2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HD3850 & 9600GT Újratöltve

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Üdv ismét! A korábbi tesztemet ismételtem meg, immáron kicsit körültekintőbb, és pontosabb módon.

[ ÚJ TESZT ]

Üdv ismét! A korábbi tesztemet ismételtem meg, immáron kicsit körültekintőbb, és pontosabb módon. Bekerült a játékok közé új, és volt amelyiket ezúttal nem vettem elő. Ami tesztelés alá került, azt rögtön két operációs rendszer alatt is kipróbáltam. Tulajdonképpen nem szövegelnék most feleslegesen, jöjjön is rögtön a lényeg!

A tesztrendszer:

Asus P5B alaplap
Intel Core2 Duo E4400 @ 300x10, azaz 3Ghz processzor
4GB DDR2 memória @ 750MHz, 5-5-5-15
Maxtor Diamondmax 250GB SATA merevlemez
Asus 1814BLT SATA dvd író
FSP 350PNF tápegység

És a videokártyák:

Sapphire Ati Radeon HD3850 256MB (Catalyst 8.8)

Gigabyte GeForce 9600GT 512MB (Forceware 175.19)

Operációs rendszerként Windows XP Pro SP2-t, és Windows Vista Ultimate 64bit SP1-et használtam. A kártyák drivereiben az élsimítást és anizotropikus szűrést alkalamazás által kezeltre állítottam, minden mást legszebbre/legjobbra. Ati-nál a catalyst ai-t alaphelyzetben hagytam.

A korábbi tesztből tanulva bizonyos játékokat lefuttattam 1024x768-as felbontásban is, a kétkedők kedvéért, illetve ezúttal magasabb élsimítást is beálítottam, ahol a játék engedte mindkét kártyán. Minden játékban az elérhető legmagasabb grafikai minőséget állítottam be. Felvett demók, illetve többször általam bejárt útvonalak sebességét mértem fraps-szel. A táblázatokban mindenhol fps-ben értendőek az eredmények.

3DMarkokat ezúttal félretettem, de egy aprócska szintetikus mérést azért tennék ide az elejére. Ez pedig a GPU Caps Viewer Fur Rendering Tesztje, a szőrös fánk.

Na. Hát ott van az erő a radeonban, nem kell ezt ragozni.

Lássuk is a játékokat, első körben a Race Driver GRID-et. Egy háromkörös versenyt nyomtam végig háromszor, abból születtek a következő eredmények.

A helyzet sokat nem változott a korábbihoz képest. Vista alatt legalábbis. Ugyanúgy jelen vannak a berángatások már 1024-es felbontásban, 4x élsimítással is. Ugyanakkor XP alatt lényegesen jobb a kép, ott a radeon simán viszi a játékot, egészen 1280+4XAA-ig. Utána meghal.
Ebben a játékban azért szépen lejáratta magát a radeon Vista64-es drivere.

FlatOut-ban ezúttal egy időmérő versenyt választottam, hogy lehetőleg minden kör azonos módon játszódjon le, és ne kerüljenek véletlenek a képbe. Korántsem tükrözi a valós játékbeli sebességet, de legalább jól mutatja a kártyák egymáshoz viszonyított sebességét.

Itt a Vistás driver ismét nem remekelt a piros oldalon, legalábbis ami a nyolcszoros élsimítást illeti. Igaz, 1280-ban már szinte mindegy is, játszhatatlan a játék egy többszereplős verseny során az ati-val. Arról nem beszélve, hogy a játék kb. minden második indításra ad játszható sebességet, XP-n és Vistán is ezzel a kártyával. Elindítom, játszanék, de van 15 fps-em. Kilépek, újra elindítom (nem volt win restart!), és jó. Ki érti ezt?

Test Drive Unlimited-ben most egy kicsit megterhelőbb versenyt választottam. Részben a városon keresztül kell autózni, az jobban leizzasztja a kártyákat.

Ati-nál rezeg a léc Vistánál megint, de XP alatt már tökéletesen játszható a játék. De a geforce ismét gyorsabb. Nem kicsit.

Jöjjön a sokat szidott NFS (még) aktuális része.

Itt azért van mesélnivaló. Geforce-on ugyanis XP alatt erősen csalásgyanús a helyzet, ugyanis míg át nem nevezem a játék indító fájlt, addig gyakorlatilag nincsenek árnyékok. Átnevezés után érdekes módon előjönnek. Megkérdőjelezném ennek az értelmét abból a szempontból, hogy a sebesség javulás gyakorlatilag nulla (a táblázatba az átnevezett exe-vel készült eredmények kerültek). Etikai szempontból pedig erősen elítélendő. Egyébként a játék effektíve élvezhetetlen volt számomra XP alatt, az eredmény ellenére is. Valamiért furcsán rángatózik a kép néha, mintha szaggatna a játék. Vista alatt vannak árnyékok is, és ez a rángatás sem jön elő. A második meglepetés akkor jött, amikor a GT gyakorlatilag semmit sem lassult az élsimítás bekapcsolásával. Mentettem ki képeket, a minőség nem változott (és pont olyan mint az atié), tehát nem tudom mi lehet a trükkje. A radeon épp' határig lassult az élsimítás hatására. Mindkét kártyával jól játszható a játék, de az XP-s furcsaságok miatt én itt az Ati-nak ítélem az első helyet.

