2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hány wattos az 550 wattos tápom?

A tápegységeken található címkék rejtelmei és más okosságok

[ ÚJ TESZT ]

Egy kis történelem...

Egy kis történelem...
Az ATX formátum megjelenése idején a számítógépek jellemzően az +5 V-os tápágat használták. Erről működtek a procik és a bővítőkártyák. A +12 V-ról csak a merevlemezek(HDD) motorjai, az optikai meghajtók (ODD) motorjai, valamint a ventilátorok táplálkoztak.
De aztán növekedni kezdett a procik (és később a VGA kártyák) áramfelvétele, ezért a gyártók jónak látták ezek áramellátását a +5 V-ról a +12 V-os ágra áthelyezni. Ennek az a praktikus oka, hogy az ATX csatlakozó egy-egy érintkezőjén 4 amperél több áramot nem szabad átvinni, az érintkezők számát pedig a szabvány rögzíti. A +12 V-os ágon azonos áramerősség mellett 2,4-szer akkora teljesítmény vihető át, tehát ennyivel kevesebb szál dróttal megoldható a feladat.
Az Intel a P4 procik, az AMD pedig az Athlon sorozat megjelenésekor már a +12 V-os ágra tervezte a tápellátást, de az alaplapgyártók még jó ideig a korábbi, már kipróbált technológiát használták. Az új terhelési igényhez a tápegységeknek is alkalmazkodni kellett, ezért bevezették az ATX2.01 szabványt, és ezzel megjelent a tápokon a 4 tüskés (2 sárga +2 fekete) ATX12V csatlakozó. (Amelyik alaplapon van ez a csatlakozó, és nélküle el sem indul a proci: nos, az egy valódi 12 V-os tápellátású, ATX2.xx szabványú alaplap.)

A későbbi ATX2.xx szabványok aztán újabb és újabb csatlakozókat vezettek be a 12 V-ra, amelyekről a többmagos procik és az egyre brutálisabb fogyasztású VGA kártyák üzemelnek.

Mostanra elértük azt a helyzetet, a teljes teljesítmény 90-95%-át a +12 V-os ága(k) biztosítják.
Erről működnek a procik, a VGA-k, ODD-k és HDD-k motorjai, a ventilátorok, és akár még a fénycső-inverterek is.
Egy mai gépben a +3,3 V-os és a +5 V-os tápágak együttesen sincsenek 25-35 wattnál jobban megterhelve! (Erről táplálkoznak az alaplapok chipjei, a memóriák, a HDD- és ODD elektronikák, a PCI-os kártyák. a kis teljesítményigényű PCIx kártyák, valamint a saját táp nélküli USB-s eszközök.)
Szélsőségesen sok eszközt kell egy gépre aggatni ahhoz, hogy a 35 W ne legyen elég.
Aki "csak" 6-8 db merevlemezt használ, az biztosan nem lépi túl a megadott teljesítményt!

Az 5Vsb tápág mindig rendelkezésre áll, amikor a tápegység feszültség alatt van. Akkor is, ha a gép nincs bekapcsolva. A legfontosabb feladata, hogy az alaplap bekapcsoló áramkörét működésben tartsa, és RAM-ba hibernálás (suspend-to-RAM) esetén a memóriák tartalmát is ez a tápfeszültség őrzi. Opcionálisan vagy kapcsolhatóan az egeret, a billentyűzetet és az USB-ket is elláthatja.

A -12 V-ot az alaplap használja, a -5 V pedig az ATX2.xx óta megszűnt. Utóbbit a régi, főként az AT buszos csatlakozóval szerelt alaplapok igényelhetik, nélküle nem indulnak el.

Ennyi az alapokról, és most nézzük: mit olvashatunk ki a tápok oldalára ragasztott címkékből.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.