2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Half-Life 2 - Episode Two

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Régóta várta már emberek hada a Half-Life történetének folytatását, amely a Steam rendszerén...

[ ÚJ TESZT ]

Régóta várta már emberek hada a Half-Life történetének folytatását, amely a Steam rendszerén október 10.-én reggel 9-től volt elérhető. Jelentem, kivégeztük. Nem volt hosszú, ahogyan az Episode One sem, de annál tömörebb volt a gyönyör. Itt jegyezném meg, hogy az írás spoilereket tartalmaz(hat egyesek számára), a képek is spoileresek. A játék története szerint a HL2 végén felrobbantjuk a Citadella reaktorát, az Episode One a Citadellából illetve City17-ből való menekülésről szól. Az Episode Two pedig egy úgynevezett White Forest nevű helyig való menekülés, ami éppen Eli Vance-ék (a néger pasas aki anno ottvolt a ground zero-nál a HL1-ben) aktuális búvóhelye. Többer nem árulok el, mert az már tényleg spoileres lenne. Egy apró érdekességet azért még hozzáfűznék, hogy míg a HL2 három napot ölelt fel, az Episode One és az Episode Two is egy-egy napot mutatnak be, tehát az eddig megjelent széria elvileg 5 napos cselekményt játszat végig velünk. Ehhez kapcsolódó kissebb anomália, hogy dr. Kleiner és Eli Vance rég nem látott ismerősként üdvözöl, legalábbis mintha egy éve nem látott volna - a mi részünről gyakorlatilag nem is, mivel ennyi idő telt el az Episode One és az Episode Two megjelenése között.

A feladat tehát eljuttatni magunkat és Alyx-ot White Forest-be, hogy miért az kiderült az Episode One-ból, nem lövök le poént. A helyszínek kicsit változatosabbá váltak, immáron nem városban játszódunk, hanem áttelepült az eksön a countryside-ra, kis patakocskák, aranyos kis erdei házikók és végestelen véges erdők közé. Azért a kelet-európai stílust meghagyták a fejlesztők, szóval még mindig találkozunk majd -sajnos továbbra is működésképtelen- trabantokkal és egyéb csodamasinákkal, illetve újfent gyönyörködhetünk a cirill betűs kiírásokban. Azért kiváncsi lennék mennyire autentikus, igaz mi is kelet-európában élünk...


~~~

Az ellenségek közül mindenki visszaköszön, itt vannak a jó öreg headcrab-ek, a zombikáink illetve a zombine-ok, no meg az élő társaik a combine katonák, és akkor még nem is említettem az antlion-okat és a hosszúlábú strider-eket. Új ellenségeket is kaptunk, egyik ilyen a combine oldalon harcoló hunter, a teaser videókban már láttunk párat. Elég szívós ellenségek, arról nem is beszélve hogy lődöznek valamiféle mini-rakétákat amikből sok van nekik, ráadásul ha úgy döntenek hogy gyorsan odaügetnek és neadjisten felöklelnek az könnyen gémóvert jelenthet.

További érdekesség hogy a nagy utazáshoz megint kaptunk járművet, most nem egy buggy-t, hanem egy kissé átalakított Dodge Chargert. Én is csak onnét tudom mert fanatikus amerikai autó rajongó vagyok, az eleje pár bukókeretből meg a V8-as motorból áll, de a hátulja érintetlen és ezáltal összetéveszthetetlen. Miután felocsúdtam eme örömömből, amit a látvány és a V8-as moci rotyogása okozott, szöget ütött a fejemben a kérdés hogy Kelet-Európába hogyan kerül egy vérbeli muscle car? Ez nyitott kérdés marad, viszont a feeling mindenért kárpótol, amit a vezetése, illetve a zombik és egyéb állatfajták halálragázolása okoz.

Ahogyan azt említettem, az egész Episode Two arról szól "csupán" hogy minnél hamarabb és lehetőleg élve eljussunk az áttelepült bázisra, és átadjunk némi létfontosságú információt. Ebből következik az hogy állandóan úton vagyunk, és számtalan helyszínnel, emberrel és ellenséggel találkozunk. A jó öreg G-Man is tiszteletét teszi, mond pár okosságot, és lassan őróla is egyre több kiderül, kezd eltűnni körűle a titokzatosság aurája. Judith-ról is hallunk még, és Eli-ről is kiderülnek turpisságok. Azért beszélek rébuszokban, mert különben poéngyilkosnak kiáltana engem mindenki :]

Megyünk-megyünk, közben öldössük az ellent, és hopp egyszer csak azt vesszük észre hogy Alyx nagy örömujjongások közepette közli hogy megérkeztünk White Forestbe. Nagyon rövid sajnos a játék, mire belemelegdtem volna, már vége is lett. A nettó játékidő nagyjából 4-5 óra, ami a dollárból átszámított 9900 forintos árért nem túl sok. Vígasztalhat az, hogy kapunk mellé ezért az árért egy Portalt és a frenetikus Team Fortess 2-őt is, no meg az eredet Half-Life 2-őt és az Episode One-t is (ez utóbbi kettőt csak akkor ha Orange Box-ot veszel, a Black Box-ban ezek nincsenek benne).


~~~

Később persze kiderül, hogy ez mégsem annyira vígasztal, mivel HL2 és Episode One már mindenkinek van, vagy legalábbis végigjátszotta, a Portalt 2-3 óra alatt végig lehet tolni könnyedén, egyedül a TF2 biztosít hosszabbtávú kikapcsolódást. Ennek ellenére azt mondom megérte az árát, akit egyszer rabul ejtett a Half-Life univerzuma, az semmiképpen se hagyja ki, nálam 10-ből 9 pontot elért az Episode Two. A játék egyébként a megjelenés pillanatától önnállóan is elérhető Steam-en keresztüli vásárlással, a megjelenés előtt csak az Orange Box, illetve a Black Box tartalmazta. Boltban nagy valószínűséggel csak az Orange Box lesz kapható.


~~~

A Team Fortess 2 egyébként eséllyel pályázik a leghangulatosabb-multiplayer-játék-ever címre :] A képregényre hajazó rajzolt grafika (no nem annyira mint a XIII), az észbontó beszólások, és a 70-80-as évek amerikai komédiáit idéző hangulat magával ragad ^_^

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.