2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

HTPC 4 - utolsó simítások, képek

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Akik olvasták az előző részeket, valószínűleg hiányolták, hogy az utolsó részt nem írtam...

[ ÚJ TESZT ]

Akik olvasták az előző részeket, valószínűleg hiányolták, hogy az utolsó részt nem írtam meg az ígért időpontra, sajnos az időbeosztásom sem engedte, ezen kívül így belefért az utolsó részlet, a gépre rákerült egy HDMI csatlakozó is. Ez az írás a befejezés, számomra a gép készen van, nem tervezek több funkciót beépíteni. Talán olyasmi lehet még, hogy az audio kimenetet átépítem, hogy mind a hat analóg csatorna ki legyen vezetve, a bemenetre például eddig semmilyen szükségem nem volt, vagy kicsi notebook merevlemezre cserélem ami benne van és az médiafájlokat NAS szerverről éri majd el.

Az előző részt ott fejeztem be, hogy az alkatrészek belekerültek a gépházba, rákerült a fedele, futott rajta az operációs rendszer (Windows XP, nem média center változat). Az még kimaradt, hogy hogyan került rá a beépített DVD íróra az eredeti lejátszó előlapja.


A DVD még az előlap nélkül

Természetesen a Sony takarólap távolról sem kompatibilis a DVD elejével, ezen kívül a DVD mélyebben is van nagyjából egy centivel, mint maga az előlap. Sokat gondolkodtam rajta, hogy hogyan oldjam meg úgy, hogy stabil, üzembiztos és még esztétikus is legyen, végül ragasztás mellett döntöttem.


A két előlap, a DVD meghajtóé és a CD lejátszó eredetije

Első lépésben levágtam a DVD eredeti előlapjának a széleit, mivel túl hosszú volt. Igaz, hogy a garanciája is ugrott vele, de egy pár ezer forintos meghajtó esetén nem igazán éreztem fontosnak. Ezután puha viasszal odaillesztettem az ezüst előlapot a vágott feketére. Mint korábban említettem, motorépítős módszerrel mértem az illesztéseket, "odarakom oszt ha jó akkor maradhat". Beigazítottam a helyére, ellenőriztem, hogy nyílik, középen van a résben, egyszóval jó. Erre a feladatra tulajdonképpen bármi jó, feltéve hogy kicsit képlékeny, lehet alakítani és kicsit ragad, eléggé ahhoz hogy megtartsa, de elég könnyen elválik, hogy le lehessen szedni, pl. szerintem gyurma is jó.


Három nagy viaszpaca

Ezek után körberagasztottam festéshez való takarószalaggal, és a rést kitöltöttem olvadós ragasztóval (ragasztópisztolyból). Először a két szélét, majd a tartókat eltávolítva a közepét is fel lehetett tölteni. Nagyon közelről látszik, hogy két fázisban lett kiöntve, de nem feltűnő.


A kimaradt helyet ragasztóval töltöttem ki


A két széle már meg van ragasztva

A takarószalagot eltávolítva már csak fel kellett pattintani a helyére, az eredmény a következő képen:


Az elkészült CD előlap

A HDMI csatlakozót eleve fel akartam szerelni, ezért hagytam is helyet neki hátul, de amikor megláttam a forrasztható csatlakozót, rájöttem hogy ez pillanatpákával nem lesz olyan egyszerű, DVI csatlakozót meg még nem is sikerült önmagában szerezni. Időközben a Tecsóban sikerült venni olyan HDMI kábelt, amihez járt DVI átalakító is, ez majdnem olyan hosszú, mint az alaplap mögötti rész, volt is hely az USB portok alatt, úgyhogy inkább ezt a megoldást választottam.


Adapter, DVI-t alakít HDMI-re

Szétszedtem az itt levő kivezetéseket, igazából az egész gépet nem, mert nagyon keveset kellett csak vágni, azt is meg tudtam csinálni úgy, hogy a fémreszelék kifelé szóródjon. Kicsit utána átkoztam is magam, mert nem indult, azt hittem hogy mégiscsak került fémreszelék valahova belülre, de szerencsére csak az egyik tápkábelt húztam szét szerelés közben.


