2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hogyan készítsünk vízhűtést - 2. rész

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az előző részben leírtam, mik kellenek egy vízhűtéshez, hogyan kell előkészíteni azokat.

[ ÚJ TESZT ]

Az előző részben leírtam, mik kellenek egy vízhűtéshez, hogyan kell előkészíteni azokat. Most kitárgyaljuk, hogyan kell ezeket összeszerelni, feltölteni vízzel, légteleníteni, illetve ha arra kerül a sor, akkor szétszedni. Lássuk:


Az összeszerelés

Minden készenáll arra, hogy összerakjuk a hűtésünket. Elsőként tegyünk mindent a tervezett helyére (a pumpát a gépház aljába, a radiátor már elvileg a helyén, a gép hátulján van, a tartály vagy a gép oldalán, vagy a gép tetején, illetve a blokkok a megfelelő helyükön) Az alaplapot betettük a helyére a házban, becsavaroztuk, visszatettük rá a lehúzott madzagokat. Ekkor így néz ki kb a blokkunk:

[kép]
Most jöhet a dolog érdemi része. A processzor blokkot kössük össze a pumpának a kivezető részével. Ehhez vágjunk le egy megfelelő méretű csövet (ne legyen kisebb, mert nem éri el, illetve nagyobb se legyen sokkal, mert felesleges) majd mérjük oda. Ha stimmel a méret, akkor vegyük le a blokk gyorscsatlakozójának a szorítógyűrűjét. Tegyük rá a csőre megfelelő irányban, majd húzzuk a csövet rá a blokk csonkjára teljesen, ameddig csak tudjuk. Majd ha ez megvan, akkor a szorítógyűrűt tekerjük rá a csatlakozóra. Ameddig tudjuk, nyugodtan húzzuk meg, de ne fogóval, semmi ilyen szerszámmal, hanem szimplán kézzel. Ha ez megvan, akkor ellenőrizzük, hogy rendesen a helyén van-e. Ha igen, akkor sikeresen felszereltük. Ugye, nem is volt olyan nehéz. Akkor most ismételjük meg ezt a blokk elvezető részével is. Ekkor így fog nagyjából kinézni:

[kép]

Ezt vagy kössük a következő blokk bevezető részéhez, vagy ha nincs több blokk, akkor a tartály bevezető részéhez. Most is mérjük le a csövet, hogy mekkora kell, vágjuk le, és ellenőrizzük, jó-e a méret. Amennyiben igen, úgy a gyorscsatlakozóra az előbb mutatott módszerrel szereljük fel, és húzzuk meg. Ha minden jól megy, akkor most két cső lóg ki a blokkból (vagy a blokkolból, attól függ, hányat tettünk bele) Az egyik csövet kössük rá a pumpára. [link] Ezt úgy kell elvégezni, hogy egy bilincset ráhúzunk a csőre, majd a csövet ráerőszakoljuk (igen, kicsit nehéz is tud lenni egy ilyet ráhúzni a csatlakozóra) a pumpának a felfele álló, kivezető csatlakozójához. Ha ráhúztuk, akkor a bilincset szorítsuk meg. Nem kell teljes erőből, csak érzéssel, de azért szorítson a bilincs, az a dolga. Ha ezzel megvagyunk, ellenőrizzük, hogy jól a helyén van-e. Ha igen, akkor azzal készenvagyunk. Most keressük meg a blokkokból kiálló (elvezető) másik csövet. Ezt csatlakoztassuk a már ismert módszerek egyikével a tartály bemenő részéhez. Ekkor így fog nagyjából kinézni: [link] Miután megvagyunk, ellenőrizzük, hogy rendesen a helyén van-e. Amennyiben igen, akkor a tartály kimenő részén (alsó részén lévő) csatlakozó és a radiátor felső részén lévő csatlakozók közé mérjünk le egy újabb csövet, vágjuk le, ellenőrzés. [link] Amennyiben jó, akkor a tartály alsó részéhez csatlakoztassuk, ellenőrzés. Majd a radiátor felső részéhez, szintén ellenőrzéssel a folyamat végén. Már csak egy hiányzó rész maradt: a radiátor alja, és a pumpa bemenő része. Hát ne habozzunk a bekötéssel. Csövet lemérjük, vágjuk, csatlakoztatjuk, ellenőrizzük. Ha ez megvan, még kétszer végigmegyünk a rendszeren, mindent átvizsgálunk, jó-e. Ekkor kb így néz ki:

[kép]
Amennyiben igen, akkor jöhet a végső fázis:


A feltöltés és légtelenítés.

Csatlakoztassunk minden kábelt a géphez, de még véletlen se kapcsoljuk be! Ekkor elénktárul a kész gép képe. Hát nem szép?

[kép]
Amennyiben minden jól megy, kész a rendszerünk. Hát töltsük fel. Tegyünk a tartály alá egy tálcát a biztonság kedvéért. [link] Nyissuk ki a tartályt, majd óvatosan kezdjük el beletölteni a vizünket. Figyeljük, ahogy a csövekben folyik le a víz.

