macerás lehet a dolog.

A bal lenti gomb a ki- illetve bekapcsoló gomb, egy „welcome” felirat után máris nyomkodhatjuk szép szorgalmasan. Amúgy aki erős vonzalmat érez magában az irreálisan magas DPI-k iránt, annak talán nem ezt kellene megvásárolnia, mert ez egy hagyományos, egyszínű, kellemes mennyiségű képponttal ellátott kijelző. Pontosan annyit tud, amennyit egy ilyen órának tudnia kell, el lett találva szerintem. A funkciói nagyjából a szokásosak, csak kicsit kevesebbet tud, mint a másfél dollárért világot megváltó társai. Én ezt egyáltalán nem veszem hátránynak, sőt. Egyre inkább úgy vagyok vele, hogy tudjon kevesebbet, tudjon inkább néhány valóban hasznos funkciót, de azokat rendesen.

Nos, hibák, mint mindenhol, itt is vannak. A rendes működéshez, ugye, le kell húzni a telefonos appot. A jól megszokott módon a leírásban van a QR-kód hozzá, amely segítségével hamar egy shenzeni szerverre jutunk. Az app jól tud angolul szerencsére, elégedett vagyok a felülettel. Viszont még mielőtt nagyon belemerülnék a használhatóságba, ejtenék pár szót arról, hogy mi az, ami miatt unique a Unik.

Az alapvető különbség a megszokott kínai okosórákhoz képest az, hogy van analóg része az órának. Egy kicsit gondolkodva rögtön jöhet a kérdés, hogy ha van analóg része, amit a tekerővel kell beállítani, és okosóráról beszélünk, amit gyakran kell tölteni, akkor minden egyes alkalommal nem fog járni, ha lemerül, és töltés után újra be kell állítani. Természetesen nem.

A Unik különlegessége az, hogy elem van benne az analóg részhez, amit bármelyik órás ki tud cserélni, és aksi van benne (ami a vastagságát is adhatja szerintem) az okos funkciókhoz és a kijelzőhöz. Ezzel a remek megoldással két dolgot értek el: az óra megőrzi a sajátosságát, és megpróbál valóban óra maradni, ami nem merül, meg ilyenek. Cserébe viszont kisebb a kijelző, de az okos funkciókat még így is tudja. Na, ez az, amivel engem elvarázsolt ez a kis okosság.

A töltőállomása a szokásos: nagyon könnyű, olcsó, fekete műanyag 4 tapadókoronggal meg egy rövidke töltőkábellel. Az órát szintén sikerült a kulturáltabbik megoldással gyártani, azaz nincs rajta töltőport, csak két pöcök az alján. Tökéletesen diszkrétre sikerült ez is, minden a helyén van.

Ami a funkciókat illeti, ugye, mondtam, hogy a szokásos felhozatalt kapjuk kicsit megkurtítva: pedométer (tudjátok, lépésszámláló, nem gyerekmolesztáló detektor), alvásminőség-elemző, ébresztő, visszaszámláló, dátumkijelzés és BT-beállítások. Részemről ennyi elég is, lehet, hogy más nagyobb igényű. Azt nem tudom, mondjuk, hogy a számításokat (mint például az alvás kielemzését) a telefon vagy az óra végzi-e, mert a telefon is meg az óra is mutatja.

Az órán, mondjuk, csak alapvető adatok vannak a kis kijelző miatt. Ami elsőre meglepett az az, hogy rögtön frissítéssel indítottunk. Amint az egyik screenshoton is láthatjátok, úgy kezdtünk az Android appal, hogy gyorsan feltolt az órára egy friss firmware-t. Megjegyzem, még így sem tökéletes minden, de már bőven használható a dolog. Az egyetlen bug, amit észrevettem konkrétan az órán, hogy ha visszaszámlálást állítok be, real-time nem mutatja, hogy visszaszámolna, megragad egy időpontnál. Ha arrébb lépek egy menüvel, és vissza, akkor megint az aktuálisat mutatja, de nem jár tovább láthatóan. Közben viszont csinálja a dolgát, mert időben lejár a számláló és rezegni kezd, de nem látszik, ugye. Mindegy, majd kijavítják.

Az alváselemző kicsit gyerekcipőben jár, de persze nem rovom fel neki, mert semmi jó ötletem nincs, amit javasolni tudnék a gyártónak, hogy kiküszöbölhesse a hibát. A baj ugyanis az, hogy az óra szerint 19 óra valamennyitől én már aludtam, nagyjából 23 óráig, ami nem igaz, mert éppen Ennio Morricone-koncerten csücsültem.

Az igaz, hogy alig mozogtam, meg nem nagyon mozdítottam a kezem sem, de attól még nem aludtam. Mondjuk a mellettem ülő ürgének valami ragályos csípőfájdalma lehetett, mert a drága asszonykájával mindvégig azon voltak, hogy valahogy úgy hajlongjanak előre-hátra a székükben, hogy lehetőleg nemhogy a zenekart, de még a két kivetítőt se lássam. Amikor ezt megunták, akkor a pasas egyszerűen csak szunyókált egyet, lehet, hogy azt érzékelte az óra.

Szóval az alváselemzőn azért van még mit javítani, viszont más napokon, amikor átlagos életvitelt folytattam, tök jól működött. Kiírja az átaludt időt, a mély és könnyű alvást, illetve számol egy butaságot: hatékonyságot. Tudvalevő, hogy ez hülyeség, mert nem az a jó, ha 100%-os a hatásfok, azaz 9-ből 9-et mélyalvásban töltesz, ez lehetetlen is. Nem tudom, hogy ilyen számítással százalékban nagyjából mi lenne az optimális, de rengeteg irodalom van ehhez, ha valakit érdekel.

A lépésszámláló egyébként korrektebbnek tűnik nekem, mint amit a Mi Band nyomatott, jóval pontosabbnak tűnik az érték. A telefonos applikációban a jól megszokott módon cél állítható be, kapunk ösztönző üzeneteket is, meg minden. Egyáltalán nincs agyonbonyolítva a felület, nem kell azon aggódni, hogy mit melyik fülön. Érdekesen tálalja az infókat a Data centerben, és bár van még olyan fül a programban, amitől egész egyszerűen kifagy, azért tök jó szerintem.

Az egyetlen jelentősebb probléma, amibe ütköztem, az az, hogy néha nem akar rendesen szinkronizálni a program az órával. Össze vannak kapcsolva BT-n az óra szerint is, viszont időtúllépés miatt nem akarja megkapni az új adatokat. Ez könnyen lehet, hogy csak az agyongyepált telefonom baja, mert egy reboot után nem szokott gond lenni, de na. Gondoltam, szót ejtek erről is. Egy rövidke vizes teszt némi kommentárral.

És a várva várt részlet: aksiidő. Gondolom, a társaság fele tűkön ült, hogy megtudja, milyen gyakran kell tölteni, de a helyzet némiképpen elszomorító. Olyan jól bírja az aksi, hogy nem volt elég időm a teszt megírásáig, hogy lemerítsem. Non-stop bekapcsolt BT mellett 1 teljes hét alatt csak 1 csík ment le a 4-ből. Nem is értem. 30 napos készenléti időt írtak, de én azt úgy vettem, hogy kikapcsolt BT-vel annyi, mint ahogyan ez lenni szokott. De úgy tűnik, hogy nem, a 30 nap rendes használatra vonatkozik. Amint lemerült, tudatni fogom veletek, hogy mennyi ideig bírta, ideírom majd.

Képek az óráról

Screenshotok az appról

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.