2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

HP Compaq 615

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Fekete lovag és az AMD esete!

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok!

Vígh Lajos vagyok és a következő sorokban az új HP Compaq 615-ös notebookomat szeretném bemutatni.
A notebookot 97ezer forintért vásároltam az egyik nagy bevásárlóláncnál. Erről a gépről illetve az erősebbik testvéréről már volt egy cikk korábban. Ez itt érhető el. A két gép között a fő különbség a CPU, a memória és a háttértár méretében van.

Műszaki adatok:
CPU.: Mobile AMD Athlon X2 QL-66 2.2Ghz
Chipset: AMD RS780MN
Memória: 1GB DDR2 800Mhz
Képernyő: 15.6" HD LED (Bright View) 1366*768
Videókártya: Integrált ATI RADEON HD3200 (rendszermemóriából kér magának 256-ot)
Hang: IDT High Definition
HDD: 160GB 5400RPM
Kommunikációs lehetősége: LAN, Wifi, Modem, Bluetooth
Csatlakozók: 3xUSB, Modem, Lan, fejhallgató, mikrofon, VGA, Kártyaolvasó (SD/MMC),
Optikai meghajtó: DVD-RW Lightscribe
Egyebek: Kamera 2Mp, mikrfon. Egy szem beépített hangszóró.

A drágább társához jár táska, ehhez sajnos nem. Ilyenkor szokták azt mondani, ennek a beszerzését a felhasználó ízlésére bízzák.

Operációs rendszer sem jár a géphez, csak előteletpítve van rajta egy FREE DOS.

Csomagolás:

A gépet egy sima egyszerű kartondobozban kapjuk meg, melyen annyi említeni való akad, hogy egy igen nagy piros Q betű és egy elég nagy AMD logó is van rajta. A fotok alant láthatóak.

Mi van a dobozban?

Mint már írtam, sem táska, sem semmi extra nem jár a géphez, így a legszükségesebb dolgok, mint például, a hálózati töltő, akkumulátor, hálózati kábel, leírás és egy CD van hozzá. Maga a gép kellőképpen be van csomagolva, hogy külsérelem ne érje! Képek alant:

Maga a gép burkolata igen erős műanyagból van. Az összerakási minőség nagyon jó, Illesztési hiba talán egy pici van az optikai meghajtónál, de semmi más. A zsanérok nagyon erősen tartják a kijelzőt, nem lötyög, nem zörög. De mivel a képernyő hátrafelé maga a gép mögé nyílik, így nem lehet telljesen hátradönteni. Nagyon jó a súlyelosztás is, így ha a képernyőt felnyitjuk, nem kell másik kézzel tartani a gépet. A billentyűzet masszív, nem nyomódik be az egész amikor gépelünk, stabilan fekszik. A billentyűzetnek nincs külön numerikus része! A gép fedlapján van egy Q betű alumíniumból, nagyon minőségi hatást kelt! Képek:

A jobboldalon csak a DVD író és a Kensington zár van!

A baloldalon (balról jobbra haladva): Modem (56k) szellőző nyílás, VGA, töltő csatlakozó, LAN, 3xUSB prot és felettük az Expressz card helye.

Előle pedig a fejhallgató, mikrofon 3.5-ös Jack csatlakozója köztük a beépített mikrofonnal és a kártyaolvasó van.

A billentyűzet feletti részben található a bekapcsoló gomb, melynek kék fénye van (szerencsére nem zavaróan erős), tőle balra van a WIFI és Bluetooth kapcsolója (egyszerre kapcsolja a kettőt) mely ha narancssárga akkor kikapcsolva, ha pedig kék akkor bekapcsolva van! A rácsozott részen a baloldalon van az egy szem hangszóró amiről sokat azt hiszem nem érdemes mondani. Csak van...

