2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HD4850 procihűtővel

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ugye minél régebbi egy ventilátor annál hangosabb... Amint lejárt a garancia a gainward hd4850 -en, gyári...

[ ÚJ TESZT ]

Ugye minél régebbi egy ventilátor annál hangosabb... Amint lejárt a garancia a gainward hd4850 -en, gyári hűtő úgy elromlott mintha törvényszerű lenne...

Szerettem volna egy olcsó megoldást a problémára.
Aztán beugrott hogy tavaly vettem egy törött lamellájú procihűtőt egy ezresért, aztán még előjött 2 nagyon régi procihűtő bordázata.

GPU hűtése:

Először is a gpu/procihűtőt(Arctic Cooling Alpine 64) kellett közös nevezőre hozni, és figyelni hogy be is férjen a házba. Aggódtam hogy oldom meg a venti tápellátását, de a vga-ról leszedve a gyári ventihez való csatlakozót, egy az egyben rá lehet dugni az arctic cooling hűtőt, annak ellenére hogy a procihűtő 3tűs, a kártya meg csak 2, így kimarad a fordulatszám szabályzó ág, de szerencsére pont olyan fordulaton pörög, hogy hűs is, meg halk is. Bordázat már nem volt ennyire készséges, gondosan kifúrtam a lyukakat, aztán egy két lamellát el kellett hajlítani, különben a csavarok nem férnek el. Elég érdes volt a hőátadó felület, ráfért egy polírozás. Nagyon sima felületű satupadra tettem egy finom csiszolópapírt, aztán a hűtőbordát mozgattam rajta, így elkerülhetők a mélyedések. Azt mindenki döntse el maga, hogy jó lett-e:

RAM hűtése:

Jöhetett a ramhűtés, amihez félbevágtam egy régi procihűtőt. Az egyiket igen egyszerűen fel tudtam tenni, csak megfelelő formára kellett hajlítgatni a régi am2-es venti lefogatóját, azt ráaggatni. Azon lepődtem meg, hogy a szerszámos-láda mélyén talált hosszú csavarok passzoltak a gyári menetbe. A másik bordával küszködtem egy darabig, aztán rájöttem, hogy lehajtok a 2 végén egy-egy lamellát, kifúrom azt anyacsavarral jó is lesz.

VRM/stb hűtése:

Harmadik bordát szintúgy kettévágtam egyiket csavarokkal, (s itt el is fogytak a vga-n a lyukak) másikat vízbázisú faragasztó/hűtőpaszta keverékkel tettem a helyére. Faragasztó egyetlen hátránya hogy órák alatt szárad, viszont jól keveredik a pasztával és rugalmas kötést ad, ami jól fog jönni amikor elkezd vmi tágulni a hőtől. Nem tudom hosszútávon beválik-e, de eddig nem esett le.

Az eredmény:

Aztán jöhetett a teszt. Lélegzetvisszafojtva kapcsoltam be a gépet, hogy ad-e képet a vga ennyi barkácsolás után... és adott, nem is akárhogy!
Gyári hűtővel 45°C körül mozgott idle -ben, terhelés alatt olyan 100°C-nál belassult a kártya... "Új" hűtés folyton 36°C-t mutat terhelés nélkül (a valós adatot nem tudom, ez a minimum amit ki tud jelezni), megnéztem terhelés alatt is, 2 óra nyúzás után egyszer sikerült elérnem az 52°C-t, máskor mindig alatta volt. Második képen látszik, hogy mekkora is lett a 6 kártyányi helyet elfoglaló hűtés (kábelt persze nem számítva, azt a ház alján lévő táp úgyis "eligazgatja" :) ). Mindent összevetve 2000ft-ba és pár órányi szabadidőmbe került, tehát határozottan megérte. Végső megmérettetés még várat magára, ugyanis holnap érkezik a Bad Company 2.

Várom a kritikákat, ötleteket, hogy lehetne jobbá tenni, de senki se mondja azt hogy kicsi a hőleadó felület:)

UPDATE:
52fokos hőmérsékletet 2 órányi 3dmark futtatás után sikerült elérnem, mindennapi használat közben(Bad Company 2, 1440x900, mediumnál kicsit jobb beállításokkal 1 óra játék) 42fok.

Tomi

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.