2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Három Skullcandy fülhallgató tesztje

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kipróbáltam a Skullcandy cég 50/50, The FIX és Heavy Medal fantázianevű modelljeit.

[ ÚJ TESZT ]

A Skullcandy 2011-ben nagy lépésre szánta el magát: elhatározták, hogy fej- és fülhallgatóikkal nem csak a divat iránt fogékony réteget fogják megcélozni, hanem a műértőbb - audiofilnek azért túlzás lenne nevezni- réteget is. A Supreme Sound szériában születő vagy újraszülető modellek tervezéséhez átcsábították a BOSE-tól Tetsuro Oishi-t, aki kellően nagy név a szakmában ahhoz, hogy komolyan vegyük a Skullcandy ígéreteit. Lássuk hát, hogyan muzsikálnak a tesztalanyok!

The FIX

Nevében hordozza különlegességét: a FIX technológiának köszönhetően az ígéretek szerint úgy ül a fülünkben, mintha oda lenne ragasztva. Magam részéről az ígéreteket igazolva látom, futás közben sem akart megszökni a fülemből, bringázás közben életvédelmi okokból nem próbáltam ki – és másnak sem ajánlom. A stabil fülben ülés nem ment a kényelem rovására, hosszú távon is kényelmes volt. Érdekesség, hogy a kialakítás miatt nekem a szokásosnál eggyel kisebb párna kellett, így akik eleve S-est használnak, azok mindenképpen próbálják ki vásárlás előtt, ha tehetik.

Létezik belőle „Buds”, tehát hagyományos kivitel is, de ezt sajnos Európában nem forgalmazzák és itt ugye a kialakításból adódóan a zajszűrés jelentős részétől is búcsút vehetünk. A fülesek anyagminősége, kidolgozása megüti az elvárható szintet, bár azért árkategóriájában vannak igényesebb kivitelezésű darabok, akár házon belül is. A csatlakozó kiképzése ötletes, ergonomikus. A kis mélyedések biztos fogást garantálnak, nem kell feszegetni, ha ki szeretnénk húzni. A kábel kicsit alulmúlta a várakozásaimat, mert semmilyen gumírozott borítást vagy lapított kialakítást nem mondhat magáénak, ami egy „extrém felhasználásra” tervezett fülhallgatónál elvárható lenne.

Ahogy a többi magasabb kategóriás Skullcandy füles, így a FIX is megkapta a Mic3 elnevezésű távirányítót, ami a felvevőgombos-mikrofonos alapváltozatnál - Mic1 - a hangerőszabályzással tud többet. Emellett iPod/iPhone/iPad vezérléssel is rendelkezik az Apple gyári fülhallgatójának mintájára. Tehát a zenét elindítani, megállítani, előre és hátra léptetni tudjuk, valamint hangutasítást is adhatunk. Az almás termékek mellett a legtöbb androidos és Blackberry telefonnal is kompatibilis. Ha mégsem működne, egy átalakítóval áthidalható ez a probléma is.

A mikrofon jól teszi a dolgát, de nagy szélben össze tud zavarodni, elvégre nincs több mikrofonos aktív zajszűrés.

A hangminőséget illetően is lehetnek már elvárásai az embernek a 15 ezres árkategóriában és itt azért egy kicsit le van maradva a kategóriatársakhoz képest a FIX. Összességében nem rossz a produkció, a mélyek a helyükön vannak, bár néha kicsit kopogósak.

A fő gond a magas és közép arányával van. Ha halkan hallgatjuk, akkor a közép fátyolos, elbújik egy vékony függöny mögé, míg ha adunk annyit a hangerőre, hogy erőre kapjanak a közepek is, akkor pedig a magas tartomány válik tolakodóvá. iPhone 4S-en kikapcsolt EQ-nál ez volt a helyzet, de a „Késő éjszaka” állás kellőképpen leszedálta a magasakat, csak így a mély lett épphogy sok és némi dinamikavesztés is jár ezzel a beállítással. Főleg elektronikus zenéken és hip-hopon érzi otthon magát, de rockon sincs elveszve. Legnagyobb hibája a túl sok magas, ami EQ-val kompenzálható szerencsére.

A korábbi Skullcandy modellekkel szemben érződik, hogy a Supreme Sound szlogen nem csak marketingrizsa, de teljes egészében nem a FIX-ben teljesedik ki az új hangzás.

Összefoglalás: komolyan sportolóknak, akik már unják, hogy igazgatni kell a fülhallgatót futás, ugrabugrálás közben, igazi megváltás lehet ez a füles, amelynek zenei produkciója is teljesen vállalható. A sportoláshoz ajánlott fülhallgatók mezőnyében megállja a helyét a FIX, ám akinek nem elsődleges az ilyen mértékű stabilitás, az válassza inkább az

50/50

-et. A teszt legjobb ár/érték arányú darabja ez a konvencionálisabb formájú fülhallgató. Átlagos használatra én sokkal inkább ezt választanám a FIX-szel szemben. Kidolgozása, anyaga is megüti az árkategóriában elvárhatót. A kabinetek belső felén és a csatlakozónál használt matt műanyag, valamint a kicsit gumisabb érzetű, lapított kábel fogdosása is magasabb minőségi ingerekkel jutalmazza a felhasználót, mint a FIX ugyanezen részei esetén. Távirányítójuk megegyezik, így a vezérlési funkciók és a mikrofon minősége ugyanazt a magas szintet hozza.

