2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Galaxy 7600 GT AGP

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mostanság elég ritkaságszámba megy, ha a régi csatolófelületre bármelyik gyártótól is...

[ ÚJ TESZT ]

Mostanság elég ritkaságszámba megy, ha a régi csatolófelületre bármelyik gyártótól is ütős darabot foghatunk kezünkbe.Mivel sikerült egy, a címben szereplő kártyát kezeim közé kaparintanom, így gondoltam megismertetem veletek, mivel ilyen típusú kártyáról még nem olvastam tesztet magyar oldalon.A pci-express-es társát figyelembe véve egy középkategóriásnak mondható, mai viszonylatban korszerű chippel szerelt videókártyát üdvözölhetünk személyében, melyről tesztet itt is olvashattatok.

Na akkor csapjunk a lecsóba, ahogy szokták mondani:
A kártyához egy kedves fórumtársunk Pegazus révén jutottam hozzá, ezúton is köszönöm neki a lehetőséget.Első pillantásra a kártya doboza ( [link] [link] ) kicsinek tűnt számomra, viszont a mai kornak megfelelően design-os és mutatósnak véltem.A csomagolást felnyitva egyből megpillanthatjuk a kártyát, ([link] ) ami a dobozhoz mérten szolíd méretű, illetve a kátya alatt találjuk a körítést ( [link] ) ami a szokásos használati útmutatóból, S-video kábelből, Galaxy driverlemezből és Vivo átalakítóból áll. A gyári cd-n a driveren kívül megtaláljuk az ''overclock tool''-t ami gyakorlatilag a Coolbits nevű regisztrációs bejegyzést takarja.

A kártya hűtéséről hagy szóljak egy keveset.A referencia hütőtől eltér, rézből készült, és szerencsére nem egy 4cm-es ventilátor folglal benne helyet, hanem annál egy picit nagyobb, talán hasonlít is keveset a Zalman cég legújabb megoldására.A hütő hatásfoka megfelelő a kártya idle állapotban 45 fok fölé nem megy, terhelve sem éri el az 55 fokot.

Külön öröm volt látni hogy a kártya 1.2 nanos DDR3-as Samsung ramokkal szerelt, amit a dobozon levő Premium fülecske is büszkén hirdet.Ebből 256mb helyezkedik el a kártyán, némiképp a hűtés takarásában. Így biztosak lehetünk abban hogy a kártyában megfelelő tartalék lakózik memória oldalról is. A kártya órajele eltér a refrenciától, ugyanis 560/1450 -es órajeleken mükődik, vagyis a memória órajele van megemelve +50mhz-cel, amire szintén utal a csomagolási címkén szereplő ''overclocked'' szó.

A kártyát a Coolbits nevű kis tuningprogram 618/1700 mhz-es optimális órajelekre lőtte be, a tuningolt eredmények ezen az órajelen születtek, az alapórajeles számok, pedig az imént, elöző bekezdésben értékeken futottak.

Tesztkörnyezet:

- Asus P4P800 alaplap
- Intel Pentium @3.4Ghz-es processzor
- 2x512 mb memória
- Chieftec 420W-os tápegység
- Windows XP Sp1
- WHQL Forceware 91.47

Használt tesztprogramok:

-3D Mark 2005
-3D Mark 2006
-Need For Speed Most Wanted
-Need For Speed Carbon


Bízakodva vártam vajon a neten fellelhető eredményekhez képest az agp testvér miket produkál a két közkedvelt szintetikus tesztprogramban:

3D Mark 2005 : alapon [link] tuningolva [link]

3D Mark 2006 : alapon [link] tuningolva [link]

A Várakozásokat beigazolva az agp kártya is hasonlóan szépen szerepel a tesztprogramokban, sőt én talán nem is vártam ilyen jó eredményeket tőle.

Az útobbi 2 év népszerű autósjátékaival is próbára tettem az újdonsült szerzeményemetátlag fps számok)

Need For Speed Most Wanted 1280x1024 4*AA+8*aniso, játék szerinti maximális grafikai beállítással:
alapon: 33.2 fps
tuningolva: 37.1 fps

Need For Speed Carbon 1280*1024 4*AA+8*aniso, játék szerinti maximális grafikai beállítással, kivéve motion blur off:
alapon: 20.1 fps
tuningolva: 22.5 fps

1024*768 + többi beállítás az elözőben említettel megegyezően:
alapon: 27.9 fps
tuningolva:31.4 fps

A tavalyi sorozat semmilyen akadály elé nem gördítette a kártyát az idei újabb programban, ajánlatos a grafikát kicsit visszább venni, illetve a felbontást mérsékelni az élvezhető játékmenet érdekében.
A kártyán a 10%os gpu illetve 17%os memória tuning átlagosan 11-12%os gyorsulást jelnentett a két játékprogramban. A tesztprogramokban pedig kb. 10% os többletet érhetünk el.

A kártyával teljes mértékben meg vagyok elégedve bátran ajánlom, mindenkinek megvételre, aki a régi platformját nem szeretné lecserélni, de jó grafikai teljesítmény mellett szeretné használni a gépét a játékprogramokban.
Kuriózumként kicsit visszaábbkanyaródva az időben, álljon itt egy 3D mark 2003 alapórajeles eredmény is [link]

DragonFX

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.