2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

FX-8350

FX tuning alapok, ismert problémák (elégtelen hűtők, fogyasztás, stb.) és néhány benchmark.

[ ÚJ TESZT ]

Tuning a gyakorlatban - 4,5 GHz

Tuning - 4,5 GHz

A következő cél egy egészséges fél GHz emelés volt. A feszültséget nem növeltem rögtön, de számítottam rá, hogy ez nem lesz elég a gépnek. Igazam is lett, bár az OS elindult, de az IBT alatt már hibázott a rendszer. Végül 1,35 V-nál tudott lefutni a teljes teszt, amibe nem csak az IBT tartozik bele, hanem az egész benchmark megfejelve 1 óra Prime 95-el.

Fontos, hogy csak apránként szabad emelni a feszültséget. 1,4 V-ot beállítva két érdekes dolgot sikerült megfigyelnem. Az egyik az volt, hogy halkan elkezdett zörögni az alaplap, ami nem jelent sok jót. A másik az volt, hogy a tesztek alatt túlmelegedett és lekapcsolt a processzor. A hőmérsékletet pl. Aidával lehet monitorozni, sajnos nem találtam olyan programot, ami pontos lenne.

Az AMD kiadhatna egy mapping táblát, amivel az érzékelő által mért virtuális hőmérsékletet lehetne valós hőmérsékletként ábrázolni. 1,4 V elég lenne 4,8 GHz-hez is, de a hosszabb ideig futó teszteknél lekapcsolja a gépet a hővédelem. A végén 1,375 V lett a nyerő. Jobb hűtéssel és alaplappal 1.45-1.5V körül van a határ, amit még hosszabb távon rá mernék ereszteni a processzorra, de ilyenkor már az is sokat számít, hogy milyen ház és ház hűtés van.

Anti-tuning 3,5 GHz

Gondoltam, hogyha egyszer sikerült 500 MHz-et emelni, akkor ennyit lassítom is a rendszert és alulfeszelem. Az ötlet az volt, hogy kicsivel több, mint 10% teljesítmény csökkenésért cserébe a fogyasztást sokkal jobban esik, mert nem csak a frekvencia, de a feszültség is lejjebb vehető. Itt is fokozatosan csökkentettem a feszültséget addig a szintig, ahol még stabil volt a rendszer, majd felfele kerekítettem biztos ami biztos alapon.

Szoftveres tuning

Nem vagyok híve a szoftveres tuningnak. Többször láttam olyat, amikor a szoftver megkavart valamit, és inkább lassabb lett a gép, mint gyorsabb. Ettől függetlenül az AMD turbo core implementációja jobban bosszant, mint a szoftveres túlhajtás. Egész egyszerűen nem értem, hogy miért kell brutálisan magas, 1,4 V-nál is nagyobb, feszültséget beállítani a szerencsétlen processzornak.

Az AMD PSCheck szerencsére lehetővé teszi a CPU beállításainak menet közbeni módosítását. A TC maximumát 1,435 V mellett 4,8 GHz-re, míg a közbenső lépcsőt 4,5-re (1,387 V) húztam fel. Ezek alapesetben 4,2 és 4,1 GHz-re vannak beállítva. Ezek mellett a többi állapotot is finomhangoltam, minden lépcső esetén csökkentve a feszültséget. Mivel az APM-et nem kapcsoltam ki, ezért az is befolyásolta az eredményeket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • MSI Z87 XPOWER & GTX 770 Gaming

    Lehetőségem volt kipróbálni az MSI csúcskategóriás alaplapját, a Z87 XPOWER-t és az Nvidia GTX 770-t.

  • AMD A6-5400K

    A legkisebb Black Edition tesztje: válaszok a tuning, a teljesítmény, valamint a fogyasztás kérdéseire.

  • FX-6100 teszt

    Közép teljesítményű FX 3 modullal, vagy akinek úgy tetszik 6 maggal. Mire elég?

  • FX-4100: a legkisebb Bulldozer

    Gyors teszten a legkisebb Bulldozer: tuning, szorzólock, TDP fal, alulfesz, turbo core, játék, minden!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.