2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ideális párosítás: 8800GT + S1

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A tegnapi nap folyamán szert tettem egy új VGA-hűtőre, alábbiakban szeretném megosztani...

[ ÚJ TESZT ]

A tegnapi nap folyamán szert tettem egy új VGA-hűtőre, alábbiakban szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat.

Nálam az elsődleges szempont vásárlásnál az ár/érték arány. Mielőtt bármit megvennék, szeretek alaposan utánajárni a termékeknek, így nem érnek meglepetések. Mégis, egyszer úgy esett, hogy Budapesten épp új számítógépem alkatrészei után futkoztam, de az egyik boltban pont elfogyott az előre kiszemelt procihűtő, ezzel borult is a szépen eltervezett összeállítás. Az eladó felajánlotta, hogy vigyek helyette egy másikat, egy bizonyos Arctic Cooling Silencer 64 Ultra TC -t, potom 2.700Ft-ért, amibe bele is mentem, mivel már nem volt időm máshol keresgélni. Ez volt az első találkozásom ezzel a márkával.
Otthon, amikor kibontottam a dobozt, kapásból pozitív benyomást keltett a hűtő, jól volt összerakva, igényes volt a kialakítása, beszerelve pedig csak ámultam, hogy néha nagy lustán nekiállt forogni a ventillátor, miközben 35°C körül tartotta a kis A64-emet (főleg a 2800+ Barton után..).
Későbbi konfigvásárlások során is a svájci gyártóra bíztam a processzoraim hűsöltetését, ám most, hogy végre sikerült beszereznem egy 8800GT-t, aktuálissá vált, hogy videókártyahűtő szegmensüket is próbára tegyem.

[1]

Arctic Cooling Accelero S1 + Arctic Cooling AF12025PWM 12cm

[pack2]

Bruttó 5.200Ft -ért rendeltem meg a hűtőt, +1.560Ft volt hozzá a venti (csak az egyiket szereltem fel). A csomagban alapból benne van 8db memóriaborda, egy hosszú fethűtő x1950/38x0 kártyákhoz, (GT-re sajnos nem fér fel, esetleg barkácsmegoldással),6db csavar +alátét, műanyag felfogatópöckök (én nem használtam), x1950-eshez hőelvezető fedlap, és egy matrica.

[tartozekok]

A hűs GPU-ról 4db 6mm átmérőjű hőcső (heatpipe) gondoskodik. Súlya a robosztus méretéhez képest nem olyan vészes, 290g, és a gyártó 6 év garanciát vállal rá, ahogy a ventillátorokra is.

ALÁBBIAKAT CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE PRÓBÁLJÁTOK, HŰTÉSCSERE/BIOS MÓDOSÍTÁSA GARANCIA ELVESZTÉSÉHEZ, ESETLEG A VIDEÓKÁRTYA ELHALÁLOZÁSÁHOZ VEZETHET.

[88stock]

MSI NX8800GT T2D512E

A 8800GT gyári hűtőjét 12, rugóval ellátott csavarral rögzítették. Ezeket érdemes nagyon óvatosan kicsavarni, mivel festve vannak, és ha megsérül, a garanciáztatás esélyének is búcsút lehet mondani, de szerencsére nincsenek megszorítva.

[nyitott]

A hűtés eltávolítása után azonnal látni lehet, hogy nem sajnálták a pasztát a GPU -ról, és ez könnyen ronthat a hűtés hatékonyságán, ráadásul a RAM-okon/FET-eken sem túl bizalomgerjesztőek azok a hűtőpárnák, melyek gyárilag a hűtésüket voltak hivatottak ellátni. Ha ez megvan, következik a tisztítás. Minél sterilebb a hűtendő alkatrész felülete, a hűtés annál hatékonyabb. Érdemes izopropil alkoholt, vagy valami hasonlót használni a hűtőzsír eltávolításához.

[fetek]

Eredetileg az S1 nem támogatja a 8800GT-t, ez abban nyilvánul meg, hogy a FET-ek hűtése nem megoldott, ezért ezt házilag kell megoldani valahogy. Nekem még régebbről maradt gyengébb minőségű memóriasünöm, de a célnak pont megfeleltek.

[pborda]

Sajnos hőmérő híján nem tudtam megnézni, hogy mennyire melegednek ezek az alkatrészek, de sok esetben egyáltalán nem raknak plusz bordákat rá az S1 tulajok, és a hivatalos oldalon sem említik, de én azért ajánlom, nyílván okkal voltak gyárilag is hűtve. Sajnos a bordák nem passzoltak, helyenként ferdén, máshol egyáltalán nem fért fel, ezért segítségül hívtam egy fémfűrészt és egy reszelőt =)

[pbordak]

Nem a leghatékonyabb megoldás, de megteszi

Nem maradt más, mint 4 csavarral (+a hozzá való alátétekkel) rögzíteni a hűtőt a videókártyára.

[racs]

Kezd formát ölteni

A 12cm-es venti felfogatásához legegyszerűbb műanyagbilincset, vagy kábelkötegelőt használni. Úgy helyeztem el a ventit, hogy a GPU-t, FET-eket, és a táp IC-t egyaránt hűtse. Készen is vagyunk, jöhet a tesztelés!