Ide kerül majd a csatlakozó


Az elkészült kivágás a HDMI csatlakozó számára

Ezek után visszaraktam a kiszerelt USB és HDTV kimeneteket, majd az egész gépre visszaraktam a tetejét is, innentől gyakorlatilag kész van. Kár, hogy ilyen DVI-HDMI átalakító nem jutott eszembe korábban, ezért a hátlapra nyomtatott rajzon nem jó helyen szerepel a HDMI, de annak igazából úgyis csak az összekeverhető dolgoknál van jelentősége, például hogy az RCA csatlakozó ki- vagy bemenet-e. A képen elég csúnya, nem csináltam róla jobbat, de az csak a vágással járó por volt, letörölve sokkal normálisabban néz ki.


A HDMI csatlakozó fölé visszaraktam a másik két kivezetést

Fórumban ígértem, hogy teszek fel néhány nagyobb képet is, itt vannak. Kicsit így utólag korlátozottak a lehetőségek, mert a képek egy része mobiltelefonnal készült, az előző részekben volt olyan amiből csak a megjelent kivágás volt értékelhető, a megjelent méretre lekicsinyítve. Ahol az alaplap piros, az még az első próbálkozásból van, ott egy Foxconn alaplap látható, mint mondtam korábban, a kisebb fogyasztású AM2 processzor és a DDR2 memória miatt lett átépítve. Ezek sem az eredeti méretű képek, mert egy kis vágás, forgatás jól jött némelyiknek, valamint a kapacitás sem végtelen ahova raktam, de sokkal nagyobbak.

Az eredeti CD lejátszó A CD lejátszó szétszedve, de még nincs benne semmi Az eredeti VFD helyére beépítve az iMON VFD és a billentyűzet vezérlő A meghajtók számára készített beépítőkeret
A meghajtók és a tápegység beszerelve Összeszerelve, még parafa nélkül Foxconn alaplappal Parafa után, ASUS alaplappal
Teljesen összerakva Már csak az előlap hiányzik A ház hátulja Az elkészült gép
Képek az egész folyamatról. Kattints a nagyobb változatért

Eredetileg a szoftveres részét valamilyen frontenddel terveztem megoldani, de a használat úgy hozta, hogy rendes számítógépként is jól jön, ezért - bár az iMON távirányítóval kapott iMedian be van állítva - a legtöbbet használt médialejátszó még mindig a VLC Media Player, csak a távirányító lett szépen beprogramozva a VLC shortcutjaira, pl. képarány, képkivágás beállítása, tekerés, hangerő. Az elején fontosnak tartottam, hogy legyen tuner kártya is a gépben, lehessen vele DVR feladatokat is megoldani, így egy év használat után ezt a funkciót hagynám ki belőle a legkönnyebben, alig használtuk erre, persze ez leginkább amiatt van így, hogy egyrészt angolul jobban szeretünk filmeket nézni, másrészt a magyar adások nagy részére még mindig a 4:3-as képarány a jellemző, mire elterjed a 16:9 addigra meg valószínűleg a digitális adás is el fog.

A HTPC projekt ezzel így véget is ért, amire kitaláltam arra tökéletesen alkalmas lett, napi szinten használjuk. Nem hibátlan, például (főleg a táp miatt) van valamekkora ventihangja, a HDMI kimenet sem HDCP kompatibilis így DVI átalakítóval, és kicsit hiányzik az előlapi USB is, összességében pl. a pár hónapja bemutatott (ha jól emlékszem Acer) HTPC még ezekkel a hiányosságokkal sem rendelkezik, de messze nem költöttem rá annyit, másrészt meg csak sokat jelent a tudat, hogy magamnak terveztem, raktam össze.

Lesz új barkácsprojekt is, egy ősi fadobozos rádióból lesz hálózati mp3 lejátszó. A htpc-s írásokat azért írtam meg (nagyjából..) egy menetben, mert előbb készült el és csak utána kezdtem el megírni. Ha valakit érdekelne, írja meg nyugodtan a fórumban, hogy lenne jobb ha már félkész állapotban megírnám, hogy mit sikerült addig, vagy inkább szedjem össze, tárazzam be, majd jelenjen meg nagyjából egyszerre.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.