2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

IBM Thinkpad 770E - ReBorn

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Öreg járgány szivatóval indul... Kollégám megajándékozott egy ősrégi, IBM Thinkpad 770E...

[ ÚJ TESZT ]

Öreg járgány szivatóval indul...

Kollégám megajándékozott egy ősrégi, IBM Thinkpad 770E típusjelzésű notebookkal- életem első saját tulajdonú, "hordozható gépével". Tényleg az ősi időkből származik, a BIOS dátuma 1999-es, a hardver pedig a következőképpen áll össze:

- PII 266 MHz
- 160 MB RAM (ez a max. amit a hivatalos oldalon említenek)
- DVD-olvasó (ez már utólag, a floppy helyére került be)
- 20 GB HDD (ez is csere eredménye)
- 56 Kbps modem
- PCMCIA ethernet
- állítólag 2 USB aljzat van rajta, én eddig egyet láttam.

Mivel újabban egyre többet foglalkozom a Linux-szal, úgy döntöttem, valamilyen Ubuntu származék kerül a masinára. Windows van az asztali gépemen, meg különben is; nem akartam egy napot eltölteni csak az XP telepítésével...
Ubuntuban alapból a GNOME környezet szerepel, mint ablakkezelő, ehhez azonban kevés lehet a fent említett memóriamennyiség és ugyanilyen okból kifolyólag kihullott a Kubuntu is, ami több memóriát igényel, mint a GNOME. Még szóba kerülhetett a Fluxbuntu és a Xubuntu. A Flux nem nagyon tetszett kinézetre (nyilván egyébként jól testreszabható), meg aztán fordítottam egy ilyen cikket a Full Circle magazin 3. számából is, ezért úgy döntöttem, hogy Xubuntu lesz, a 7.04-es verzió, alternatív telepítéssel (a 7.10-est azért mellőztem, mert az Ubuntu 7.10-zel elég sok probléma van). Természetesen - mivel én fordítottam a cikket - sikerült elbaltázni a dolgot néhányszor... :)

Emlékeztem rá, hogy valamilyen Xubuntu iso-k vannak kiírva DVD-re; nagyszerű, van Desktop is, meg Alternate is... naná, hogy 64 bites, irány a Xubuntu oldala. Elébb lerántottam a Desktop iso-t, majd kiírtam egy újraírható CD-re, mivel az úgyis csak a telepítésnél kell, utána már netről beszerzek mindent. Gép bootol a CD-ről, megjelenik a menü... Khmhm... hol a text-mode install??? Full Circle elő, naná, hogy rossz iso-t húztam le, az Alternate kellett volna. Na mindegy, lássuk, hogyan megy a LiveCD. Kivártam, míg megkapom a kezelőfelületet, hiba nélkül működött is, bár elég lassan. Install ikon az asztalon, duplakatt... mondom duplakatt... Ahá, vetted az adást! Nagyszerű :) Elértem a partícionálásig. A korábbi rendszer egy TinyMe Linux volt, két darab 8 gigás partícióval; ezekre nem volt szükségem, tehát a teljes lemezhasználatot engedélyeztem. Az egyik partíció felülvágása után kaptam hibaüzenetet, miszerint a lemez partíciós táblája nem olvasható... Értem én... illetve dehogy, hiszen előtte a TinyMe működött tökéletesen, hiba nélkül. Najó, mivel ez itt nem megy tovább, próbélkozzunk mással.

Újraírható CD-re ezúttal az Alternate iso került kiírásra, indult is a gép, ahogyan kellett, mi több, hiba nélkül túljutottam a partícionáláson is. Alaprendszer telepítése indul... majd 82% körül megáll, hogy nem lehet telepíteni a Linux kernel image-et... Köszi. Újraindítás után ezúttal megkérdezte, melyik kernel image-et akarom felrakni. Kiválasztottam a legújabbat a felajánlottak közül, hiba nélkül ment is tovább a telepítés... egészen az alkalmazások telepítéséig, ahol ismét nem volt olvasható egy állomány. Hmmm... nagyszerű, este 10 és még sehol nem vagyok. Gép újraindít, bootmenüből kérem a CD hibaellenőrzését. 99%-nál hiba... Najó, folyt. köv. holnap.