Essen még szó a tapipadról is ami már multitouch-os. A két egérgomb elég furcsa megoldással van berakva, ugyanis a felső részén van a rögzítési pontja, így az alsó részére kell nyomni, ez nem valami kényelmes megoldás. A másik, hogy a tapipadot nem lehet FN+ valamelyik F gombbal kikapcsolni, csak BIOS ban.

Kapcsoljuk be a gépet

Most mutatok néhány képet a BIOS ról, ami elég egyszerű példány, a szokásos hardverelemeket lehet ki és bekapcsolni, a bootolást lehet állítani. Nagyjából ennyi. Képek alant:

Az első bekapcsolásnál, maximumra felpörög a venti, de a windows bootolásakor már telljesen elnémul. Szerencsére nem ez a visítós fajta, nagyon kevés motorhang és vibráció van. Ami kevés vibráció keletkezik, az is inkább a merevlemeztől jön.

Az ESC gombot nyomogatva kapjuk ezt a menüt. Innen léphetünk tovább a BIOS ba.

Rendszerinformáció a szép grafikus BIOS ban.

Itt pedig már települ is a Windows 7- (A procedúra nagyjából 10-15 percet vesz igénybe) Melynek végén örömmel konstatálja az ember, hogy a Win7 mindent ügyesen felismer és netkapcsolat esetén el is kezdi a frissítést. Ekkor lepődtem meg, ugyanis a Bluetooth szinte sehol sem volt kiírva, hogy van a gépben.

Zaj, üzemidő, melegedés

A hűtés

Mint már írtam a kis ventilátor, ugyan hangosan kel életre, de ezután szinte mindig szép csöndben dolgozik. Namost ahogy én észrevettem a terhelés függvényében váltogatja a fordulatot. Tehát ha sokáig pörög a proci akkor feltud hangosodni, de én nem mondanám zavarónak, mert nem ricsajos a hangja. Körülbelül 4 fokozata van, amiből a negyediket maximum bekapcsoláskor halljuk meg. Ha viszont abbahagyjuk a proci terhelését azonnal elhalkul a gép. MSN ezés és most a cikkírás közben max akkor lehet hallani, ha odahajolunk a szellőzőnyíláshoz.

Üzemidő

Mivel még egy hete sincs meg a gép, így irányértéket tudok mondani. MSN ezeés és kis netezés közben, fél fényerővel legalább 3 órát bír ki. De szerintem a 4 óra sem különösebben lehetetlen.
Játékkal nem játszok így nem tudok rá mit mondani. Aktívabb netezéssel kb 2.5 esetleg 3 óra elmegy.
Filmnézés stabil 3 óra. Én VLC.-t használok.

Melegedés

Hát nekem mindenki azt mondta, hogy na ez a QL-66 os proi úgy fog melegedni, mint a bolond a Kék Osztriga bárban. Hát én ezt telljesen megszeretném cáfolni. Ugyanis ha 10 órát megy a gép fullra terhelve, még akkoris max kézmeleg mindenhol a gép. A hűtést úgylátszik, nagyon jól megoldották. Érzésre a winchester a tapipadtól balra helyezkedik el. Abszolút nem melegszik. Nagyon kevés seek hangja van. Azaz amikor dolgozik egy ici pici ciripelést lehet hallani. Ezt sem mindíg. A gépen sehol sincs merevlemez művelet jelző led. A Caps lock gombnak van összesen saját ledje és oldalt a töltő csatlakozónál egy narancssárga.

Képminőség

A kijelző mint már írtam, 15,6-os fényes HD ready és LED megvilágítású. Elég nagy fényerővel bír.
A kép igen éles és jól bírja a gyors mozgást is. A betekintési szögek viszont sokkal jobbak, mint amire számítottam. Felülről és oldalról is viszonylag elég sokáig jól lehet látni. Alulról nyilván, mint minden ilyen kijelzőnél hamar átfordulnak a színek, de itt még ennek is van egy kis tűréshatára. Videózásnál különösen szép képet ad!

