2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

FSP200-60ATV

  • (f)
  • (p)
Írta: |

2000-es évjáratú FSP200-60ATV tápegység - Örök, mint a nyomorúság!

[ ÚJ TESZT ]

Mostani bemutatóm alanya egy 2000-es évjáratú FSP200-60ATV tip. tápegység, ami banki terminálban szolgált ezidáig. A tápegység most fogja tölteni 10. életévét, de az idő meg se látszik rajta gyakorlatilag.
A tápegységben ~10-15ezer üzemóra minimum van, ha normál napi használatot vesszük alapul. Ám, ha nonstop ment, akkor ennek a 2-3x-osa is lehet.

A teszt azért készült, hogy kiderüljön, hogy a címbéli tápegység majd 10évnyi szolgálat után mennyire stabil és megbízható, benne milyen alkatrészek kezdenek öregedni.



Madártávlatból...

A tápegység adattáblája:

A tápegység kimeneteinek terheléselosztása nem tipikusan az ATX 1.3 szabványainak felel meg. Egyenlő mértékben terhelhető 12V-on és 3,3 és 5V-on egyaránt.

Kábelezettség ügyileg nincs nagyon bőre eresztve a készülék, csak a minimálisan szükséges csatlakozókat találjuk meg. 5db perifériacsatlakozó, 1db ATX 12V CPU csatlakozó, 1db 20pin ATX csatlakozó és 2db 3,5' floppy csatlakozó.



A tápegységen tekintélyes méretű légbeömlők találhatóak.

A tápegységet felboncolva és abban befelé haladva a szokásos béléssel találjuk magunkat szemben, amit egészen a 400W-os modellekig vittek tovább.







A táp szekunder oldalán semmi elváltozás nem fedezhető fel! Az elmúlt 10év gyakorlatilag nyomtalanul röppent el felette.

A tápegység vaskos, nagy felületű alumínium bordákat kapott, melyeken relatíve kis légárammal elszállítható a keletkezett hő.

A szekunder oldalon az egyenirányító diódák indokolatlanul túl vannak méretezve. 12V-os ágon 20A-es, 5 és 3,3V-os ágon 40A-es diódát talál a betekintő.

A primeroldali hálózati puffer 680uF kapacitású, amivel még 400W feletti teljesítménykategóriában sem gyakran találkozunk.

A vezérlésért természetesen az FSP saját tervezésű chipje gondoskodik.

Jöjjön a terheléses vizsgálat.

A terheléses vizsgálat alatt rögtön a végletekig mentem el, azaz az a stabil állapot, ahol még nem kapcsol le a túlterhelésvédelem.

A terhelés és teljesítmény értékek az alábbi táblázatban láthatóak:

A tápegységet a gyári specifikációkhoz képest ~35%-al sikerült stabilan túlterhelni, ami lássuk be, még egy új tápnak is becsületére válhatna!

Műterheléses fotók:







A címbéli tápegység tehát, még így 10év múltán is nyugodtan ajánlható egy mai átlagos irodai számítógép mellé, vagy egy alsó kategóriás gamer gépbe, ahová eredetileg valami dzsunka hulladék ment volna.

A teszt a PC Host Kft. szervizében készült.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.