2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Hogyan tesztelj használt BlackBerryt?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A használt készülékeknél fontosak lehetnek az apróbb jelek, melyek a telefon valós előéletéről árulkodnak

[ ÚJ TESZT ]

A BlackBerryk sokáig idegenkedést váltottak ki belőlem is, de egy 9800 Torch miatt megtört a jég, hiszen a QWERTY billentyűzet és az érintőképernyő kombinációja óriási előrelépést jelentett a könnyű kezelhetőség és az egykezes használat, kényelmes gépelés kombinációja miatt. Nem egyszerű megfelelő telefont választani, mivel magánszemélytől és boltból választva sem lehetünk 100%-ig biztosak abban, mit állt ki a készülék, mennyi lesz az élettartama. Egy BlackBerrybe viszont használtan is érdemes befektetni, mert intenzív használatra tervezik a készülékeket, tehát a durva bánásmódot mondhatni jobban viselik, mint más márkák képviselői.

Ugyanakkor ezeknek a telefonoknak is megvannak a határai, és a szívünkhöz nőtt készülék szervizelése vagy egy új telefonra váltás komoly anyagi vonzattal jár minden esetben, tehát érdemes lehet böngészni és plusz ötezer forintot rászánni egy valóban jó használt készülékre, amely sokáig megbízható társunk marad. Az ötezer forint különbség pedig nem is kereskedő és magánszemély között dől el, hanem a telefonállapot szerint.

A cikkemben a lehető legteljesebb telefonpaletta lefedése érdekében minden lehetséges BlackBerry összetevőt említek, amelyet teszteléssel vagy szemrevételezéssel tudunk ellenőrizni, hogy levonhassuk a következtetést, megéri-e megvenni a telefont és sokáig tudjuk-e még használni.

1) A telefon teteje, oldala, pereme

A BlackBerryk nagy részénél a telefon három oldalán vannak gombok. Ellenőrizni kell minden gombot, amelyet találunk. Némítás, billentyűzár, hangerő gombok (hangszóró ellenőrzése közben beiktathatjuk), fényképező gomb, BBM gomb, stb. Az USB bemenetet is érdemes ellenőrizni, hogy veszi-e a töltést (ehhez ajánlott hordozható akkumulátort vinni magunkkal), és a headset nyílásába is érdemes illeszteni egy kompatibilis eszközt, hogy megtudjuk, működik-e ez a része a telefonnak.

A telefon leeshetett többször is akár, így, ha látunk lepattant festéket, akkor az valószínűleg esésből származik, mégpedig komolyabb, 1 méteres vagy annál nagyobb esésből. Repedés jelezhet direkt arra a pontra mért ütődést a felső gombokon, ilyenkor pókhálószerű forma keletkezik a burkolaton. Ha működik a gomb, boldogak lehetünk, de az előéletre érdemes emlékezni, hiszen több ilyen balesetet nem biztos, hogy zokszó nélkül tűrni fog új készülékünk, érdemes gondolni rá, mennyire lesz kitéve nálunk hasonló esésnek, esetleg milyen tokkal védekezünk majd.

Figyeljük meg a telefon anyagminőségét. Ha alacsony minőségű, műanyagos a hatása, viszont nem egy alsókategóriás (Curve) készülékről van szó, akkor mindenképpen fogjunk gyanút, hogy a telefon közel sem gyári állapotában készül a mi tulajdonunkba vándorolni.

2) Előlap, hátlap, csúszka, akkumulátor

Az előlap és hátlap esetén fontos, hogy gyári legyen mindkettő, mivel az a legstrapabíróbb. Ha nem gyári van, az gyanúra ad okot és nem szerencsés, mivel könnyen karcolódhat a telefon felülete a gyenge anyagminőség miatt, zsírmágnesként állandóan szennyeződést gyűjthet magára, vagy valamilyen belső alkatrészt tönkretehet a szabálytalan alakú, méretű, nem gyári ház.

Ha a csúszkás külső részen látunk csíknyomokat, akkor szintén gyanakodhatunk, hogy valami karcolja a képernyőnk hátulját, mivel rosszul lett összeszerelve a telefon egy esetleges szervizelés után.

Az akkumulátor alatt találhatunk egy matricát, amelyen az IMEI szám és hasonló egyedi azonosítói szerepelnek a telefonnak. Ha házat cseréltek a telefonon, esetleg beázott, akkor elszíneződött ez a matrica vagy egyáltalán nincs is. Mindenki eldöntheti, hogy egy ilyen készüléket szeretne-e vásárolni vagy sem.

3) Gombok, navigáció

Sok BlackBerryn ragasztott a gombsor a felvesz-letesz, a BB és a vissza gomboknál. Ez a ragasztás elenged néha, főleg, ha illegális szervizelésnek volt kitéve a telefon és rosszul lett visszaragasztva. Elég bosszantó 40 fokban visszanyomogatni a felpúposodott gombsort, amely újra és újra elenged.

A QWERTY-t érdemes végignyomogatni teljesen, működjön az enter, a space, a törlés és minden egyéb gomb is. Értelemszerűen minden gombra szükségünk lesz előbb-utóbb, így ne hagyjunk ki egy gombot se tesztelés alatt!

