2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Hogyé’ a PC?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy: tényleg annyira drága móka PC-t vásárolni? Az Interneten hemzsegnek a különféle PC konfiguráció-ajánló...

[ ÚJ TESZT ]

Avagy: tényleg annyira drága móka PC-t vásárolni?

1. Bevezető

Az Interneten hemzsegnek a különféle PC konfiguráció-ajánló cikkek, szinte minden ár- és teljesítmény-kategóriában lehet változatos összeállításokat találni. Szinte, mert kissé furcsa módon mostanában a legalsó kategóriában is 8800GT-től indul az ajánlott kategória – de találkoztam már olyan ajánlóval is, ahol a budget gépbe 4850-et javasolt a cikkíró… Ezért az ajánlók nem sokat segítenek azokon, akik valóban szűk keretekből gazdálkodnak, és nem mellesleg azt a benyomást keltik, hogy 100e FT alatt nem lehet játékos gépet összeállítani.
Ehhez a cikkhez egy, a pH! fórumán folytatott vita adta az ötletet – az ott összegyűjtött információkat kissé kikerekítettem, és ebből majd le lehet vonni a konklúziót: vajon tényleg olyan drága dolog a PC?

A lenti fejezetek három különféle konfigurációt taglalnak (netezős, belépő kategóriás játék, (alsó) középkategóriás játék), és mindegyik konfigurációhoz két alkatrészlista tartozik: az első a célnak megfelelő minél olcsóbb alkatrészeket tartalmaz, a második pedig normális minőségű és elfogadható ár/érték arányú elemeket – ebből az is leszűrhető, hogy mennyit lehet spórolni a gagyi (akár minőségben, akár tudásban) árukkal.

A konfigurációkban monitor, ill. szoftverek nem szerepelnek. Az árak egy hazai webshopból származnak, minimális kerekítéssel.

2. Netezős és office PC

Első lépésben nézzük meg, mennyit kell költeni egy új számítógépre, amit már be lehet kapcsolni, lehet vele Internetezni és szöveget szerkeszteni:

Látható, hogy mindössze 37 ezer magyar forintért már egy működő gép tulajdonosai lehetünk. Tovább 10 ezer pénzbe kerül az ésszerű verzió, ebbe +240GB winchester, +512MB RAM, egy szellősebb ház, valamint egy, a többi alkatrészre közvetlen életveszélyt nem jelentő táp fér bele.
A gép videolejátszásra korlátozottan alkalmas, HD-videokhoz vagy egy 2400XT kártyát kell beletenni valamivel 6e FT alatt, vagy egy AMD 780G chipsetes alaplapot kell bele venni cca. 7500 pénzzel drágábban.
3D játékokra korlátozottan alkalmassá tehető a fenti 2400XT-vel – ennél többen nem érdemes gondolkodni, mert akkor már a CPU-t és a RAM-ot is cserélni kell.

3. Belépőszintű játék

Itt az a követelmény, hogy valamilyen szinten lehessen játszani a modern 3D-s játékokkal. Ehhez elfelejtendők a Sempron, ill. az egymagos Celeron CPU-k, az alaplapi VGA-vezérlők, ill. a legalább 1G memóriát kitben érdemes venni, nehogy gond legyen a dual channel működéssel. Íme:

A legolcsóbb verzióval még mindig 50e forint alatt vagyunk, bár ez a konfiguráció több sebből vérzik – egy 2007 utáni játékot csak erős kompromisszumok árán lehet vele futtatni. További 21 ezer forintért, valamivel 70e alatt már sokat javul a helyzet – az előző fejezetben említett winchester, ház- és táp előnyök mellett az alaplapban is egy kicsit modernebb chipset dolgozik. A legfontosabb azonban az, hogy a dupla adag RAM mellett mind a CPU, mind a VGA több, mint kétszer gyorsabb lett – ezzel a géppel a legtöbb játék 1024x768-as felbontásban, bár élsimítás nélkül, de közel maximális beállításokkal élvezhetően játszható.
A masina továbbfejleszthető, bár ha erősebb VGA-ban gondolkodunk, akkor érdemes a következő fejezetben ajánlott gépet nézni indulásnak a RAM és a tápegység tekintetében.

4. (Alsó) középkategóriás játék

Az előző konfiguráció egyenes folytatása, újabb követelményekkel: kétmagos CPU és 2G RAM, VGA-fronton pedig vagy a szép lassan alsó középkategóriába csúszó HD3850, vagy egy hasonlóan teljesítő kártya jöhet szóba – utóbbi miatt a tápot is érdemes volt feljavítani, még a „legolcsóbb” kategóriában is. A gép így fest:

A legolcsóbb konfiguráció 69e pénz, tulajdonképpen az igénytelenségén kívül komoly ellenjavallat nélkül használható. A drágább gép 13e forinttal kerül többe, ebből 5e a szellős ház és a valamelyest erősebb táp, a további 8e forintért cserébe pedig néhány kisebb extrát kapunk: a nagyobb winchester és a gyorsabb memória mellett az alaplap-CPU párost egy kb. megegyező sebességű, de jobban tuningolható megoldásra cseréltük. Ez a gép 1280x1024-ben 4xAA mellett szinte mindent maximális minőségben tud futtatni.
Gyorsabb VGA tehető a gépbe, de olyankor már érdemes gondolkodni az alaplap cseréjén is – HD4850-től kezdve pedig mind a CPU, mind a táp upgrade-je is szóba jön.

5. Konklúzió

Azt hiszem, biztonsággal megállapítható, hogy ésszerűen válogatva nem kell komolyabb vagyont költeni egy PC-re. Netezős-videolejátszós gép 50e forint alatt építhető, és ha kicsivel 50e pénz fölé megyünk, akkor már némi játékra is használható lesz a gépünk. A konzolokkal kb. megegyező minőségű játékélmény 70e pénz alatt elérhető (itt most nem az exkluzív játékokra kell gondolni, ott más a helyzet), végül alig 80e forint felett már egy (egyre inkább alsó, de még mindig) középkategóriás játszós PC építhető. Talán nem a leghalkabb, és nem is minden a legmodernebb benne – de ha tényleg számít 1-2 ezer forint is, akkor ez talán elnézhető neki.

Update, 2008.09.14. 20:30: a játékos gépekben többek szemét szúró DDR2-667-es RAM-ot BlueAthlon magyarázata alapján javítottam, ill. szintén az ő javaslatára a 3850 mellé még rossz példaként sem hagytam meg a Mercury tápot. Thanks!

Köszönet The DJ-nek és t|-|om-nak a képefeltöltő oldalért! (http://www.dj-beat.hu/phimage)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.