Kényelmi szintje megfelelő, többórás használatban sem válik kényelmetlenné, nincs rajta semmi kiálló alkatrész, ami nyomhatná az ember fülét. Stabilitása nem vetekedhet a FIX-ével, de normál közlekedéshez megfelel. Zajszűrése megfelelő, a csodálatos budapesti tömegközlekedés zajait is hatékonyan tartja kint.

A hangminőség meglepően jó, itt már egyértelműen érződik, hogy a fiatal, de már komolyabb hangzást elváró közönséget is megcélozták vele, nem csak az elsődlegesen divatkiegészítőt keresőket, akik mellékesen zenét is hallgatnának.

Ennek ellenére a hangzás az aktuális zenékhez lett igazítva, ami az én kiegyenlített hangzást kedvelő ízlésemnek túl sok mélyet jelent, de legalább ez a túl sok mély pontos. A közép- és magastartomány egészen meglepő zeneiséggel szólal meg, persze kellő járatás után. Tiszta, nyílt közepek és magasak bújnak el kissé a mélyek mögött, azonban ha paraméterezhető EQ-val rendelkező eszközünk van, akkor könnyen segíthetünk ezen. iPhone-on sajnos nincs olyan előre definiált beállítás, ami ne rontana számottevően a magasak és közepek nyílt karakterén, így inkább hagytam, hogy a mélyek dominálják a hangzást.

Úgy tűnhet, hogy ez a füles is tizenkettő-egy tucat puffogó vacak, de ez közel sem így van, inkább hangolási kérdésnek tűnik, mert nem az klasszikus eset áll fenn, amikor a mélytartomány elnyomja többit, mert a közepeknek és magasaknak is van teste. Egy ráfülelést mindenképp megér azoknak, akik ebben az árkategóriában keresnek fülest és főleg elektronikus zenéket hallgatnak. Rockra már túl sok a mély, ami Linkin Park esetén még nem olyan nagy probléma, de klasszikusabb előadóknál már zavaróvá válhat.

Összegzés: kellemes meglepetés ez a fülhallgató, a divatos hangzásba jókora adag zeneiséget csempésztek, így azt mondhatom, hogy tudása és szolgáltatásai is megfelelőek az árához képest, határozottan érdemes kipróbálni.

Heavy Medal

A Skullcandy fülhallgató kollekciójának csúcsmodellje a lassan kifutó Heavy Medal és ez már kézbevételkor is érződik. Igazán kellemes minőségű darab, súlya is van, ami még tovább növeli a bizalmat. Igényes kialakítású a koponyával gravírozott csatlakozó és szintén fémből készült kábelközösítő is. A kabinetek kidolgozása sem hagy kívánnivalót maga után, ezen a téren abszolút nincs miért szégyenkezni valója a Heavy Medalnak. A Mic3 vezérlő a maga műanyag valójában ennyi fém között már lefele lóg ki a többi komponens közül, de ez a tudását nem befolyásolja. A kábel kellemes tapintású, nem kelt olcsó hatást. A füles kényelme megfelelő, bár kisebb fülkagylóval rendelkezőknek érdemes rápróbálni vásárlás előtt, mivel a kialakításból adódóan hosszabb távon irritálhatja azt.

A zajszűrés kielégítő, bár a félig nyitott kialakításból fakadóan közepes hangerőig tájékoztatási szinten behallatszanak a külvilág zajai, ami sokszor megkönnyíti a közlekedést, nem kell üldözési mániás módjára forgatni a fejünket.

A csúcsmodell esetén a hangminőséget sem bízhatták a véletlenre, így kellő szigorral kezdtem el hallgatni a Heavy Medalt. A névválasztáshoz illően keményebb műfajokon kellett bizonyítania és nem is okozott csalódást. Kellően levegősen, nagy térrel tudja megszólaltatni a zenét, a színpadkép is jó.

Rockon is helyt áll, nem tolakodik a mély, de jelen van, a gitár, a dobok és az énekes is a helyén van, erejük teljében. A cinek nem fájnak, de nem is tompák, az egész megszólalás kiegyenlített, levegős, dinamikus. Kevés fülhallgatóval találkoztam, amin ennyire jól esik rockot hallgatni, de jazzen és elektronikus zenén is megállja a helyét. Hangzásának egyetlen hiányossága, hogy -csak igen ritkán és bizonyos felvételeknél- a mélyek egy-egy pillanatra elerőtlenednek, testetlenné válnak. Ennek ellenére mindenevőnek nevezhető a Heavy Medal, bátran ajánlható minden stílus kedvelőjének.

Összegzés: a Skullcandy igazán odatette magát, amikor ezt a fülest tervezték. A hangzás, a kidolgozás, a headset- és vezérlőfunkciók mind indokolják a 25 ezres vételárat. A Heavy Medallal letettek egy olyan fülhallgatót az asztalra, ami igazolja a Supreme Sound filozófiát és ezzel hiteles eszközéül válik a brand átpozicionálásának.

Azóta történt

Előzmények

  • Négy headset iPhone-hoz

    iPhone vezérléssel (jórészt) megáldott fülesek bemutatója a 3-17.000 forint közötti tartományból.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.