2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Genius SP-HF 1250x tuning

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Genius SP-HF 1250x tuningolás: forrasztás-ütés-vágás egyszerűen, olcsón.

[ ÚJ TESZT ]

Teszt!

Befejezés után jöhet a hallgatózás!

Teszt

Ahogy kész lettem az első párral meg akartam hallgatni az eredményt. Bekötöttem őket, áramot neki és hadd szóljon. A forrás a blu-ray lejátszóm volt. Talán jobb minőségű a DAC-ja, mint a gépem integrált Realtek hangkártyája. Az anyagok közt volt eredeti CD és FLAC-ből írott is. Az eredeti CD ami a kezembe akadt hirtelen Slam Jr. – Aquarium c. mixlemeze (bakelit lemezekkel dolgozott a mixelésnél), valamint egy régi, kedvenc válogatáslemezem a Future Trance válogatás-sorozat 15. része. A FLAC anyagok (gyorsan válogattam össze, nem volt sok időm, ezért ennyire vegyes):

- Vangelis – Conquest Of Paradise
- Vangelis - Titles
- Salvatore Accardo - Gavotte En Rondeau/Partita III BWV 1006 (Bach hegedűmuzsika)
- The Oscar Peterson Trio - You Look Good To Me
- Sting – Englishman in New York
- Sting – Shape Of My Heart
- Sting feat. Cheb Mami – Desert Rose

Filmzenék:
- Mozart – Eine kleine Nachtmusik I. Allegro (vezényel: Sir Neville Marriner)
(Ace Ventura)
- Chopin – Nocturne in C sharp minor (Maria Tipo előadásában)
(A zongorista)
- Debussy – Clair de lune (Dame Moura Lympany előadásában)
(Ocean’s Eleven)
- J.S. Bach – Brandenburg Concerto No. 3 in C BWV 1048 – I. Allegro moderato
(Hannibal)
- Tom Jones feat. Kiss – The Art Of Noise
(Marslakó a mostohám – főcímzene)

A tuning után életre keltek a magasak, részletesebb lett minden, megjött a magas hangok „teteje” és dinamikusabban szólal meg az egész doboz. A mélyek is jobban a helyükön vannak, a hangszerek jobban kivehetőek, elkülönülnek. Vangelis művei egész jól jelennek meg, de azért dinamikában nem ér fel hozzá a doboz. A komolyzenei művek közül is dinamikát hiányolok leginkább, de ez is csak relatív. Lehet nem adtam rá több kakaót. Egy ekkora doboztól nem várok csodát, de a tuningolás eredményével nagyon elégedett vagyok. A könnyűzenei felvételeket nagyon élvezetes hallgatni, beleélem magam, zenélget a Genius. :)

Az Oscar Peterson Trio felvételét kiemelném kicsit. Egyik kedvenc a sok közül. Sztereóra kihegyezve vették fel. Csak 3 hangszer. Bal oldalt a dobos pergődobbal, seprűkkel és két cinnel, középen a zongorista, és jobb oldalon a nagybőgős vonóval és kézzel pengetve. A tuningolt Geniusnak nagyon fekszik.

A rendszerre jellemző féloldalasság egészen minimális, az elhelyezést kicsit módosítva egész jól orvosolható. Az első pár maradt a TV mellett az állványokon, amíg a második páron dolgoztam, addig ment a zene rajta és mintha bejáratódott volna az új konfig.

Az elején már-már sok magas finomodott, de a részletek megmaradtak. Ahogy elkészültem a második párral ezt is egyből az állványokra helyezve kipróbáltam. Az eredmény ismét ugyan az. Királyság. Rendrakás közben a második pár visszakerült a gép mellé és kipróbáltam itt is, hogy a gép hangkártyája mit tud majd mutatni így vele. Meglepődtem. Közeltéri hallgatásnál is részletezőbb lett, jobb a térleképzés, ugyan úgy elkülönülnek a hangszerek, szólamok. Az ABBA Waterloo és Chiquitita c. számait előkapva új részleteket hallottam meg a 24 biten remaszterelt CD anyagában, pedig ezt az (eredeti) lemezt a szüleimnél lévő Panasonic hifin (SC-AK47) már számtalanszor meghallgattam (apám nagy kedvence) és ilyen részleteket nem hallottam meg azon a rendszeren. (Pedig amikor megvettük ezt anno 1999-ben, akkor mekkora királyság volt.) A következő anyag ami a gépemről elővettem Michael Bublé 2005-ös Los Angeles-i koncertfelvétele. Egy mkv fájl DTS hanggal, (mediainfo szerint 1510 kbps, 6 csatorna, 48 kHz, 24 bit). Egy színházban készült a felvétel, vonósokkal, fúvósokkal, gitárok, dobszerkó, zongora. Sztereóra lekeverve is nagyon szépen szól. A magas megint kitűnő. Ez egyeseknek lehet sok lenne, de nekem bejön.

Végszó
Az erősítő beszerzése folyamatban van, képbe került még egy Rotel is. Ha sikerül összehozni, egy hallgatózást, akkor már lesz mihez hasonlítanom. Egy árban kínálja az eladó mindkettőt. Addig shouryuken fórumtársunk megengedte, hogy átmenjek hozzá a két passzív dobozzal és meghallgassuk, hogy egy NAD-dal mit szól majd. A Wharfedale 10.1-hez képest azt állapítottuk meg, hogy a magas sok, talán tolakodó is kicsit, a hangok nem válnak le annyira a hangszórókról, kevesebb ugyan a mély, de nagyobb hangerőnél éppen kellemes a mennyisége. Megelégedéssel tapasztaltam, hogy Őt is meggyőzte a Genius SP-HF 1250x ár/érték aránya, mert egy kb. 10 ezer Ft-ot érő, PC mellé szánt aktív hangfalpártól ez egy elég szép teljesítmény.

Remélem tetszett a bemutató és ha valaki ezek után késztetést érez nekiállni barkácsolni, és kérdések merültek fel benne, akkor keressetek meg nyugodtan. Ui.: Ez az első cikkem.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.