2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Gurulunk, WAZE?!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Waze, a közösségi “mindennapi” navigáció bemutatása.

[ ÚJ TESZT ]

A Waze \ˈwāz\ egy olyan több platformon is futó, ingyenes navigációs alkalmazás, amely elsősorban - a hagyományos navigációs szoftverekkel ellentétben - a mindennapi közlekedési gondokra, mint a dugók, útfelújítások, útlezárások elkerülésére igyekszik megoldást nyújtani. A navigáció alapját a felhasználóktól származó információk - sebesség, útirány, vezetési szokások - adják.

A felhasználók egy olyan alkalmazást kapnak, amely kitűnő segítséget nyújt a napi ingázásokhoz:
- Magyar nyelvű kezelőfelület és turn-by-turn navigáció
- Közlekedési információk közvetlen a felhasználóktól
- Az aktuális forgalmi helyzetet, valamint a korábbi időszakok órára lebontott átlag sebességét figyelembe vevő útvonaltervezés

A Waze használói a közösségi navigáció minden előnyét élvezhetik, úgy mint:
- Csoportok, melyek az adott útvonalon/területen közlekedőket fogják össze
- Az útvonalon felmerülő közlekedési eseményt azonnal jelzi és ha szükséges, elkerülő útvonalat ajánl fel
- Megtanulja a felhasználó kedvenc útvonalát (például a munkába menet a kedvenc kávézó, vagy cukrászda irányába tett kitérőt) és figyelembe veszi az optimális útvonal kiválasztásakor
- A térképen látható a többi felhasználó is, amely további segítséget nyújt az utak állapotának megállapításához (és nem utolsó sorban hihetetlen élmény, ha szembe jön valaki az útvonalunkon, lehet keresgélni a “sorstársakat”).

http://logout.hu/dl/upc/2012-04/25/105984_cfx9wajx5s97oi7m_kep1_2.png

A navigáción kívül, a képregényszerű grafikai kivitelezés és a különböző feladatok teljesítéséért járó pontozás és “jóságok” (különböző, a térkép útjain található tárgyak) gyűjtése növeli a felhasználói élményt, emellett a közösségi megosztást is segíti az egyes felhasználói események testre szabható Facebook, Twitter jelentésével és Foursquare bejelentkezés lehetőségével.

A közösségi információkból adódik, hogy minél több felhasználó alkalmazza a szoftvert, annál megbízhatóbb adatokat fog szolgáltatni.

Az alkalmazás a következő mobil operációs rendszerek alatt érhető el:
- iOS 4.00 és magasabb szoftver-verzió (iPhone, iPod touch, iPad)
- Android 2.0 és magasabb szoftver-verzió
- Symbian S60 és magasabb szoftver-verzió (Érintőképernyős és anélküli változat)
- Windows Mobile 6.1 és magasabb szoftver-verzió (Érintőképernyős és anélküli változat)
- BlackBerry OS 4.5 és magasabb szoftver-verzió

A Waze üzemeltetéséhez GPS vevővel rendelkező készülék és folyamatos internet (célszerűen mobil-internet) kapcsolat megléte szükséges (A havi adatforgalom átlag felhasználással sem lépi túl a 50MB-ot).

A Waze felhasználói több szinten vehetnek részt az alkalmazás használatában:
- Hagyományos navigáció-szerűen, passzívan alkalmazhatják a klienst, ilyenkor is minden információt megkapnak. Ilyenkor a sebességükből a rendszer megállapítja, hogy az adott útszakaszon torlódás van-e vagy sem (hasonlóan a flottafigyelő szolgáltatásokhoz).
- Kihasználva a közlekedési információk jelentésének lehetőségét, maguk is megoszthatják az útvonalukon tapasztalt eseményeket, jelenthetik a dugókat, baleseteket, rendőri ellenőrzéseket.
- A felhasználók maguk is szerkeszthetik a térképet. Lehetőség van az alkalmazás honlapján (http://world.waze.com) a térkép szerkesztésére ott, ahol már járt a felhasználó a Waze klienst használva. Így akár alkalomszerűen, vagy rendszeresen is szerkesztheti a térképet. Az elv az, hogy a helyiek mindig jobban ismerik a környező utakat, mint egy központi térképkészítő csoport.
- Ha a térképszerkesztésen kívül szívesen felügyelne egy adott területet, segítene a kezdőknek, akkor területfelelős is lehet. Az ő feladata a rongálások megakadályozása is.

Más navigációs szoftverek esetében gyakran találkozhatunk azzal a problémával, hogy a térképen valami nem, vagy helytelenül szerepel és hosszas várakozás után kerülnek fel ezek a változtatások a térképre.
Mivel a Waze a felhasználók által létrehozott térkép alapján működik, így ha valami nem vagy tévesen szerepel a térképén, vagy egy új utat adtak át, akkor a felhasználó a kliensből bejelentheti a problémát vagy a webes szerkesztő felületen pár kattintással javíthatja ezt, majd a módosításai 1-2 héten belül már a készülékén is látszani fognak.

A magyarországi térkép 2010 januárja óta készül, egyre gyorsuló ütemben, így minden település, valamint a teljes országos úthálózat már a térképen van, a nagyvárosok teljes értékűek. Tudjuk, hogy még van mit fejlődni, de elmondhatjuk, hogy messze a legdinamikusabban fejlődő ország vagyunk egész Európában Waze térkép tekintetében.
Saját becsléseink szerint megközelítőleg 2012. szeptemberére lesz 100%-os készenléti állapotú az országos térkép.

http://logout.hu/dl/upc/2012-04/25/105984_bdkcdewfxmzxwtf3_kep2.png

A Waze Magyarország Csoport

A Waze Magyarország Csoportot néhány lelkes Waze felhasználó hozta létre 2011. januárjában, hogy az alkalmazás magyarországi népszerűségét növelje és hogy a hazai teendőket (amit egy felhasználó megtehet) koordinálja.

A csoportot jelenleg 16 fő alkotja, akik szabadidejükben foglalkoznak a különböző feladatokkal, amelyek a következők:
- Térképhálózat irányított szerkesztése (általuk és a többi térképszerkesztő bevonásával)
- A magyarországi térképszerkesztési szabályok előkészítése, megszavaztatása
- A Waze Wiki és a Wikipedia magyar szócikk karbantartása, fejlesztése
- Néhány magyarországi Waze csoport karbantartása
- A Facebook, Twitter, fórum csatornák használata és karbantartása (http://www.facebook.com/waze.hu)
- Magyar Waze honlap készítése és üzemeltetése (http://www.waze.hu)
- “Kezdők” első lépéseinek segítése
- A médiamegjelenések tervezése
- Magyarországi médiakapcsolatok kiépítése
- A tartós útjavítások kezelése a térképen
- Magyarországi játékok/nyereményjátékok önerőből való szervezése
- Országos találkozó megszervezése (2012. május 19., Csillebérc)
- Kapcsolattartás a Waze Mobile Ltd. munkatársaival az egyes fejlesztési feladatokkal kapcsolatban, illetve kölcsönös segítségnyújtás érdekében

Célunk az, hogy a térkép minél hamarabb elkészüljön és hogy minél több felhasználót szerezzünk az alkalmazásnak, hogy minél jobb szolgáltatást nyújtson, mindezt teljesen ingyen.

Ha tetszik a dolog, próbáld ki! Ha kérdésed van tedd fel, mindenre válaszolunk ;)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.