Trackmania Nations Forever - egy kis multi móka. Itt nem a beépített sebességmérőt használtam, mert Ati-n valamiért kevesebb pontszámot adott 4x élsimítással, mint 8x-al... Inkább 3x végigautóztam egy pályát, ott már jó eredmények születtek.

Már ha jónak lehet nevezni azt, hogy itt mindkét kártya szép nagyot vesztett a sebességéből Vistára váltva... a legcsúnyább a radeon 1280-as 8x élsimításos eredménye. No comment.

Az UT3-at ezúttal egy külső benchmark progival teszteltem. Csak flyby demót játszattam vele (war_serenity pálya), azon jobban kijönnek a különbségek. DX10 vs DX9 témát eldöntötte az XP, illetve az a tény, hogy Vistán sincs különbség se sebességben, se látványban (akkor meg minek).

Szép eredmények, leszámítva a radeon siralmas teljesítményét Vista alatt.

Új résztvevőnk a Prey. Kíváncsi voltam mit fog művelni a két kártya ebben. Szintén külső benchmark progival mértem, a mérnivalót.

Szokásos...

Half Life 2 Epizód kettes tesztemet ezúttal egészen más helyen forgattam, igyekeztem itt is olyan utat bejárni, amit nem nagyon lehet elrontani.

Az Ati már megint csúnya nagyot esik Vistára váltva. De amúgy a játék mindenhol jól játszható, ez örvendetes.

És akkor itt a STALKER.

Catalyst ai továbbra is bekapcsolva. Élsimítást egyszerűen nem bírtam ráerőltetni továbbra sem a kártyára (szerk.:a hsz-ek közt már meg is kaptam a választ, hogy miért: a játék nem támogatja az MSAA-t, de ezek szerint az nv-s driver ki tudja kényszeríteni), azért szerepel nulla eredményként. Nvidián is csak driverből tudtam kicsikarni a látványjavítót, bár a sebesség ezt nem nagyon köszönte meg...

FEAR-ből ezúttal a Perseus Mandate-et vettem elő, abban van in-game bechmark, azt használtam.

Mit lehet erre mondani? A Vista úgy ahogy van, leszerepelt a játék alatt. Az ati kártya az élsimításért nem rajongott XP alatt sem, a geforce-on jól játszható maradt az érték.

Oblivionban a szokásos tesztek: város és erdő. Sokféle megvalósításban:

Itt sok érdekes dolog nem látható, leszámítva Vista alatt újra a 8x élsimítást Ati oldalon. Akad 1-2 picike grafikai bug is, főleg az árnyékok körül, de ezek nem zavaróak.

A Tomb Raider Legend következik, szintén sokféle módban.

Vista alatt a radeon ismét jóval lassabb, mint XP-n. Kezd ez nagyon mókás lenni. Főleg azt nézve, hogy az élsimításon kívül mást nem bekapcsolva is jóval lassabb mint a Geforce. A Next Gen opció és az élsimítás együttes hatására konkrétan diavetítés lesz a játékból, ha víz van a képernyőn...
Még egy érdekesség: a GT nagyon szerette a Vistát, komolyabb látvány beállítása nélkül egész értékelhetőt gyorsult ezen az oprendszeren.

A végére pedig ide is beteszem jelenlegi kedvenc mmorpg-m:

Hoppá. Ha eddig nem gondoltam úgy, hát most már biztos, hogy kivágom a Vistát a fenébe, és XP alatt fogok játszani. A Geforce-szal. Mert ha az nem lett volna elég, hogy ezekben a játékokban az Ati majdnem mindenhol lassabb, akkor ott van az elég gyenge vistás drivere. Hát köszi szépen, én nem kérek belőle többet. Egy éve használtam utoljára Vista alatt radeont (az x1950pro-t), akkor is ilyen minőségű volt, nem igaz, hogy azóta nem lehetett írni normális 64 bites drivereket (szerk.: Főleg ha Nv oldalon közel nincs ennyi probléma. Jó lenne tudni, hogy a 32 bites Vistával vajon mi a helyzet, de ezt sajna nincs lehetőségem kipróbálni.).

Végszó: igaz, hogy nagyrészt NV brand játékokat futtattam a teszt során, de én javarészt ezekkel játszok. Úgyhogy íme, itt a válasz arra, ha esetleg valaki Ati helyett Nvidiát választ. Lehet, hogy az új játékokban nincs ekkora különbség, de aki nem azokkal játszik, az bizony jobban jár a 9600GT-vel. Mondom ezt úgy, hogy jobban szeretem az Ati termékeit. Ezúttal nem győzött meg (pedig jó lett volna látni a Furmarkhoz hasonló eredményeket játékban is).

Szerk.: egyébként az árát az Ati is pont úgy megéri, mint az Nvidia. Lassabb valamivel, de jóval olcsóbb is. A 9600-zal hasonló árban a 3870-es kártyák vannak, azok pedig jó eséllyel elverték volna ezekben a játékokban (is).

whiz

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.