2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HDD hangtompítás, sütés, gányolás...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Előzmények. Lassan 3 éve lesz, hogy építettem egy kis gépet. Cél volt a kis fogyasztás és hőtermelés,...

[ ÚJ TESZT ]

Előzmények.

Lassan 3 éve lesz, hogy építettem egy kis gépet. Cél volt a kis fogyasztás és hőtermelés, halk és folyamatos üzem. Mozira, tölteni, böngészni. Mindenre, kivéve a játékot. (Arra ott a nagy gép...)
A gépbe először egy egytányéros, 250-es Segate került, Scythe Himuro-ba becsomagolva.
Scythe Himuro PH hír.

Ügyes jószág. Halkít és jól vezeti a hőt. Mivel kicsi volt a belső winyó, így az adatmentéseket belülről, hátlapra kihozott sata + molex csatikra dugott lengőkábeles, asztal tetején, pucéran dokkolásos módszerrel oldottam meg. Természetesen a tápkábelt két áramkörös kapcsolóval megszakítottam.
De szükségessé vált egy másik winyó, is, mert így a rendszer nagyon belassult néha, és kellett még egy kis plusz, dokkolás nélküli, állandóan elérhető tárhely is. Kifogtam egy halk, F2, 500-as Samsung-ot. ez is bekerült egy második Himuro-ba, de már csak a fekvő házas gép tetején jutott neki hely, kevésbé látható helyen, bent az asztalban.

Teltek múltak a hónapok, és úgy döntöttem, hogy ebbe a Himuro-ba beteszek egy nagyobb, szintén F2-es, de már 1500-as Samsung-ot. Mind egyforma hangos, de a 24/7-es üzem miatt kiválasztottam a leghosszabb garival rendelkezőt. Betettem. Elindítottam. És ekkor jött a hanyatt esés: a seek hangja nagyságrendekkel erősebb volt, mint a kis 500-asé. Sőt a Himuro nemhogy halkította volna, hanem még fel is erősítette. A motor alapzúgást ugyan lehalkította, de a seek-kel nem tudtam mit kezdeni, éjszakai üzemre így alkalmatlan. De mivel egy nagyon hűvös típus az F2, (szerintem a leghidegebb, mert nálam még a green WD-t is agyonverte, a 7200-as, 1.5 TB-osokról meg ne is beszéljünk...), ennél kellett maradjak.

És ekkor gondoltam egy merészet. Ha Nokia dobozban elfér 15 milkó, akkor egy SE K800i dobozában, némi szivacs társaságában miért ne férne el egy Himuro?

Jöjjenek a képek.

Végeredmény:

A belső HDD hőmérés itt is, mint a legtöbb Samsung-nál csal, és kb. 5 fokkal kevesebbet mutat. Így most főként nem Sentinel értékeket fogom mondani, hanem a hőmérővel kimért, vagy a belső által mutatotthoz képest +5-ös értékeket.

A dobozba becsomagolás előtt, simán a Himuro-ban 30 fok, alap üzemen. Terhelve 35-37.

A Himuro + szivacs + papírdoboz: alapon 35-36 körül, Terhelten maximum az Everest 37-et mutatott. Hőmérővel bebújtam a sata kábel mellett, és rámértem a szivacs mellett bebújva a fém házra, 38 fok. Úgy érzékelem, hogy magasabb hőfokon a belső szenzor valóságostól való eltérése csökken. De ha hozzáadom az 5 fok feltételezett szenzor kalibrációs alapeltérést a 37-hez, a max. érték akkor is csak 42-43. Ez bőven elmarad a 7200-as, 1.5 TB-osok 50 fokához képest...

Mielőtt leburkoltam feketére, egy izzasztás után kikaptam a dobozból, és kézzel is megnézetem: normál meleg volt, a 40 fok körüli hő reális. A feljebb említett egyik 1.5 terás, konkrétan egy 7200-es Segate, amikor az asztal tetején dolgozott meztelenül, 54 fokos is volt. Az már égetett....

Konklúzió:

Ezt a megoldást már csak az elv miatt sem ajánlom szívesen senkinek. De a seek hangja szinte teljesen eltűnt. Csak úgy hallani, ha a dobozra ráteszem a kezem. Mert úgy érzem, és tudom, hogy mikor kéne hallanom. Hő nem jön ki. Az biztos. De hang sem nagyon...

Hirtelen update...

A Sony felirat az egyik képen: a feketére burkolást régi, házimozi show-ról mentett, Sony katalógus kemény borítójából vágtam ki, és ragasztottam fel. És így jött ki. (Mielőtt beperelnek márka és hírnév rontás miatt...) :D

Update 2:

Csináltam egy durvább másolást, amiben a nagy file-ok mellett 100.000-es nagyságrendű kis file is szerepelt. Everest max 40 fok, hőmérő 42.... (szerintem ez még elfogadható...)

Update 3:

Közkívánatra "shake" és tsai "seek"-re átírva. (Remélem az összes...) :D

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.