2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gigabyte GA-MA69G-S3H miniteszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Már régebb óta kerestem egy Ati(AMD) csipszetes lapot, de sajnos az RD580X csipszetre...

[ ÚJ TESZT ]

Már régebb óta kerestem egy Ati(AMD) csipszetes lapot, de sajnos az RD580X csipszetre épülő lapok között nem találtam az igényeimnek megfelelőt, a gyártók erre a remek lapkára igen gyenge lapokat dobtak össze. Aztán egyszer csak váratlanul megláttam a itt PH-n ezt a lapot, kicsit meg is lepődtem, hisz teljes méretű Atx, én meg elkönyveltem magamban, hogy az integrált grafika miatt csak MicroAtx méretű lapokat fognak erre a csipszetre készíteni. Gyors utánajárás,és egy kis fórumozás után már tudtam, hogy ez a lap kell nekem, muszáj kipróbálnom, hogy mit is tud, az integrált grafika különösen izgalmassá tette a dolgot.

Akkor nézzük a lapot..

A gigabyte mostanában igencsak szép, színes lapokat tervez-ami nekem nagyon bejön-ez a lap sem kivétel, így a modding rajongók is örülni fognak neki. A lap Szabvány ATX méretű, lekerekített sarkokkal, viszonylag logikus felépítéssel, bár van rajta néhány furcsaság.

A lapnak három „komolyabb” tervezési hibája van. Az első, és talán legkevésbé zavaró, hogy a x4 Pci-e foglalat, nem teljes hosszúságú x16-os, hanem módosított x4-es, így az esetlegesen bele rakott második videókártya nem fog elég stabilan állni, míg be nem csavarozzuk azt a házba-ez vélhetően keveseket fog zavarni.

A második, immár komolyabb hiba, a processzorfoglalat körül elhelyezett, szokatlanul magas kondenzátorerdő, el sem tudom képzelni, hogy mi vezérelhette a tervezők kezét, amikor ezt ide álmodták meg. Komoly probléma lehet egy-két nagyobb processzorhűtő felszerelése a lapra, szerény személyem SilentKnight-ja is csak alig egy milliméternek köszönheti, hogy felment, viszont az Abit KN9 lapokkal ellentétben, itt használhatom mind a négy memória foglalatot, igaz itt is, csak a varázslatos egy milliméteren múlik a dolog.

A harmadik hiba az északi híd körül van. Először is a borda rögzítése nem szabványos, másodszor a környéket teleültették rendesen kondenzátorokkal, arról már nem is beszélve, hogy túl közel van a Pci-e foglalathoz. Kíváncsi leszek, hogy a Zalman ZM-NBF47 fel megy-e majd rá. Továbbá a tunningosokat zavarhatja a mindössze 1db ventillátoraljzat-ami sajnos tipikus Gigabyte betegség a rev1-es lapjaiknál.

A BIOS

Anélkül, hogy kitérnék a bios részletes ismertetésére, annyit azért leszögezhetünk, hogy a bios szinte minden földi jóval el van látva(még automatikus bekapcsolás is van benne), hiányolni talán csak a profilok hiányát lehetne. A haladó beállításokat-mint minden giga lapnál-a Ctrl+F1 billentyűkombinációval lehet előcsalogatni. Érdekes megoldás, hogy a HT órajelét itt máshogy lehet állítani, mint az eddigi lapjaimnál, ott ugyanis az fsb és a HT szorzó szorzata adta ki, itt viszont a memóriához hasonlóan be kell fixálni (200-400-600-800-1000MHz) a HT órajelét, és erről indulva emeli a rendszer, százalékosan megegyezve az fsb emelésével.

Teljesítménytesztek

Álljon itt néhány diagramm a processzor és memória teljesítmény értékeivel

CPU tesztek

Memóraműveletek

Memória késleltetés

Az integrált videó

A 690G csipszetbe az Ati az X700 RV410-es processzorának felezett butított változata került, 4futószalag, és 2 CPU által emulált vertex árnyalót tartalmazva, a támogatott vertex és pixel shader modell a 2.0-ás verzió. Kezdetben sokan reménykedtek, hogy talán egy teljes értékű RV410-et kaphat a lapkakészlet, de sajnos ez csak álom maradt.
Amivel viszont többet tud mint az x700, az az AVIVO technológia, ami a videólejátszást hivatott segíteni, így az alaplapot felvértezték HDMI lejátszási képességekkel. A GPU ezen az alaplapon 400MHz-en jár gyárilag, a memória pedig a rendszermemória sebességével dolgozik, mivel azt használja. Fontos tudni, hogy az integrált GPU használatakor a memóriaműveletek jelentősen lassulhatnak, mivel már nem csak a CPU-t kell kiszolgálnia. Fontos megjegyezni, hogy még így is az egyik legerősebb integrát megoldás a piacon.

Zárszó

Az alaplap a tervezési hibái elenére is nagyon jól sikerült, kiválló a tuningpotenciája, stabil, és a szolgáltatáskínálata is kielégítő, nem beszélve az AM2+ kompatibilitásról.
Az én igényeimet maximálisan kielégíti, és csak ajánlani tudom mindenkinek, jó választás lehet, akár hosszú távra is.

Képgaléria:

A régi gép..

és az új..

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.