[Kesz]

Teszt

Alábbiakban össze fogom hasonlítani a gyári hűtőt az S1-essel, majd egy kis kakaót is adok a kártyának, látni szeretném, hogy magasabb órajelen hogy bírja a gyűrődést =)

Videókártya: MSI NX8800GT T2D512E GPU/Shader/Mem: 660/1650/1900
Hűtő: Arctic Cooling Accelero S1 + Arctic Cooling AF12025PWM 12cm
Mérő program: RivaTuner
Tesztprogram: AtiTool / Crysis

Mivel a 8800GT-k hűtése erősen BIOS/driver/beállítás specifikus, ezért fix 50% -on pörgettem, míg az S1-re kerülő 12cm-es ventit 1400rpm-en járattam. A teszt folyamata egyszerű, három különböző beállításban vizsgáltam a kártya hőmérsékletét üresjáratban, és a két program (AtiTool, Crysis) terhelése alatt.

MSI 8800GT OC@Stock

ref_Idle

ref_Load

ref_Crysis

Nagyon sok.. Állíthatnám feljebb a fordulatszámot, de akkor tuti, hogy hosszú távon halláskárosodást szenvedek=)

MSI 8800GT OC+S1@Stock

ac_Idle

ac_Load

ac_Crysis

A különbség óriási. Majdnem 20°C-al szorította le az értékeket az S1.

OverClock

Hogyha már sikerült tisztességesen behűtenem a kártyámat, miért ne cibáljuk picit feljebb az órajeleket...?

Ehhez ezeket használtam:
NiBitor v3.6
nvFlash v5.57
RivaTuner v2.06

Következzen egy kis voltmod.. Ehhez nem kell más, mint NiBitor-ba beolvastatni a videókártya BIOS-át, lementeni két példányban (egyiket nagyon fontos megőrizni, a másik pedig az átírt BIOS lesz.

BIOS Beolvasása: Tools -> Read BIOS -> Select Device
BIOS Lementése: File-> Save BIOS

Az egésznek annyi a lényege, hogy az átírandó biosban ("valami.rom" formátumú file)
a Voltages fül Exact Mode alfülénél az első, "EXTRA" lenyílómenü mellett látható értéket át kell állítani 1,1V -ra. Általában 1,05V az eredeti érték, de néhány biosban alapból üresen áll ez a rublika, ettől függetlenül a módszer ugyanaz. A Clockrates fülnél azt is be lehet állítani, hogy milyen órajelekkel induljon alapból a kártyánk, de ezt csak akkor érdemes, ha biztosak vagyunk a dolgunkban.

[Nibitor]

Ha ez megvan, mentés, újraindítás, DOS boot, majd "nvflash.exe biosnév.rom". Itt lehet körmöt rágni, nálam eltartott egy jó fél percig, mire végzett. Nekem ez a 0,05V emelés jól meglódította a kártyát, 752/1850/2000-es órajelen nem talált AtiTool artifact-eket (igaz, csak 10 percig futott), de Crysis is stabilan ment vele (nem, nem lesz benchmark, az van elég máshol). Ez szép teljesítmény, főleg ha azt nézzük, hogy vmod előtt már 710-en AtiTool indítása után fagyott is a gép. Nem tudom hol a kártya vége, nem vagyok telhetetlen, feljebb nem néztem.

MSI 8800GT OC+S1@752/1850/2000

oc_Idle

oc_Load

oc_Crysis

Az overclock körülbelül 2-3°C különbséget eredményezett, de így se ment 49°C fölé sehol a GPU, Crysis alatt se.

Konklúzió

[diagram]

Tökéletesen meg vagyok elégedve az Accelero S1-el, pontosan azt kaptam, amit vártam. 6.760Ft-ért (ventivel együtt) mindenképp bestbuy, főleg ha azt nézzük, hogy a HR03, és a VF1000 is jóval drágább, majdnem a duplája. Viszont itt jön a fekete leves...

[3slot]

A hűtés óriási, ez a megoldás 3 slotnyit foglal el az értékes helyből. A ventillátor hangja abszolút nem volt feltűnő 1400rpm-en se, de persze ez fakultatív, mindenki olyan légterelőt rak rá, amilyet akar, ráadásul fordulatszám szabályzással is lehet orvosolni az esetleges zajt.
A FET-ek körül nagyon kevés hely van, ez megnehezíti a plusz bordák felhelyezését, jó eséllyel méretre kell vágni őket, ami pedig megint egy rizikófaktor, az alumíniumforgácsot/port nagyon gondosan el kell távolítani, nehogy rövidzárlatot okozzon.

Aki egy olcsó és hatékony hűtőt akar a forrófejű VGA-jára, az nyugodtan invesztáljon be egy S1-esre, nem fog csalódni, ideális társa egy 8800GT-nek, de akár egy (új) 8800GTS-nek is. Amikor pedig nincs kihasználva a gpu, akár ki is lehet kapcsolni a ventijét, jól szellőző házban passzívan is jobban hűt, mint a gyári cooler.

Szerk.:
Az összhatás nálam ilyen lett:
[link]
[link]

Szerk.2:
Írtam az Artic Cooling-nak a FET-ek hűtésével kapcsolatban, és azt a választ kaptam, hogy méréseik szerint nem indokolt a FET-ek és a PWM külön bordázása.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.