[kép]
Addig töltsük, ameddig elnyeli a cső a vizet. A leglényegesebb, hogy a víz leérjen a pumpáig, különben az nem fog elindulni! Nem fogja magábaszívni a vizet, csak tolja ki magából. [link]
Így figyeljünk, hogy a pumpába mindenképpen jusson víz! Ha már nem megy több víz a rendszerbe, akkor ne töltsünk többet bele. Álljunk még meg a bekapcsolás előtt egy pillanatra. Nézzük végig még most, hogy nem csöpög-e a víz valahol. Még semmi baj nem lesz, hisz semmi nincs áram alatt. Amennyiben jó minden, akkor vegyünk egy mély lélegzetet. És lassan nyúljunk a bekapcsoló gomb felé. Akinek külön bekapcsolandó pumpája van, ő most örülhet, hisz elindíthatja a pumpát anélkül, hogy a gépet áram alá kéne helyeznie, így egy fokkal biztonságosabb a feltöltés. De mivel jól raktuk össze, így fogjuk meg, és kapcsoljuk be a gépet. Ha minden jól megy, elindul a gép, és a pumpa is mellé. Ami elkezd iszonyatosan zörögni, és ha minden jó, kiszívja a tartályból a vizet, és tölti is bele.

[kép]
Itt egy kis videó, hogyan is teszi mindezt: [link] Óvatosan kezdjük el utántölteni. De ne gyorsan! Szépen lassan, töltsük bele a vizet. Ha átlátszó a csövünk, akkor láthatjuk, amint tiszta buborék minden [link] Ezek szépen lassan múlnak el, és a pumpa is csendesül el. Addig, amíg levegős, és még töltünk utána, ilyen látványban lesz részünk (egy kis videó): [link] De még mindíg, bár már lassabban, de fogy el a víz a tartályból. Ezt pótoljuk, és nézzük át, nem ereszt-e valahol a rendszer. Amennyiben nem, akkor megnyugodhatunk, és kezdhetünk örülni. Pótoljuk a hiányzó vizet, és kicsit hagyjuk nyitva a tartályt. Maximum fél óra alatt lelégtelenedik a rendszer, ekkor lezárhatjuk, és örülhetünk, megcsináltuk a vízhűtésünket. Persze azért közben nézzünk rá a hőfokokra, ha minden jól ment, akkor hasonlóan szép, alacsony értékeket kell látni [link] (megjegyzem, az enyim azért ilyen alacsony, mert visszavettem a feszültségéből, és kb 20 fok volt a szobában). Nézzük át, hogy minden megy-e a rendszerben (ventik, pumpa) és ha igen, akkor készen is volnánk. Azért néha érdemes ránézni, hogy mennyi víz van benne, és ha kevés, akkor pótoljuk! De alapesetben nem vészes a fogyás mértéke. Hallgassuk csak, milyen csendes? Ezért éri meg vízhűtést csinálni. Csendes, és nagyon jól hűt. Hát ezennel készen is volnánk.


Nade egyszercsak jön majd a probléma: a szétszerelés. Hogyan csináljuk, hogy ne áztassunk el semmit? Ezt fogom most röviden bemutatni:


A szétszerelés

Egyszer eljön az ideje, amikor szét kell szerelni a vízhűtést, mert új alkatrész kerül bele, esetleg eladunk valamit. No igenám, de telivan a rendszer vízzel. Hogyan szedjük szét? Nem is olyan nehéz. Keressük meg a rendszer legalsó pontját. Ez nálam a régi rendszerben a tartályom volt. Megfogtam, kerestem egy nagy tálcát, ami majd felfogja a vizet. [link] Ez lehet edény is, lényeg, hogy ne áztassunk szét semmit. Tegyük bele a tartályt, vagy tegyük a pumpa alá (ez szokott még a legalsó pont lenni) és kapcsoljuk ki a gépet, húzzunk ki belőle mindent. Óvatosan oldjuk le a csatlakozást. Ekkor elkezd kifolyni belőle a víz. [link] Amikor kifolyt, akkor vegyük le a másik végét a rendszernek, és tartsuk a tálcába (jelen esetben a tartály másik csövét) [link] Fogjuk meg az egyik csövet, majd belefújunk. Ekkor kifolyik a még bennelévő víz is remélhetőleg. Majd szépen sorban visszabontjuk a rendszert, óvatosan, figyelve arra, hogy ne maradjon benne víz, ne áztassunk el semmit, ha lehet. [link] [link]
És kész is. Ittvan minden darabokban előttünk, és nem is ázott el semmi. Ugye, hogy meg lehet csinálni.


Hát ennyi lett volna a vízhűtéses cikkem. Remélem, sikerült ezzel ötleteket adnom, és bátorítani, hogy megéri a vízhűtés!



KrenAtesz


(a képek saját készítésűek, illetve a [link] oldalról, illetve egyéb külföldi oldalakról származnak)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.