A joystick/trackball vagy trackpad/navigációs gomb nem úgy működik, mint más típusoknál. A trackball hajlamos elromlani, elöregedni a régebbi készülékekben. Cserélhető elem, de ez is nyilván pénzbe kerül. A trackpad hibájáról nem igazán tudok mit mondani, hacsak nem azt, hogy esetleg ferdén van beszerelve a telefonba és ezért nehezen lehet működtetni. Tapasztalt blackberrysek könnyebben ki tudják szűrni, hogy hiba-e a nehéz használata ezeknek a navigációs részeknek. Szokatlan azok számára a használatuk, akik nem próbáltak még ilyen készülékeket, ezért ha egyedül megyünk ilyesmit kipróbálni, mindenképpen nyomkodjunk meg egy próbateremben vagy egy hasonló helyen mintakészülékeket.

4) Képernyő

A képernyő esetén több dolgot érdemes figyelembe venni. A képernyő plexije vagy üvege ne álljon ki a telefon síkjából, mivel akkor rosszul lett összeszerelve gyárilag, vagy egy szervizben. Emiatt esetleg hibásan érzékeli az érintést a telefon egy Torch esetén, vagy balesetveszélyes maga a telefon, hiszen extrém esetben letörhet, kiszakadhat rész a mobilból.

A képernyő ne legyen szöszös vagy pixelhibás. A szöszök azt jelzik, hogy szervizelés közben szennyeződés került a plexi alá, a pixelhiba pedig a panel tönkremenetelének kezdetét jelzi. Ezen hibák javítása sokba kerül, így jobb elkerülni ezeket a készülékeket vagy felkészülni az esetleges további beruházásokra, melyek a hibából erednek.

5) Hangszórók és mikrofon

Értelemszerűen két hangszórója van a telefonnak: egyik a telefonáláshoz, másik a csengőhanghoz. Ezeket egyszerűen tesztelhetjük a gyári zenelejátszóval, mivel a menüben találhatunk egy olyan pontot, hogy külső vagy telefonhangszórón szeretnénk-e viszonthallani a zenét. Ha bármelyikkel gond van, az itt kiderülhet, hiszen halljuk, hogy recseg-e, kihagy-e a telefon hangszórója. Olyan is előfordulhat, hogy először nem szól a hangszóró, majd utána mégis: ez nem jó jel! Ha magától nem szólal meg, nem fog működni ébresztéskor, bejövő hívás esetén, és még megannyi alkalommal okozhat csalódást ez a funkció.

A mikrofont a beépített hangrögzítő szoftverrel tudjuk ellenőrizni, ez szépen vissza is játssza nekünk, amit felveszünk. A BlackBerryk mikrofonja nagyon szép hangminőséggel rendelkezik, így recsegés, susogás, vagy hasonló hiba nem várható megfelelő hardveres állapot esetén.

6) Kamera és vaku

A kamera rését a hátlapon tisztítsuk meg kameratesztelés előtt, mivel szennyeződött lehet. (Ha próbálgatás közben könnyen koszos, zsíros lesz újra, vagy tele van karcolással, az jelzi, hogy valószínűleg nem gyári a hátlap, de a rajta elhelyezett felirat is jelezheti ugyanezt.)

A kamera képe legyen egyenletes. Egy homogén fehér fal esetén ki tudjuk szűrni az esetleges érzékelőhibát, pásztázva a fényképezővel láthatjuk, jól frissíti-e a képet, egy makro és egy nem makro képpel ellenőrizhetjük a képminőséget. A képminőség típusfüggő is, tehát egy alsókategóriás telefonnál vagy alacsonyra állított képfelbontásnál ne várjunk csodát.

A vakut be lehet kapcsolni és ki lehet próbálni, hogy működik-e. Típustól függ az erőssége és a fényviszonyoktól, fotózott témától függ, mennyire szép lesz a kép. Minket most az érdekel, hogy működjön, ha fényképezünk.

7) Körülményektől függően tesztelhető jellemzők

A fentieken kívül a WiFi-t, a Bluetooth-t, a GPS-t és a telefonálás, illetve az adatforgalom működését is érdemes tesztelnünk. A WiFi szükséges lehet az AppWorld használatához, ha nincs BIS-ünk. A Bluetooth ellenőrzése a későbbi fájlátvitelek miatt és BlackBerry Bridge alkalmazás használatához szükséges, ha van PlayBookunk. A GPS-nek térképes alkalmazások esetén vesszük hasznát, melyből a gyári ugyan nem fog működni, de egy Foursquare-rel például korlátok nélkül kipróbálhatjuk, működik-e. A telefon hangminősége általában tiszta kell, hogy legyen (a jelerősség pedig a tesztelés helyszínétől függ). Az adatforgalom szintén a szolgáltatónkon is múlik, de azt mondhatom tapasztalataim alapján, hogy a böngésző a lelassított internetszolgáltatás mellett is kiváló tömörítéssel, viszonylag gyorsan tölt be tartalmat.

Végszó

A fent felsorolt fizikai adottságokat mindenképpen érdemes megvizsgálnunk vásárlás előtt. A BIS, nyelvbeállítás és más szoftveres tulajdonságokat újabb cikkemben taglalom. Ha már felvérteznénk újdonsült telefonunkat, a BlackBerry-khez való utángyártott és gyári kiegészítőket blogbejegyzésemben elemzem - bár annyit megsúghatok, a nem gyári kiegészítők sem olyan rosszak! :)

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.