2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

HTPC 3 - Kivezetések, összeszerelés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az első két részben eljutottunk odáig, hogy a CD lejátszó átalakult számítógépházzá, a...

[ ÚJ TESZT ]

Az első két részben eljutottunk odáig, hogy a CD lejátszó átalakult számítógépházzá, a mostani írásban pedig arról lesz szó, hogy hogyan kerültek bele az alkatrészek.

Először a hátlapon levő kivezetéseket szereltem be a házba, ezek egyszerű csatlakozók egy-egy rövid kábeldarabbal, többségét én forrasztottam. Nem voltam benne biztos, hogy pl. az UTP vagy a VGA kivezetés jól fog működni, de nem volt velük semmilyen probléma. A különféle csatlakozók nagy része az Elektrokontha üzletből származik, ezeket - ha nem is feltétlen itt, nekem is csak útba esett - mindenképp valamilyen elektronikai üzletben érdemes megvenni, nagyobb barkácsáruházakban sokszor a kínálat is nagyon szegényes és az árak is el vannak szállva. A HDTV és a digitális audió kimenetnél az alaplaphoz kapott kivezetéseket építettem be, egyszerűen levágtam a fém hátlap kihajló részét és furatokat csináltam rá a rögzítés miatt. Pontos fúrásokkal lehetett volna úgy is, hogy megmeneküljenek a hátlapok, de az előző írásban említettem, hogy a kivágások egy része már adott volt.



A kivezetések beszerelve a házba

Az optikai meghajtó és a winchester beépítésére régi fém építőjáték maradványaiból keretet építettem, de rengeteg ilyen jellegű szerelvény kapható mindenféle barkácsáruházakban, megoldható más alkatrészekből is. Adott volt, hogy milyen magasra kell kerülnie, hely megtakarítása miatt amennyire csak lehet előre, meg azt is figyelembe kellett venni, hogy nem lehet egyszerűen az aljához rögzíteni, mert ott alatta már az alaplap lesz. Ezt szintén a motorépítősöktől ismert kísérletezős módszerrel raktam össze, addig csavarozgattam amíg ki nem alakult, hogy hogyan fog a végére összeállni.



Az elkészült tartókeret a meghajtókkal



És beszerelve a házba

A tápegységet is mögé próbáltam, épp elférnek egymás mögött úgy, hogy még van is egy kevés hely közöttük. Vannak még kisebb tápegységek, de úgy éreztem, ekkora géphez azért elkell az a 270W teljesítmény.



A tápegység is mögé került

Ezeket szépen addig hangolgattam (pár mm-el arrébb megcsavarozni, hosszabb-rövidebb elem, elég stabil-e) amíg végül befért az egész a helyére, az optikai meghajtó tálcája pontosan az előlap kivágásához került, majd a véglegeset ki is szedtem, mert először az alaplapot kellett betenni, csak éppen nem valami szerencsés úgy kikísérletezni az elrendezést, hogy az érzékeny áramköröket bármikor eltalálhatom egy lepattanó csavarhúzóval.

Az alaplap még egész könnyen a helyére került, a belső csatlakozók viszont nem kevés fejtörést okoztak. Az USB csatlakozók és a power/reset kapcsolók tüskéi mind a DVD alá kerültek, csak úgy sikerült összerakni az egészet, hogy csináltam hozzá ATA szalagkábelből és a rajta levő csatlakozóból toldást. Erről sajnos nem csináltam fényképet, mindenesetre levágtam a szükséges hosszú kábelt, a csatlakozóból szükséges részt, belenyomkodtam a kábelt az késes érintkezők közé és az egészet ragasztópisztollyal és szigetelőszalaggal rögzítettem. Valamennyire azért látszik az első képen, ahol a csatlakozók vannak még csak beszerelve.



Időközben parafa is került az alaplap alá

Ezek után a tápegység és a winchester-DVD keret került a helyére. Sokáig kellett igazgatni a kábeleket, mire a légáramlás számára is maradt hely, de egész tűrhető lett. A táp kábeleit valószínűleg úgy méretezték, hogy jobbra kerül az alaplaptól, így ebben az elrendezésben rövidnek bizonyultak. Maga a 24 vezetékes főkábel nem okozott gondot, mert az iMON lecsatlakozása és a 20-24 átalakító is toldott rajta valamennyit, de az ATX12V kábel nem volt elég, ezt egy régi elromlott táp vezetékével meg kellett toldani.



Az egész gép belseje

Mind a winchester mind a DVD Serial ATA, a bekötésükkel nem is volt semmilyen gond, persze szalagkábel esetén lett volna bőven. Gyakorlatilag az elkészült kivezetéseket csak rá kellett dugdosni az alaplap hátuljára vagy belső csatlakozóira, gondot csak az jelentett hogy kevés a hely, néha még vékony fogóval is alig sikerült hozzáférni, kézzel meg szinte lehetetlen.



A kivezetések és az alaplap között nincs valami sok hely



Kicsit néhol kusza lett a kábelezés

Ezek után felraktam az előlapot, majd a ház tetejét is, és a gép el is készült, legalábbis a hardver, lehet nekikezdeni a telepítésnek és a beállításnak. Így összerakva nagyjából olyan lett, mint amit az elején megálmodtam, igaz van rajta pár hiba és karcolás, összességében elég masszív lett és a hangja is elviselhető határokon belül marad.



A borítás felső része

Jövő hétre, az írás utolsó részére már túl sok minden nem maradt, leírok néhány - szerintem hasznos - beállítást, pár egyéb apróságot, és összefoglalom, hogy a mindennapi használatban hogyan vált be az egész.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.