2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Házi vízhűtés

A lentebb olvasható sorokban egy nagyobb teljesítményű, általam elkészített hűtést mutatnék be.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Már egy ideje terveztem, hogy publikálom e közösség felé az egyik nagyobb szabású vízhűtésem, ezért igyekszem egy átfogó leírást készíteni.

A gyárilag készült használati tárgyak tekintetében régóta motoszkált bennem egyfajta elégedetlenség, mert nekem sosem jó semmi úgy, ahogy a boltban megvásárolható. A vízhűtéssel, mint lehetőséggel, sosem foglalkoztam a nagy PC-s időkben, de az XBOX360 vásárlása után felmerült bennem mint lehetőség. Egy évvel a beszerzése után, látva, hogy léghűtéssel és azok válfajaival eredményt nem lehet elérni, elgondolkoztam a vízhűtésen. Mivel nem mozogtam otthon ebben a világban, elég sokat olvastam, olvastam és olvastam...
Az aprón találtam egy korrekt srác korrekt ajánlatú komplett szettjét, ami egy BigWater SE (2005-ös modell) volt. Erre le is csaptam, és nekiálltam építgetni valami okosat, praktikusat. Idővel kétkörössé alakult a rendszer, majd jött egy belső hang: kell valami, ami más, ami nincs senkinek... Az akkor épített változat is eléggé egyedire sikerült, de mint írtam, elégedetlen típus vagyok és törekszem a jobbra.

Teltek-múltak a napok és nem volt semmilyen indulási alapgondolat, de egy hardveraprózós napon megleltem valamit, amiben elég nagy lehetőséget láttam. Ő lenne az, az akkor hirdetett formájában, amiért a mai napig ezer köszönet batman. nevű tagnak, aki nem mellesleg az egyik legrendesebb PH-s akivel eddig összefutottam.

Miután megkötöttük az üzletet, még fogalmam sem volt arról, hogy mi is lesz belőle, de mikor megérkezett, elkezdtem fejtörőzni és körbenézni "miből is élek". Ez egy dupla radiátor – ami a képen is látszik – ezért egyértelművé vált, hogy ez a Thermaltake 72l/h-s pumpának kellően nagy kihívást jelentene. Ismét elkezdtem nézegetni az aprókat és akkor leltem rá egy Hydor Seltz L20-s akváriumi pumpára, ami full dobozos volt és 700l/h-s teljesítményre képes. Eddigi tapasztalataim alapján ezt elegendőnek gondoltam.

Az akkori XBOX-hoz egy Ordasi-féle házi készítésű és egy Thermaltake CL-W0087 típusú blokkot használtam, de később két Zalman VGA alumíniumblokk landolt rajtuk a gép "túlokosítása" miatt (maradt hely a DVD olvasó száműzetése okán), így ezeket ismertetném majd a későbbiekben. Mivel olyan típusú ember vagyok, aki szereti a nem látszó helyeken is a szép dolgokat, így legfőképpen ezért is döntöttem a blokkok cseréjén. A régi rendszeremből elég sok minden maradt, így ezeket ehhez a projekthez felhasználtam (TT áramlásindikátor, kiegyenlítő tartály, csövek, csatlakozók, bilincsek).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Egy "Gamer PC" születése

    Az alábbi sorokban szeretném bemutatni azt a gépemet, amit PlayStation 2-vel használok.

  • Kompakt vs. léghűtés – Elemek harca

    Engem meggyőzött a kis kompakt vízhűtés, csak a csövek rugalmasságával és hosszúságával akadtak problémáim.

  • Xbox 360 "újratöltve"

    Jön a nyár, így ismét szeretnék felkészülni a hőségre, na és nem utolsó sorban arra, hogy a konzolom társaságát még sokáig élvezhessem.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.