2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

fUnc egérpadok

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az alábbi cikk nem jelent meg a PROHARDVER!-en, mert a bemutatott termékek itthoni elérhetősége...

[ ÚJ TESZT ]

Az alábbi cikk nem jelent meg a PROHARDVER!-en, mert a bemutatott termékek itthoni elérhetősége korlátozott. Úgy gondoltuk mindazonáltal, esetleg mégis érdemes megosztani tapasztalatainkat a márkával kapcsolatban.


2051-et írunk. Doomon, Quake-n, CS-n, CoD-on majd még tengernyi játékon edződött gémerünk szépen megöregedett, már csak napi 4-5 órát játszik a senior ligában. Egy kellemes, délutáni lámahentelés közben kis unokája megrángatja vezetékes egerének drótját. Valami fémdobozt lenget: Nagypaaapiii, ez miii? Az öreg, aki egyébként dühkitöréssel szokott reagálni, ha megzavarják szórakozásában, széles vigyorral az arcán mondja: Ez bizony az első IGAZI egérpadom. Persze hogy a dobozban egy fUnc Surface1030 lapult.

[kép]
nagyban: [link]

A fUnc Industries 1999 óta foglalkozik professzionális egéralátétekkel. A sUrface1030 ugyan nem az első játékosoknak szánt egérpad volt, de a maga idejében mérföldekkel a konkurensek előtt járt. Három évvel ezelőtt mi is teszteltük [link] az eredetit. A teljesség kedvéért azért nagy vonalakban összefoglaljuk, amit a nagy öregről tudni kell. A fémdoboz nemcsak jól mutat, hanem a szállítást is kényelmessé és biztonságossá teszi. Belül az egérpad szivacsos anyagban csücsül.

[kép]
nagyban: [link]

A sUrface1030 valójában két részből áll. Az egyik maga a kétoldalas, műanyag egérpad, a másik egy csúszásgátló alátét. Az eredeti színkombináció a sötétkék-narancssárga, de teljesen fekete verzió is kapható. A fUnc specialitása, hogy alátétjeire egyedi címkét is készít.

[kép]
nagyban: [link]

Az egérpad mérete 255 x 215 mm, ami átlagos érzékenységre állított egérrel elegendő, de aki kis „szenzivel” tolja, az könnyen leszaladhat róla.

[kép]
nagyban: [link]


A fUnc padjainak közös jó tulajdonsága, hogy praktikus egérkábelcsipesz jár hozzájuk, ami a kevésbé elegáns ragasztószalagos rögzítést váltja ki. A sUrface1030-ra hat helyen szerelhetjük fel a fémből készült fülecskét. A felső oldalon jobbra és balra egy-egy helyre, valamint a két oldalon is két-két helyre.

[kép]
nagyban: [link], [link]

Az egéralátét legfontosabb jellemzője a felülete. A sUrface1030-nak kettő is van. Az egyik durvább, a másik simább. Hogy kinek melyik jön be jobban, az szubjektív, a lényeg, hogy van választási lehetőség. A fUnc weboldalán olyan egyedi sUrface1030-at is kérhetünk, melynek két egyforma oldala van.

[kép]
nagyban: [link], [link]

fUnc sUrface1030 Archetype

A sUrface1030 Archetype az eredeti 1030-as továbbfejlesztett változata. Szerencsére megmaradt a fém doboz, bár kicsit módosítottak rajta.

[kép]
nagyban: [link]

Egymásra helyezve látszik, hogy az Archetype-nak valamivel nagyobb a tokja, ami nagyobb felületet sejtet. Belül a felső és alsó szivacsot egy merevebb, műanyag betét váltotta fel, mely csak alulról fogja a padot. Ha véletlenül valami nehezebb tárgyat pakolunk a dobozra, fennáll annak a veszélye, hogy a fém benyomódik és az egérpad felületéhez ér.

[kép]
nagyban: [link], [link]

A műanyag betétbe mélyítve használati útmutatót, egy igényes Archetype matricát és a kábelcsipeszt találtuk.

[kép]
nagyban: [link]

Az új pad alapkoncepciója nem változott – továbbra is alátétbe illesztett, kétoldalú műanyagról van szó – viszont modernebb formát kapott. Csak fekete színben gyártják, de ismét kétféle alap közül választhatunk. Az egyik – ilyen volt tesztalanyunk is – finom tapintású, de kemény műanyag, a másik alumínium.