Másnap letöltöttem egy PCLinuxOS2007HU-t, mivel a TinyMe egy PCLinux-származék, feltételeztem, ha az ment, akkor ez is fog. Kár, hogy időnként az elmélet és a gyakorlat nem egyezik - mint ebben az esetben sem. CD-ről bootolt a gép, kiválasztottam a LiveCD menüpontot, majd jött egy setét képernyő... Amikor már elég régóta setét volt, gyanús lett a dolog; megnyomtam a DVD-olvasó gombját, majd némi neszezés után kinyílt az ajtó... Naccerű, ezexerint nem indult el a rendszer, különben nem tudnám kinyitni... Najó, most már nézzük meg a CD-t. A lemez legszélén sűrű karcok az egyik oldalon. CD kicserél, másikra kiírtam a Xubuntu 7.04 Alternate iso-t, CD checksum lemegy, telepítés lezajlik hiba nélkül. A telepítés végén a rendszer automatikusan kinyitja az optikai egység ajtaját, hogy véletlenül se maradjon bent a lemez - ámbátor a CD menüpontjai között van olyan, hogy merevlemezről történő indítás.

Új Thinkpad-ekkel nincs dolgom, de azt határozottan állíthatom, hogy ezek a régebbiek nem kapkodó idegbetegek... Szép komótosan indul a gép, majd bevillan a Xubuntu boot képernyője. Pici piros kis joystick működik mindenféle hókuszpókusz nélkül, belépek, és az Ubuntu + Xfce kombó fogad Xubuntu formájában. Négy virtuális desktop, filerendszer és Home ikon a desktopon, menü balra fent, Kuka jobbra lent. Így szeretem... :)

Noh, még némi helyileg elvégezhető finomhangolás: Mailchecker a Tálcára, Időjárásjelzés nem műxik, Gaim ikon szintén a tálcára egy CPU-terhelésjelző társaságában. Najó, de ez nem egészen a teljes system monitoring, keressünk valamit. Yetike fórumtárs javaslatára felraktam a Conky-t. Jó, szép, tökéletesen testreszabható... de villog az ablaka. Konfigban elméletileg van ilyen opció, amivel ezt meg lehet szüntetni, de nem segített.

Annyit azért még kifigyeltem: a fentebb említett programok futnak a Conky-val együtt, plusz két terminálablak egy FF társaságában, így a 160 mega RAM-ből 92.5 volt foglalt + 455 MB swapból még úgy 50 mega. Nem piskóta...

Induláskor picit komótos az egész rendszer, de a desktop megjelenése után zökkenőmentes a használata. Nyilván nem pattog, mint egy gumilabda, gátja ennek a lassú CPU és a kevés memória... de örömmel használom és fordításokra, blogolásra tökéletesen használható lesz.

Öreg járgány ugyan szivatóval indul... de még sok örömet szerezhet annak, aki tudja, hogyan lehet kihasználni.

(Saját képek később lesznek, addig érjétek be a jelenlegiekkel.)

Azóta történt

  • Awakening

    Igazán sok mindenre utalhat a cím, ezzel próbálom meg felhívni az erre járók figyelmét,...

  • Full Circle magazin 13. szám magyarul

    Megjelent a Full Circle magazin 13. számának magyar fordítása! Fordítócsapatunk elkészült a 13.

  • Saját Ubuntu készítése

    Jónéhány leírás akad az Interneten arról, hogyan készíthetünk testreszabott rendszert mind Windows-, mind...

  • ThinkPad W701-W700

    Akkor vegyél ilyet, ha ThinkPad rajongó vagy, van elég időd, pénzed, türelmed és nem gond, hogy 5 kilót kell cipelni.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.