2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hardverek amiket nem ajánlok

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Tapasztalataim alapján visszatérő problémák és tévhitek állnak fent a következő két hardverrel...

[ ÚJ TESZT ]

Tapasztalataim alapján visszatérő problémák és tévhitek állnak fent a következő két hardverrel kapcsolatban. Már elöljáróban szeretném nyomatékosan leszögezni hogy a célom nem a következő két részegység nyilvános ócsárlása. Annál inkább szeretném hogy mások ne essenek áldozatul kellemetlenségek esetleges tömkelegének, vagy ne érezzék magukat átverve.

Kingmax DDR2-1066 RAM modulok

Egy neves gyártó kellemes árú és széles körben beszerezhető terméke. A vásárló joggal hiheti hogy bármiféle gond nélkül képes lesz majd használni a gyárilag előírt maximális órajelen és késleltetésekkel. Az esetek többségében azonban ez sajnos mégsem így van. Előfordul hogy még az effektív 1000MHz-et sem lehet stabilan elérni velük.

nem mindig olyan king az elérhető max.

Megeshet hogy ránk mosolyog a szerencse és egy jobb szériába markolunk, de aki nem akar totózni és a biztos 1066MHz-es sebességre vágyik az inkább válasszon valamilyen Micron chip-es modult. G.Skill, Crucial, OCZ, Corsair, Kingston, stb. Természetesen ha a vásárlás előtt van módunk a saját gépünkben tesztelni a kiszemelt modulokat akkor egy próbát megérhetnek a Kingmax moduljai is.

Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio

Sokaknak nyilván megcsillan a szemük az árcédula láttán, hogy viszonylag kis kiadás mellett kerülhet X-Fi hangkártya a gépükbe, ezzel esetleg felváltva az integráltat a jobb hangminőség és képességek reményében. Sajnos az "olcsó húsnak híg a leve" mondás ebben az esetben is igaz. Ez a kártya ugyanis nem más mint a Sound Blaster Audigy SE/Value átöltöztetett mása. Ennek megfelelően a rajta található chip sem a többi X-Fi esetében megszokott EMU20K1 hanem egy jóval egyszerűbb CA0106 nevezetű. Egyébiránt ugyanez a chip található a Sound Blaster Live! 24bit elnevezésű kártyán is.

nem a ruha teszi a hardvert

A szoftveres körítés és a hardveres képességek is alaposan eltérnek a felette álló X-Fi modellektől. Az EAX 1.0 és 2.0 szabványokat ugyan még hardveresen támogatja (megjegyzendő hogy ezeket már az összes integrált alapi chip is ismeri) de az EAX 3.0 és 4.0-t már csak szoftveres. A Dolby Digital és DTS dekóderről is lemondhatunk a DVD-Audio-val egyetemben. Ezeknek a tükrében én egy ilyen kártyát csak valami szélsőséges esetben javasolnék az integrált alaplapi helyett. Aki mégis olcsón szeretne jobbat az próbáljon meg keresni sima Audigy 2 vagy Audigy 2 ZS kártyákat. Mind hangminőségben mind pedig hardveres képességekben messze túlszárnyalják az Xtreme Audio-t. Az X-Fi hangkártya család első igazi lépcsőfoka pedig az XtremeGamer modellnél kezdődik.

Remélem segíteni tudtam a választásban a vásárlás előtt állóknak.

Oliverda

U.I.: A lista a jövőben még bővülni fog.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.