[kép]
nagyban: [link]

Mivel a talapzat aránylag merev, tehát csúszós anyagból készült, tapadófelületeket raktak rá a két oldal mentén, és a középső címke is ilyen anyagból van. Újítás a két pici lyuk is, melyekkel könnyebb kivenni az egérpadot az alapból.

[kép]
nagyban: [link], [link]

Amellett, hogy ívesebb, az Archetype meg is nőtt egy kicsit. Mérete 292 x 240 mm, és az alábbi képen látszik, hogy ez mekkora többletet jelent az eredetihez mérve. A gyáriak szerint 20%-ról van szó.

[kép]
nagyban: [link]

A két felület változatlan maradt, az egyik durva, a másik sima.

[kép]
nagyban: [link], [link]

Az új modellnek műanyag kábelcsipesze van, melyet a felső oldalon két helyre lehet felszerelni.

[kép]

fUnc F-Series

A fUnc F-Series nem kapott olyan látványos csomagolást, mint az 1030-asok, egyszerű műanyagban érkezett. Azért a burkolatot érdemes megtartani, ha sokat hordozzuk az egérpadot. Az F-ek egyoldalasak, így kétféle van belőlük. Az F10.S a sima, az F30.R pedig a durva felületű.

[kép]
nagyban: [link]

A forma hasonlít az Archetype-ra, de az ívek valamivel erőteljesebbek. Ahogy látható, a fémdobozzal együtt az alátét is eltűnt. A csúszást neoprén alsó réteg gátolja meg.

[kép]
nagyban: [link]

Az F-Series sokkal nagyobb, mint a kétoldalú fUnc-ok. Területe 355 x 280 mm, ráadásul extra nagy, 432 mm széles változat is létezik. A hatalmasok mellett nemrég bemutatkozott az Archetype-nál valamivel kisebb, 285 x 222 milliméteres F-Series is.

[kép]
nagyban: [link]

A két felület valójában az 1030-asok szétválasztásával született. Aki már eldöntötte, hogy melyik a jó neki, és a kisebb egérérzékenység miatt nagy területre van szüksége, az a megfelelő F-es modellt választhatja.

[kép]
nagyban: [link]


Tesztelés

A teszteléshez Logitech MX518 és Razer Diamondback vezetékes, optikai egereket használtunk. A lézeres egerekkel sincs semmi gond, csak a Logitech G5 és G7 nem szereti az Archetype durva felületét. A G5 esetében ez firmware-frissítéssel orvosolható, és remélhetőleg a G7-hez is születik majd módosított vezérlő.

[kép]
nagyban: [link]

A fUnc egérpadok keményített műanyagból készülnek, ezért ellenállóak, de idővel – intenzív igénybevétel mellett hatványozottan – kopnak. Az egér és az alátét védelmében érdemes teflontalpakat (skatez) használni, bár nem feltétlenül szükséges. A kábelcsipeszt normál vastagságú egérzsinórokhoz tervezték, de a Razer vékonyabb farkát is jól fogta.

Főbb jellemzők:

[kép]


Általában megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik felület csúszik vagy tapad jobban. A mozgatáshoz szükséges erőben nem éreztünk különbséget, de a sima felület csúszósabbnak tűnt, ezáltal nem volt olyan precíz, mint a durva. A mozdulatok végén jobb volt a kontroll a durva rétegen, a fejesek jobban (rep)ültek. A simával folyamatosan egy kicsit túlszaladtunk, de ez valószínűleg megszokás kérdése. Vásárlás előtt érdemes mindkét felületet kipróbálni, de a kétoldalú padoknál ugye nehéz mellényúlni. A 1030-asokkal mindenki megtalálja a számítását. Aki már döntött, és igényli a kifutópályányi területet, annak az F-Series kell.

Gyenge pontok: hát, nincs túl sok. Az eredeti 1030 csak azért nem kap ajánlott minősítést, mert létezik az Archetype, ami mindenben jobb nála. Azért a korszakalkotó nagy öreg megérdemelne egy „PH! respect” díjat, de mivel ilyen nincs, egy tetszettel kénytelen beérni.

Az Archetype nagyszerű. Van jó kis fémdoboza, 20%-kal megnövelték a felületét, és pofás dizájnt kapott. Mindenkinek ajánlott, aki komolyan gondolja a játékot, de professzionális munkára is remek.

[kép]
nagyban: [link]

Az F-Series se utolsó, egyetlen bajunk volt vele: annak ellenére, hogy csupán egyoldalas, és fémdoboza sincs, meglehetősen drága: egy ezressel többe kerül, mint az eredeti sUrface1030.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.