2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

FX-6300 vs. A8-6600k miniteszt

Lássuk végre, mit is tud egy 4 GHz-en ketyegő 4 magos APU egy szintén 4 GHz-en ketyegő 6 magos FX ellen!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Következő minitesztemben a Vishera és a Richland platform összehasonlítására vállalkoztam. Ahogy legutóbb is, most sem egy részletes és átfogó elemzést készítettem, a teszt kizárólag azokra a valós használat közbeni mérésekre korlátozódik, ahol én használni szoktam a gépemet.
Aki vásárlás előtt tesztoldalakat néz, az nyilván kimeríti a tudatos vásárló fogalmát, de kérdés, hogy mennyire tudja jól, hogy mi is kell neki...

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy vásárláskor a kiszemelt CPU-k közül a tesztekben elért összesített eredmények alapján választanak. De szerintem sokkal fontosabb azt kideríteni, hogy a kiszemeltek hogyan viselkednek konkrétan a saját (meglévő vagy tervezett) konfigurációnkban, azon a felbontáson, ahol mi használni szeretnénk.
Tehát meg kell találni azt a CPU-t, amely teljesítményben "passzol" a többi hardveremhez, és képes teljesen kihajtani az adott konfigurációt.

Tehát nem lesz SiperPi, sem 3DMark teszt, nem lesz játékteszt 800x600-as felbontáson, csakis az lesz, ami engem érdekel: fogyasztás idle-ben és játékok alatt, és néhány játékteszt FullHD felbontáson, abban a pár régebbi és újabb autós arcade/szimulátor játékban, amikkel játszom is a mai napig.

Írásomban a legutóbb vizsgált FX-6300 konfiguráció mellett a saját generációjában nagyjából vele egy szinten elhelyezkedő A8-6600K APU játssza majd a főszerepet.

Az FX és az A8 a termékpaletta "közepén" helyezkedik el nagyjából, hiszen a 6 magos FX a 4 és 8 magos társai közt mutatja meg az arany középutat, a 4 magos A8-6600K alatt a 2 vagy 4 magos társai, felette pedig az A10-es Richland APU-k helyezkednek el. Igaz, ezek szintén "csak" 4 magosak, a különbség itt az erősebb IGP-ben és a magasabb órajelekben érhető tetten.

Azt gondolom, mindkét processzor amolyan "bestbuy" jellegű saját platformján: a 6 és a 8 mag közötti különbség a legtöbb játékban nem érzékelhető, a 6300-as pedig jóval olcsóbb (jelenleg kb. 28 k) és lényegesen kevesebbet is fogyaszt, mint a 83xx-asok, az alatta található 4300-asnál (25 k) pedig alig drágább. A kb. 23 k-ért kapható 6600K CPU erőben alig marad el drágább társaitól, ami egy kis okos tuninggal még be is hozható. Az APU egy 8570D fantázianévre hallgató grafikus részt kapott, amely 256 "Radeon mag"-ot tartalmaz, alapból 800 MHz-en üzemel.

Itt megemlíteném a szintén FM2-es Athlon 760k-t, amely majdhogynem ugyanez a processzor GPU rész nélkül, és kb. 20 ezer forint környékén már hozzájuthatunk. Aki biztosan nem használja ki soha az IGP-t, annak jó választás lehet ez is, de a "szunnyadó" IGP is megéri szerintem a kevéske plusz kiadást, ha más nem akkor pl. VGA váltáskor is jól jöhet, ha nincs annyi pénzünk, hogy előbb megvegyük az új kártyánkat, és el kell passzolnunk a régit, akkor az IGP-vel ki lehet húzni az átmeneti időszakot.

Arra keresem a választ, hogy mekkora a CPU-erőben tapasztalható különbség a két platform jelen képviselői közt, a melléjük rakott HD7850 2GB VGA mellett, és hogy képes-e az APU kihajtani rendesen ezt a VGA-t.
Mivel az A8 rendelkezik IGP-vel, megnéztem azt is, hogy ennek teljesítménye mennyivel marad el a HD7850-es mögött. A teszteket manuálisan beállított 4 GHz-en hajtottam végre mindkét egységen, a Turbo Core-t természetesen kikapcsoltam. (Ezt tanácsos is mindig megtenni, mert az feleslegesen sok feszültséget ad nekik, sokkal jobb, ha mi tuningolunk manuálisan.)

Próbáltam volna egy olyan összehasonlítást is összehozni, hogy 4,5 GHz-en hogy skálázódnak: az FX szépen ment is elsőre 1,45 V-on, így az ő eredményeit fel is tüntettem a táblázatban, de az idő rövidsége miatt (vissza kellett adnom az A8-as konfigot), vagy talán saját hibámból, de nem tudtam sehogy sem az FM2-es konfigot belőni stabilan 4,5 GHz-re.

A Phenom II 955 4 GHz-en mért teljesítményét szándékosan nem tettem bele a tesztbe, mivel azokat a méréseket még teljesen más tesztkörnyezetben, más pályákon és még Windows 7 alatt végeztem. A 955 így kizárólag a fogyasztási grafikonon szerepel az érdekesség kedvéért.

De lássuk végre, mit is tud egy 4 GHz-en ketyegő 4 magos APU egy szintén 4 GHz-en ketyegő 6 magos FX ellen!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.