Telljesítmény

Hmm, na, itt most megfogott a világ. Nincs nagy viszonítási alapom. Mert az előző asztali gépemben egy Atom proci volt XP vel. Ahhoz képest meg ne akarjuk ezt egy lapon említeni. A videókártya meg ugye Intel GMA 950 versus Radeon HD3200. Más dimenzió minimum. Legyen elég annyi előljáróban, hogy a Win7 totál gördülékenyen fut a gépen, semmi probléma, lassulás nincs. Az aero felület is gond nélkül megy. Ami nekem a fő szempont volt, hogy mivel netrádiózok, maga a rádió softverén kívül még tudjak rendes sebességgel netezni. Ezt nekem bőségesen megteszi a gép!

Windows 7 élményindex

Design

Erre most azt lehetne mondani, hogy letisztult meg blabla. Szerintem legyen elég annyi, hogy viszonylag egyszerű. Semmi felesleges csicsa gombok, nincs numerikus billentyűzet, így az sem zsufi. A tapipad pont annyira van besüllyesztve, hogy ne érjünk hozzá akarva akaratlanul. Még az elől lévő audi csatlakozók sem zavaróak.

Hangzás

IDT High Definition audio. Ez látja el ugyanis a hangkeltés szerepét. Egy egész ügyes és jól kinéző beállító felülete van. A hangminősége pedig egyáltlalán nem rosz! Sőt. A beépített hangszóró, az maga a borzadáj. Még egy csendes helyiségben sem képes egy filmet levezényelni rendesen. A windows hangokra jó, hát többre szerény véleményem szerint korlátozottan. A beépített mikrofon viszont a szó szoros értelmében egy vadállat. Brutálisan tiszta hangja van és érzékeny. Több méterről sem kell ordítani komolyan. Hihetetlen. A kb. 3500 forintos Genius fejhallgatóm mikrofonja, ami a számnál van nem tud ilyen minőséget.

Webkamera

A kamera hivatalosan 2megapixeles, de ez interpolált. A natív felbontás 30 fps el az a 640*480. Nappal gyönyörű képet ad szó se róla. Van mellette egy kis működést és némi megvilágítást adó kis led. Kékes-Zöldes fénye van. Este olyan mint egy nightvision kamera magában :D Teljesen jól használható ez a lényeg szerintem.

A burkolat mivel matt az ujjlenyomatok kevésbé látszanak rajta. Megemlíteném még, hogy a VGA kimenetet én egy 22 es monitorral teszteltem 1680x1050 es felbontással és simán vitte. a dupla monitort a kis gép :)
A súlya is egész jó, mert az a 2.5 kiló szerintem az elviselhető kategória.

Konklúzió
Egy abszolút vállalható, szerintem egy alsóbb kategóriás gép, otthoni és tényleg kisirodai használatra első osztályú. Vállalható a súlya, egész jó akksis üzemidő. Semmi nyekergés, és nem nyeklik nyaklik.

Pozitívumok:
- Jó összeszerelés!
- Egész halk hűtés
- Nagyon szép és jó képű kijelző
- kiváló mikrofon
- jó akksis üzemidő
- multi touch tapipad

Negatívumok:
- elől vannak az audió csatlakozók.
- a beépített hangszóró botrányos
- csak 1gb ram
- modem (ma már fölösleges) BIOS ban ki is kapcsoltam

A gépről további videók, weboldala, driverek letöltése:

HP főoldal

A gép oldala!

Illesztőprogramok vagyis driverek és egyéb programok letöltése!

Kézikönyvek

Hát ezzel zárnám is kis bemutatómat, nagyon szépen köszönöm, hogy elolvastad eme kis művemet, remélem érdemi információval tudtam szolgálni a gépről.
Az írási hibákkal és a cikkel kapcsolatos kritikát szívesen fogadom. Bárkinek van bármilyen további kérdése a fórumon kívül a lajosvigh@gmail.com on vagy a magicradio@hotmail.com os MSN címemen is megteheti, nagyon szívesen segítek. Üdvözlettel: Vígh Lajos

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.